SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A menedzserbetegség létezik? Valóban látásromlást okoz?

Családinet [cikkei] - 2023-12-13
Kimerültség, alvászavar, heves szívdobogás, gyomorideg, étvágytalanság, libidó-változás. Csak néhány tünet azok közül, amit egy-egy stresszes időszak tud kiváltani a szervezetünkből. A tünetek egyikét, vagy talán mindegyikét a legtöbben biztosan megtapasztaltuk már az életünk során. Tudta azonban, hogy a stressz a szemre is hatással lehet? Egy túlhajszolt, vagy érzelmileg terhelt időszak lenyomata nem csupán a testünket és a lelkünket tépázhatja meg, a szemünk is ugyanúgy megfizetheti a stressz árát.
A menedzserbetegség létezik? Valóban látásromlást okoz?

A stressz a mindennapi élet követelményeire adott általános válaszreakció, és a mindennapi élet normális része – amely lehet fizikai, érzelmi, mentális, vizuális vagy ezek kombinációja –, de ha túlzott mértékűvé vagy krónikussá válik, komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, és ez alól a szemünk sem kivétel.

Stressz és látás

"Amikor súlyosan stresszesek és depressziósak vagyunk, a szervezetünk erősen érzékennyé válik. Ennek hatására a szervezetben lévő magas adrenalin szint nyomást gyakorolhat a szemre, ami homályos látást eredményezhet. A tartósan szorongó emberek ezért a nap folyamán rendszeresen szenvedhetnek a szem megerőltetésétől. Amikor a szervezet stresszben van, a pupillák kitágulnak, több fényt engednek be azért, hogy könnyebben érzékelhessük a potenciális veszélyeket. Ugyanakkor a kortizol szint emelkedése további nyomást gyakorolhat a szemre. Különösen a stresszes munkát végzők körében (felsővezetők, menedzserek, cégtulajdonosok) gyakori, hogy a retina rétegei alatt jelentős mennyiségű folyadék alakul ki (ún. centrális serosus chorioretinopathia, CSCR), mely változó mértékű látásromláshoz, látás diszkomforthoz vezethet. Ilyen esetben a terápia része kell hogy legyen az életmódváltás, a stressz csökkentése" – mondja Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Kutatók megállapították, hogy a mentális stressz a látásromlás tüneteihez vezethet. A tünetek érinthetik az egyik vagy mindkét szemet, állandóan jelen lehetnek, vagy időszakosan jelentkezhetnek.

Stressz okozta szemproblémák

A stresszel összefüggő látásprobléma többnyire átmeneti, és gyakran magától elmúlik, ha enyhül a mentális nyomás. Egy-egy nehezebb, terheltebb időszakunkban az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk a látásunkban:

  • Fény- és mozgásérzékenység: A fény bánthatja a szemünket, vagy megnehezítheti a koncentrációt és a fókuszálást.
  • "Alagútlátás": Elveszíthetjük a perifériás látás egy részét, és úgy érezhetjük, hogy csak egyenesen, csőszerűen, magunk előtt látunk. Ez általában átmeneti állapot.
  • Szemhéjrángatózás: Az egyik vagy mindkét szemhéjunk véletlenszerűen, ismétlődően görcsbe rándulhat.
  • Rendkívül száraz vagy extrém módon könnyező szemek: Bár ezek ellentétes tünetek, bármelyiket okozhatja a stressz. Minden attól függ, hogyan reagál a testünk egy nehéz helyzetre.
  • Homályos látás: Ha stressz okozza, a homályos látás inkább enyhe, mint súlyos. Azonban azoknál, akiknél kardiovaszkuláris betegség is fennáll nagyobb a rizikó valamilyen érelzáródásra, mely akár súlyos látásromlást is okozhat.
  • A szem megerőltetése: Bár általában a szem hosszan tartó intenzív igénybevétele, például a számítógép képernyőjének hosszú ideig tartó használata miatt alakul ki, a szem megerőltetését okozhatja stressz is. A leírtak miatt akár csökkenhet a pislogási inger, ill. pislogás szám, így kialakul egy ördögi kör.
  • Úszkáló homályok: Ezek olyan, a szemgolyó belsejében lévő apró homályok, amelyeket a szemünk előtt megjelenő úszkáló foltokként érzékelhetünk. Ezen panaszokat fényfelvillanások is kísérhetik.
  • Kettős látás: A stressz miatt a kétszemes együttlátás "szétcsúszhat" rövidebb-hosszabb ideig, a koncentráció hiánya következtében is kialakulhat.
  • Torzlátás

Ha meglévő, állandó szemészeti problémánk van, akkor egy újabb látással összefüggő tünet észlelése sokkal inkább a már meglévő probléma következménye lehet, és valószínűleg nincs összefüggésben az aktuális stressz-szintünkkel. Látásunk romlásával összefüggésben megjelenő tünetek esetén mindenképp keressük fel szemész orvosunkat.

A gyakori stressz felgyorsíthatja a szem öregedését

A Kaliforniai Egyetem (Irvine) új kutatásában egy egér modell segítségével, azt vizsgálják, hogy a stressz által okozott ingadozó intraokuláris nyomás hogyan gyorsíthatja fel a retina bizonyos sejtjeinek (ganglionsejtek) természetes öregedését. A tanulmány kimutatja, hogy mindezen folyamatok szorosan összefügghetnek a zöldhályog korai megjelenésével, ill. hozzájárulhatnak a retina szövet gyorsabb öregedéséhez.

A stressz okozta látásproblémák kezelési lehetőségei

Tüneteink enyhítése érdekében törekednünk kell a mindennapi stressz mérséklésére. Apró életmódbeli változtatások, például elegendő pihenés, rendszeres sport, meditáció, vagy bármilyen stresszoldó gyakorlat elvégzése segíthet a kikapcsolódásban. Néhány perces tudatos lazítás kiválóan képes támogatni a szervezet lenyugtatását. „A legtöbb stressz okozta szemtünet átmeneti. Azonban, ha bármilyen szemproblémája van, különösen a fent felsorolt szimptómák esetén, tanácsos felkeresni egy szemorvost. Minél hamarabb diagnosztizálnak egy betegséget, annál nagyobb eséllyel őrizhető meg a hosszú távú jó látás. Napjainkban egyre több cég teszi elérhetővé a munkavállalóinak a különböző szintű egészségügyi szűrőcsomagokat, melyek fontos része lehet a szemészeti vizsgálat is. Ha a látásprobléma egyik kiváltó oka a stressz, akkor a kezelést minden esetben életmódváltással szükséges kezdeni" – mondja Dr. Cserháti Zoltán.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom, https://scitechdaily.com/
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja