SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 hasznos tanács, ha téged is utolért az év végi kimerültség

Nagy Tímea [cikkei] - 2020-11-28
Különösen nehéz év van a hátunk mögött, könnyen eluralkodhat rajtunk az ilyenkor szokásos kimerültség. A járványhelyzet miatt azonban a feltöltődésünket segítő lehetőségek beszűkültek. Mit tehetünk magunkért a megváltozott körülmények között?
5 hasznos tanács, ha téged is utolért az év végi kimerültség

Az év végéhez közeledve előfordulhat, hogy fáradtnak, túlhajszoltnak érezzük magunkat. Ilyenkor még nagyobb szükségünk van a kellemes élményekre, baráti beszélgetésekre, szórakozásra, örömteli családi programokra. Azonban a járványhelyzet következtében a megszokottnál szűkebb a mozgásterünk, számos olyan dologról kell lemondanunk, ami az eddigi életünkben a feltöltődésünket segítette. Komolyabb lelki terheléssel nézünk szembe, a fokozott stressz pedig kihat a fizikai állapotunkra és veszélyt jelenthet a mentális egészségünkre is.

Köztudott, hogy az elegendő pihenés, a testmozgás és az egészséges étkezés hozzájárul a jobb közérzethez. Aki próbál kicsit tudatosabban élni, bizonyára törekszik is ezekre. A lelki kimerültség kezeléséhez azonban pozitív élményekre, egymáshoz és önmagunkhoz való kapcsolódásra is szükség van. Éppen ezért, a megváltozott körülmények közepette célszerű tudatosan keresni a kikapcsolódás alternatív lehetőségeit.


Néhány tanács az év végi kimerültség és stressz enyhítésére:


1. Minden nap menjünk ki!

Ha azok közé tartozunk, akik a tél közeledtével nem szívesen teszik ki a lábukat, segíthet, ha a kimozdulást valamilyen kihívással, célkitűzéssel párosítjuk. (Pl.: egy adott lépésszám teljesítése, napi szépet keresni odakint.) A hangulatunkat, energiaszintünket a tél közeledtével is pozitív irányba befolyásolja a szabadban töltött idő.


2. Töltsünk időt egyedül!

Sokszor merő lehetetlenségnek tűnik félrevonulni a család és a számtalan teendő mellett. Pedig az egyedül, szemlélődéssel töltött idő, bizonyítottan csökkenti a stresszt, hosszútávon pedig önbecsülésünk erősödéséhez is hozzájárulhat. Ha sikerül egy kis én-időhöz jutnunk, alkalmanként érdemes azt képernyő nélkül eltölteni a hatékonyabb feltöltődés érdekében.


3. Idézzük fel közösen a pozitív élményeket!

Ott sorakoznak a számítógépen az elmúlt években készített fotók ezrei? Itt az ideje elővenni a régi nyaralások, ünnepek emlékeit. A pozitív élmények felidézése jótékony hatással lehet a hangulatunkra. Meséljünk a gyerekeknek a család történetéről, ha ehhez régi papírképek is előkerülnek, még érdekesebbé teszik a múltidézést.


4. Vezessünk be egy új szokást, ami örömet okoz!

Egy új dolog elsajátítása növelheti az önmagunkkal való elégedettségünket, legyen akár egy napindító jógagyakorlat, vagy bármilyen alkotó tevékenység. Ugyanakkor őrizzük meg a rugalmasságunkat! Kimaradt egy nap, nem jött ki a lépés? Nem probléma! A magunk örömére csináljuk, nem kell elszámolnunk vele.


5. Ápoljuk kapcsolatainkat!

A találkozások, közös élmények ritkulása könnyen az eltávolodás érzését eredményezheti, ami kölcsönös szorongással járhat. Érdemes megtervezni, hogyan tartjuk a kapcsolatot a számunkra fontos személyekkel.

Lehet, hogy különbözőképpen vélekedünk a járványhelyzetben szükséges óvintézkedésekről, ezért keressünk olyan megoldást, ami mindenki számára komfortos. A legfontosabb, hogy ne hanyagoljuk el a kapcsolatainkat, beszéljünk rendszeresen a hozzánk közel állókkal.


5+1

Ne felejtsük, hogy a hasznos tippek segíthetnek a figyelmünket a megoldás irányába fordítani, de ne támasszunk magunkkal szemben irreális elvárásokat, sem olyanokat, amelyek nem illenek a személyiségünkhöz!

A testi-lelki kimerültség kezelésében a legfontosabb szempont, hogy tudatosítsuk a szükségleteinket és reagáljunk azokra. Szánjunk időt olyan dolgokra, melyeket nem feladatként, hanem valódi feltöltődésként élünk meg.

Kép forrása: Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja