SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lelki egészség-pár-kapcsolat-Valentinon túl

Kisiván Krisztina [cikkei] - 2021-02-11
Pár - kapcsolat - a Valentinon túl
A szeretett párunkkal, társunkkal szemben kifejezett megértés és türelem jelentőségén át, az intimitást és az érzelmek kölcsönös kinyilvánítását, a nyílt kommunikáció fontosságának kérdését, mindenki gondolja át Valentin napra és azon túl is.
Lelki egészség-pár-kapcsolat-Valentinon túl

Pár - kapcsolat – a Valentinon túl

A már hosszabb-rövidebb ideje kapcsolatban élők lelki egészség megőrzésének céljából is a lehető legjobb és legfontosabb feladata, hogy rendszeresen biztosítsanak alkalmat magunknak arra, hogy beszélgessenek. Ehhez nincs szükség drága vacsorákra, wellness hétvégékre, vagy hosszú nyaralásokra, elég lehet egy kellemes séta, vagy a közös reggeli. Közhelynek számít, de korántsem az, hogy a kapcsolatért folyamatosan dolgozni kell. Naponta tenni kell érte. Fontos, hogy ezt sose felejtsük el és erre olyan gyakran szakítsunk időt, ahogyan csak lehet. Igen, ez nehéz. Nem, nem felesleges. Nem, nem azt jelenti, hogy egymás nyakán lógunk állandóan.

Van egy nap, a Valentin. Ez nem csak a szerelemről szól, hanem a szeretetről is. A szerelmesek mellett a barátok, barátnők is meg szokták ajándékozni egymást. Jól van ez így.

A kötődés fontos, a ragaszkodás, urambocsá a függőség nem könnyű, megnehezíti a lelket, a mindennapokat. Jó és kell is egy kis lelki „kiruccanás”. Érdemes ezt a Valentint segítségül hívni és tisztázni egy-két dolgot kettesben.

A napi rutin mellett, a túlhajszoltságban, gyakran figyelmen kívül hagyjuk a partnerünk apró jelzéseit, pedig ezekkel azt kommunikálja, figyelemre van szüksége. A jelek minden kapcsolatban mások: lehet egy finom érintés, egy hosszabb elrévedés a másik szemében, de akár az is, hogy követ a párunk a lakáson belül, még esetleg a fürdőbe is, ezzel keresi megfelelő alkalmat, keresi az erejét, hogy tudjon beszélgetni.

Párok részére készített kérdőívemben, többek között a következő pár-feladatot ajánlom Valentin napra. Természetesen Valentin előtt vagy utána is bármikor elvégezhető és ajánlott kis, könnyűnek tűnő, mégis érzéseket, igényeket és szükségleteket feltáró, megindító feladat.

1. Meséljétek el egymásnak egy történetet, arról, amit nem tudtál még elmondani vagy nem merted, nem akartad valami miatt, de szeretnéd, ha ő is tudna róla!

2. Mire vágyom? Min szeretnék változtatni? Mondjátok el egymásnak.

3. Mik a mostani félelmeim, aggodalmaim?

4. Mi tett/tesz szomorúvá, amiről eddig nem beszéltem?

5. Mire van szükségetek a boldogsághoz?

5+1 Mennyire érzitek jobban vagy rosszabbul magatokat e gyakorlat után? Osszátok meg egymással!

"Nincs elpocsékolt idő az életben, csak a tanulópénz megfizetése van."

/Csernus Imre/

Klienseim eseteinél sem győzöm hangsúlyozni a minőségi együtt töltött idő, páronként egyéni értelmezését. A szeretett párunkkal, társunkkal szemben kifejezett megértés és türelem jelentőségén át, az intimitást és az érzelmek kölcsönös kinyilvánítását, a nyílt kommunikáció fontosságának kérdését, mindenki gondolja át Valentin napra és azon túl is.

A Valentin napot a szerelmesek napjának szoktuk nevezni. Ha nagyobb családdal, gyerekekkel élünk együtt, őket se hagyjuk ki ebből a buliból. Legyen – szíves és kedves, minőségi, bensőséges és szertős a pár- és családi, baráti kapcsolat Valentinon innen és túl.

Ha további, egyéniségedre szabott, személyiségednek megfelelő ötleteket szeretnél magadnak, kreatívan feltárni, várlak szeretettel vagy akár egy párkapcsolati közös rajzvizsgálatra: info@livecoach.hu

Olvasd el ezeket a cikkeinket is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja