SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan csempésszük vissza az intimitást a kapcsolatunkba?

Petróczi Katalin [cikkei] - 2022-04-13
Régebben 10-15 év után volt jellemző, hogy egy házaspár életéből kiveszett az intimitás. Ma azt tapasztalom, hogy ez már akár 5-6 év után is egyre gyakrabban felmerül. Ez nyilván összefügg azzal, hogy nagyon felgyorsult az életünk, egyre több mindennek igyekszünk megtalálni az időt, a teret és így egyre kevesebb idő jut saját magunkra és egymásra.
Hogyan csempésszük vissza az intimitást a kapcsolatunkba?

Egyáltalán, mit is értünk intimitás alatt?


Az intimitás lényege, hogy egy olyan légkört teremtünk vele, amelyben a pár mindkét tagja biztonságban érzi magát. Mint egy meleg takaró a téli hidegben. Ismerünk szellemi, lelki, fizikai és érzelmi intimitást is. Ilyenkor nagyon közel érezzük a másikat magunkhoz és ad egy olyan biztonságot, amikor úgy érezzük, hogy semmi baj nem történhet velünk.

 

Miért szűnik meg és miért ilyen hamar?

A hétköznapok során kialakul egy napirend. Mindenki teszi a dolgát, mire hazaérünk tele van a fejünk az aznapi történésekkel. Az is időbe telik, mire valóban hazaérkezünk. Azaz nem csak belépünk az ajtón, hanem már tényleg az otthoni teendőkre, kérdésekre tudunk koncentrálni. Általában erre marad este 3-4 óránk. Ilyenkor egyrészt jönnek a gyerekekkel kapcsolatos feladatok, megbeszélnivalók, majd a párunk és a mi napunk eseményei. Mire mindennel végzünk, mindketten fáradtak vagyunk és vége is a napnak. Valljuk be, a hét hét napjából legalább öt így telik el.

Azért merül fel ez a probléma a házasságokban manapság már sokkal hamarabb, mert az életünk, az életritmusunk nagyon megváltozott:

  • sok munkahelyen már elvárás, hogy otthon is elérhetőek legyünk, így hát hazavisszük a munka egy részét,
  • ha otthonról dolgozunk, hajlamosak vagyunk lazábban venni a munkaidőt és akár este, akár hétvégén behozni a napközbeni lemaradást,
  • ott van a sok "kütyü", amiken keresztül kapcsolatokat tartunk fenn, követjük az ismerősök életét, nekiállunk játszani.

Ezek mind egymástól és a családunktól veszik el az időt. Nagyon ritkán hallok arról, hogy a hétköznapokban, délután, este a család közös programot, társasjátékozást, beszélgetést szervez. Hajlamosak vagyunk inkább belemerülni a saját kis világunkba a saját telefonunkkal.

Ha ezt észrevesszük, akkor fontos tudatosan elindulni újra egymás felé, hogy az intim perceket meg tudjuk egymással élni. Ha régóta tart az eltávolodás, természetesen nem ronthatunk ajtóstul a házba, de akár egyoldalúan is

  • tehetünk lépéseket a párunk felé,
  • lehetünk figyelmesebbek, mint az elmúlt években,
  • javasohatunk olyan közös programot, amiről tudjuk, hogy a társunk szívesen csatlakozik.

Az intimitás területeiről részletesen, és ezek legfontosabb összetevőiről itt olvashatsz bővebben.

A legfontosabb talán az, hogy meglegyen az igényünk arra, hogy újra szivesen töltsük az időnket egymással. 

Nyitókép: depositphotos

Petróczi Katalin


Petróczi Katalin
Életvezetési és párkapcsolati coach, házassági tanácsadó, mediátor

Elérhetőségeim:
Email: boldogan@petroczikatalin.hu
Telefon: 20 9394524
Facebook: Petróczi Katalin - A boldog, tartós párkapcsolat tanulható
Honlap: petroczikatalin.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja