SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Varázsereje van: a szeretet hatása a gyereknevelésben

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-10-11
Akiket kiskorukban gyengéden és gyakran szeretgetett az édesanyjuk, akik rengeteg ölelést kaptak, azok felnőttként boldogabbak lesznek, egészségesebb párkapcsolatban élnek, sikeresebbek lesznek a munkában, és kevésbé lesznek szorongóak. Vekerdy Tamás szerint az fogja jól bírni az élet megpróbáltatásait, aki gyerekkorában jól érezhette magát a bőrében.
Varázsereje van: a szeretet hatása a gyereknevelésben

A szeretet hatása a gyereknevelésben - a boldogság kulcsa

A gyerekeknek nagy szükségük van a szeretetre, az érzelmi biztonságra, az önbizalmuk megerősítésére. Azonban nem mindenkinek megy ez könnyen: vannak, akiknek nehezükre esik, vagy épp nem szokták olyan gyakran kimutatni a szeretetüket a gyerekük felé. 

Ha mi is ebbe a típusba tartozunk, érdemes belefektetnünk némi energiát, mert ezen is múlik gyerekünk boldogsága, későbbi sikeressége, érzelmi stabilitása és biztonságérzete. 

Egy 2010-es kutatás során - amit a Duke University Medical School végzett - 500 embert vizsgáltak meg csecsemőkoruktól 30 éves korukig. Azt találták, hogy azok, akiket gyengéden és sokat szeretgetett az anyukájuk, sokkal boldogabb felnőttek lettek, jobban tudtak alkalmazkodni egyes élethelyzetekhez és kevésbé lettek szorongóak. 

Ellenben azok, akik kevesebb kimutatott szeretetben részesültek - vagy nem is volt részük benne -, felnőttként egészségi, érzelmi illetve mentális problémákkal küszködtek.

Vizsgálták a bőr-bőr kontaktust is. Azok a kisbabák, akik gyakran voltak szoros bőrkontaktusban az édesanyjukkal, kevesebbet sírtak, többet aludtak és gyorsabban fejlődött az agyuk is. Felnőttkorukban pedig kevesebbet stresszeltek egy-egy vizsga vagy egy kórházi kezelés miatt. Emellett kisebb arányban jelent meg náluk a figyelemhiány, hiperaktivitás, érzelmeiket pedig sokkal jobban meg tudták fogalmazni.
 

Így mutathatod ki a szeretetedet!

A szeretet kimutatásának számtalan eszköze létezik:

  • dédelgetés
  • ölelés
  • puszi
  • hancúrozás
  • dögönyözés
  • kedves érintés
  • simogatás, stb. 


Minden nap ölelkezzetek!

Amikor reggel felkel, szánjatok időt arra, hogy egy kicsit összebújtok az ágyban és közösen ölelkeztek. Vagy amikor elbúcsúzol tőle az oviban, mindig öleld át! Ha megérkezik, várd tárd karokkal! Legyen a mindennapjaitok része az ölelés! Neki és neked is nagy szükséged lehet rá.
 

Nem kényezteted el a sok érintéssel, sőt!

Aki azt mondja, hogy ne vedd fel, ha sír, arra ne hallgass! Egy kisbabát, de még egy kisgyereket sem lehet elkényeztetni azzal, hogy felveszed, megöleled, megsimogatod, megpuszilod! Ha valami baja van, nyugtasd meg, vígasztald meg az érintéseddel! Jól fog neki esni, hogy belefúrhatja a kis fejecskéjét az ölelésedbe és érezheti az anyukája illatát. 

Olvasd el ezt is:


Játsszatok szeretetnyelven!

Nyugodtan hancúrozzatok, dögönyözzétek egymást, fetrengjetek a szőnyegen, kergetőzzetek, táncoljatok, bohóckodjatok! Sokszor sokkal jobban vágynak erre a gyerekek, mint bármilyen játékra. Vekerdy Tamás szerint pedig nagyobb szükségük is van rá, mint a fejlesztő játékokra.

A pszichológus úgy vélte, a gyereknek nem arra van szüksége, hogy minden idejét betáblázzák, hogy különórákra járassák, hogy fejlesszék. A fejlesztő játékokat, a színezőket, a kirakókat nyugodtan elfelejthetjük.


Akkor is mutasd ki a szeretetedet, ha rosszalkodott!

Nem számít mit tett, mit nem csinált jól, ne bántsd! Inkább mondd el neki, hogy ezt hogy kellett volna másképp és öleld át, mutass neki alternatívákat arra, hogy hogy lehetett volna megoldani ezt más módon!


A mindennapi gondviselés nem egyenlő a szeretettel

Fontos azonban kiemelni, hogy ha a szülő ellátja mindennapi teendőit, főz, mos, takarít a gyerekre, vagyis a mindennapi gondviselést végzi, az nem egyenlő a szeretet kimutatásával még akkor sem, ha mindezt szeretetből végzi. Ennél egy gyereknek sokkal többre van szüksége. 

Ha pedig a szülő fáradt, gondterhelt vagy ideges és előfordul, hogy kiabál, attól még nem rossz anya, de tudnia kell a gyerekektől bocsánatot kérni, és el kell mondania, hogy ő is hibázhat, és sajnálja.
 

Az fogja bírni az élet megpróbáltatásait, aki érzelmi biztonságban nevelkedett

A szeretet kimutatása, a sok bőrkontaktus, az ölelés, a simogatás, ezek mind egy nyugodtabb és stresszmentesebb gyerekkort eredményeznek. A szülővel való mély érzelmi kapcsolatnak pedig hosszú távú hatása is van, a gyereknek jobb lesz az iskolai teljesítménye, sikeresebb lesz a házasságban, a munkában és boldogabb lesz az élete. 

Vekerdy Tamás így fogalmazott: ”A szülőknek egy dolguk van: az elképzelhető legnagyobb pozitív elfogultsággal kell a saját gyerekükre tekinteniük. Az lát jól, aki szeret!”

Ha csak teheted:

  • Beszélgess vele!
  • Hallgasd meg! Hadd mondja el, hogy mit szeretne!
  • Öleled át!
  • Nevessetek sokat együtt!

Sok gyereket már kiskorától kezdve arra nevelnek, hogy az élet kemény, csak az marad talpon, aki küzd és versenyez a végsőkig, hogy bírni kell a taposómalmot. Már nagyon fiatalon versenyhelyzetbe kényszerítik őket: sportversenyeken, szépségversenyeken indulnak, ha pedig nem ők nyernek, az hatalmas csalódás számukra.

Pedig: ”Nem az teljesít majd igazán jól a ”kemény, versengő, taposó” felnőttéletben, akit már gyerekkorában is ”kemény, versengő, taposó” körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg.

Az fogja jól bírni az élet megpróbáltatásait és az lesz eredményes, aki gyerekkorában jól érezhette magát a bőrében, érzelmi biztonságban nevelkedett, önbizalmát megerősítették, nem hagyva, hogy a külvilág (esetleg az iskola) tévesen értelmezett fölösleges követelményekkel túl korán megtörje. Akit megvédtek a külvilággal, igen, ha kell, az iskolával szemben is.”

Felbecsülhetetlen tehát az az útravaló, amit gyerekünknek adhatunk a szeretetünkkel. Legyen szó családi, baráti, szerelmi vagy munkakapcsolatról, ezek mind örömtelibbek és problémamentesebbek lesznek gyermekünk számára. 

Indexkép: Depositphotos.com
Idézetek forrása: Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyv

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja