SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hallgatni (miért) arany a párkapcsolatban?

Andrási Betty [cikkei] - 2023-02-09
Te is számtalanszor hallhattad már, hogy "hallgatni arany". Azonban, hogyan tudod kamatoztatni ezt a mondást a párkapcsolatodban, úgy, hogy mindkettőtök és a párkapcsolat javára váljon?
Hallgatni (miért) arany a párkapcsolatban?

Biztos te is hallottad már azt a mondást, hogy Hallgatni arany! Gondolom, egyet is értesz vele hellyel-közzel, természetesen a helyzettől függően. Most vizsgáljuk meg, miben lehet segítség a hallgatás a párkapcsolati kommunikáció során, és hogyan lehet jól hallgatni?

A hallgatás számomra megegyezik a másikra való odafigyeléssel. Hallgatni a párodat többféleképpen lehet (gondolom ezt már megtapasztaltad), hiszen úgy is lehet figyelni, hogy főzés és gépelés közben például hallgatod a két füleddel, amit a drágád mesél neked, csak éppen ezer más dolgot is csinálsz. De azért figyelsz rá, mert igenis tudsz figyelni rá, nők lévén elég sok dologra tudunk figyelni, nem igaz? :) Azonban a hallgatásnak is - mint a kommunikációs stratégiák bármelyikének - megvannak a maga szabályai, amiket jó figyelembe venni, ha magas fokon szeretnénk művelni.

Tehát nézzük a hallgatás aranyszabályait

  1. Amikor hallgatod a kedvesed, akkor csakis és kizárólag rá figyelj, és vele foglalkozz, add oda neki az őt megillető 100%-os figyelmedet! Közben ne foglalkozz mással! Nézz a szemébe és hallgasd, amit mond!
  2. Ne szólj közbe, ne szakítsd félbe, amíg ő beszél! (Vigyázat! Ez nem is olyan egyszerű, mint gondolnád.)

Ha ezt még profibb szintre szeretnéd emelni, akkor miközben hallgatsz, ne törd még azon a fejed, hogy mit fogsz majd válaszolni, reagálni stb. Egyszerűen csak légy jelen.

  1. Amikor már úgy érzékeled, hogy végig mondta, amit mondani szeretett volna, ne reagálj azonnal, tarts egy kis szünetet, mielőtt válaszolnál! Hátha még eszébe jut valami, amit akkor így el tud mondani, zavartalanul.
  2. Még mindig nem a válaszadás jön! :) Visszatükrözéses visszakérdezéssel törd meg a csendet! Kérdezz rá, hogy „akkor jól értettem-e, hogy”;akkor jól vettem ki a szavaidból, hogy” stb. Itt még egy utolsó lehetőséget adsz neki, hogy tisztábban lássa magában a gondolatait, érzéseit és egyben jelzed számára egyértelműen, hogy nagyon figyelsz rá és csak rá.

Ezek után (ha még szükséges egyáltalán), akkor jöhet a te látásmódod, véleményed, megtörheted a csendet.

Ha hiszed, ha nem, akár terápiás jelleggel is hathat a párkapcsolatodra ez az egyszerű módszer.

Miért aranyat érő tehát a hallgatás?

Mert nincsenek hozzászokva a felek, hogy ennyire odaadóan, empatikusan figyelnek egymásra, így jól fog jönni végre a párkapcsolatban egy kis változás. Sokszor erre nincs idő, nem alkalmas a helyzet (mert a gyerek, a munka stb.) és így akár hónapok is telhetnek el úgy, hogy csak felületesen figyelünk a párunkra. Szerencsés esetben még szereti nekünk elmesélni, amit épp érez, gondol, ami történt vele, de ha túl sokáig maradunk felületes hallgatók, - akik mindig mindent meg akarnak oldani és azonnal válaszolni és a másik ki sem mondta, de mi már rögtön tudjuk, mi a megoldás, vagy rázendítünk a saját lemezünkre, - akkor a párkapcsolati párbeszédek egy idő után ellaposodhatnak és idővel akár visszafordíthatatlanul felületessé válhatnak.

Tegyünk úgy, mintha fogalmunk sem lenne arról, hogy mit akar a másik mondani. Egy gyerek kíváncsiságával csodálkozzunk rá a kedvesünkre és azzal a lelkesedéssel hallgassuk őt. Párkapcsolati kártya is a segítségünkre lehet a kapcsolatunk jobbá tételében, amely segítségével egy kis játékosságot is csempészhetünk a mindennapjainkba. Hamar megérzi a másik fél a különbséget hallgatás és hallgatás között és biztos vagyok benne, hogy a párkapcsolatodban is minőségi változások következhetnek be.

Nyitókép: Nathan Dumlao képe az Unsplash oldalról

Andrási Betty


Andrási Betty
Holisztikus pszichológus

Elérhetőségeim:
Email: info@andrasibetty.com
Weboldal: https://andrasibetty.com
https://stoppanik.hu
Telefon: 06703309685
Facebook oldal: https://www.facebook.com/andrasibettypszichologus
Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/659371985383885/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja