SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyílt levél egy anyától kamasz gyermekéhez, aki épp hülyeséget csinált

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-06-07
Nincs szülő, aki megúszhatná a felismerést: mégoly gondosan nevelt, terelgetett gyermeke egyszer csak kamaszkorában olyasmit tesz, ami ellentmond mindazoknak az értékeknek, amelyeket tanítani szeretett volna neki. Nem mindegy, hogyan reagálunk egy ilyen esetre.
Nyílt levél egy anyától kamasz gyermekéhez, aki épp hülyeséget csinált

Akinek csinált már nagy butaságot a gyereke - és ez valószínűleg minden gyerekről elmondható lesz előbb-utóbb -, ismeri az ezt kísérő szégyent és tehetetlenséget. A legtöbb szülő nehezen tud indulat nélkül reagálni arra, amikor szeme fénye éppen homokot szór a játszótéren a másik gyerek arcába, vagy a barátait meglátva körülnézés nélkül rohan át a forgalmas úton.

Az óvodás és kisiskolás kor azonban a viszonylag szoros szülői felügyelet miatt még rendszerint elmúlik különösebb problémák nélkül. A kamaszkorral szükségszerűen beköszöntő nagyobb szabadság és több felelősség azonban elkerülhetetlenül magával hozza a nagyobb jelentőségű hibázások lehetőségét.
Hogy mibe keveredhet a tizenéves, mindenkinek a saját fantáziájára van bízva - ötletekért érdemes a saját fiatalkorunkat felidézni -, de a veszélyes ostobaságokban való valamilyen szintű részvétel szinte kikerülhetetlen.

A magát lejárató, veszélyes helyzetbe sodró, rossz döntést hozó kamasznak nem a szülői sirámokra, hanem a háttérben mindig szilárdan megálló anyára és apára van szüksége.
Olyanokra, akikre a legnagyobb bajban is számíthat, akik nem bagatellizálják el az esetet, de nem is nehezítik meg a dolgát szidással és ítélkezéssel. Nyílt levél egy anyától kamasz gyermekéhez:
 

Levél a gyermekemnek, aki épp hülyeséget csinált

Szeretlek. Jobban szeretlek mindenkinél.

Igen, ezzel kezdem a komoly beszélgetésünket, mert tudnod kell, hogy törődünk veled, és fontos vagy nekünk: nagyon fontos, hogy az ehhez hasonló időkben ezt elhidd.

Most valami helytelent tettél. Elbotlottál. "Rosszat" cselekedtél. De képzeld: én is tettem helytelen dolgokat. Én is elbotlottam. Én is tettem "rossz" dolgokat.

Most talán szomorú vagy, mert tudod, hogy megbántottál és elszomorítottál másokat. Talán össze vagy zavarodva, mert nem gondolkodtál, mielőtt cselekedtél volna, és tudod, hogy a tetted rossz fényt vet rád. Talán csalódott vagy - magadban is és azért is, mert csalódást okoztál nekem. Talán félsz is a tetteid következményeitől, és attól, hogy a rossz ítélőképességed milyen hatással lesz a későbbi életedre. Talán úgy érzed, ebből soha nem fogsz tudni talpra állni.

Én pedig attól félek, ezek közül semmit nem érzel.

Talán nem szomorít el téged a döntésed, vagy nem érdekel, hogy megbántottál másokat, mert éppen olyan önző időszakodat éled, hogy alig foglalkozol a környezeteddel. Talán egy kicsit sem vagy zavarban: lehet, hogy olyan bizonytalan vagy, hogy magaddal is elhiteted, teljesen mindegy, ki mit gondol rólad. Talán nem csalódtál önmagadban, és az sem érdekel, hogy én csalódtam benned, mert tudod, hogy "így is, úgy is" szeretlek. Talán nem félsz attól, hogy a döntésed hogyan befolyásolja majd a későbbi életedet, de hidd el, attól még lehet, hogy fogja. Talán azt sem gondolod, hogy ebből az egészből neked talpra kellene állnod, ami engem egészen elképeszt, de nem jó értelemben.

Figyelj, gyermekem.

Én most szomorú vagyok. Elszomorít, ha te szomorú vagy, az pedig még jobban, ha nem érdekel téged, hogy másokat megbántottál. Zavarban is vagyok. Összezavar a kérdés, hogy vajon hol rontottam el a nevelésedet, amiért nem gondolkodsz, mielőtt cselekednél. Szégyellem magam, mert a te cselekedeteid rám vetnek rossz fényt, és azt sugallják, nem vagyok képes jó embert nevelni. Csalódott vagyok. Csalódtam magamban, amiért mindketten ebbe a helyzetbe jutottunk. Félek is. Félek, hol fogsz a rossz döntéseid következtében kikötni - és hol fogok én is kikötni veled együtt.

Sokan figyelemfelhívásból hozzák meg a rossz döntéseiket. Csak remélni tudom és imádkozom, hogy nem szomjazol annyira a figyelemre, hogy ezért tetted, amit tettél. Mások csak azért cselekednek így, mert épp nem tudtak tiszta fejjel gondolkodni, és őszintén remélem, nálad is erről van szól.

Nézd, az ítélőképesség pillanatnyi elvesztése helyrehozható. Arra biztatlak, legyél jobban tudatában az értékeidnek, és hogy hogyan éled meg ezeket a mindennapokban. Szülőként az a feladatom, hogy felismerjem, a családi értékeinket mennyire tudod magadévá tenni, és ezentúl jobban oda fogok erre figyelni. Hiszen te voltál, aki hülye döntést hozott - igen, ez egy csúnya szó, amit itthon nem használunk, de most olyan rosszat tettél, hogy muszáj így neveznem.

Figyeltél arra, amit mondtam?

Nem te vagy a szörnyű, hanem amit tettél. Te nem vagy rossz ember. Csodálatos ember vagy, aki épp vacakul döntött. Teljesen mindegy, mi volt ez a döntés, a következőket tudnod kell:

  • A hibánk által fejlődünk
  • A hibáink által tanulunk magunkról és másokról
  • A hibáinkból tanulunk
  • A hibáid mindkettőnknek megmutatták, miben kell fejlődnünk: neked, mint személynek, nekem, mint a szülődnek és példaképednek

Szeretlek, kicsim. Jobban szeretlek mindennél. Most valami helytelent tettél. Elbotlottál. "Rosszat" cselekedtél. De bármit is tettél, a legfontosabb, hogy tudd: szeretlek, és bármekkora kárt is okoztál, tudd, hogy nagyszerű ember vagy.

Szeretettel

Anya

Indexkép: publicdomainpictures.net - George Hodan

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja