SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amikor kinyújtja a csápjait, legyen ott a szülői kéz, amibe belekapaszkodhat - Ranschburg Jenő gondolatai a kamaszkorról

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-15
Amikor az ember kicsi, akkor a szüleire úgy tekint, mint akik minden titkok tudói, akik sosem tévednek, akik bátrak és semmitől nem félnek. Akik a példaképeink, akik mindig tudják a helyes irányt, és akik sosem sírnak. Aztán felnövünk, és rá kell jönnünk, hogy a szüleink épp olyan gyengék, sebezhetők és esendők, mint bárki más. Ranschburg Jenő fontos igazságokat gyűjtött össze a kamaszkor nehézségeiről.
Amikor kinyújtja a csápjait, legyen ott a szülői kéz, amibe belekapaszkodhat - Ranschburg Jenő gondolatai a kamaszkorról

A serdülő mindenáron be akarja bizonyítani, hogy a szülő gyenge és hiteltelen

A kamaszkor mind a szülő, mind a gyerek számára egy igen nehéz időszak. Kezdetét veszi a jól ismert lázadás, az ellenkezés, és egyre gyakoribbá válnak a dühös kitörések is. Az aggódó szülő sokszor nem érti, hogy miért viselkedik így a gyereke. Rendszeresen azt tapasztalja, hogy a serdülő mintha próbára tenné őt, mindenbe beleköt és mindenáron be akarja bizonyítani, hogy a szülő gyenge és hiteltelen, hogy mennyit hibázott a gyereknevelésben és egyebekben, és hogy az ő szava sem szent. 

A szülő persze csak kapkodja a fejét, nem érti, hogy változhatott meg ennyire gyereke viselkedése, miért öltözködik másképp, miért lett ilyen lusta vagy hogy miért romlottak le ennyire a jegyei. De aggódik a barátok miatt is, fél, hogy a kamasz esetleg rosszul választ maga köré társakat. 


A gyerek autonóm, önálló emberré szeretne válni, és úgy érzi, szülei akadályozzák ebben

Mi a szülő nézőpontja? Ranschburg Jenő szerint a szülő úgy érzi, hogy szinte kötelessége tudnia a gyereke minden percéről, hiszen felelősséggel tartozik iránta. 

Hogy reagál erre egy lázadó kamasz? Úgy, hogy a szülőt egyenesen betolakodónak tekinti. Egy igazi ellenfélnek, aki mind a döntési, mind a választási szabadságában korlátozza őt. 

"Az évek múlnak, és – ha minden jól megy – a függetlenségéért küzdő fiatal fokozatosan kilép az „engedelmes gyermek” szerepköréből, ahogy a szülő is elveszíti dominanciáját: a klasszikus szülő-gyermek viszony egyre jobban emlékeztet két autonóm – azonos jogokkal rendelkező – ember szeretetteljes, meleg kapcsolatára" - fogalmaz a szakértő. 


Engedjük vagy ne? 

Mindennapos dilemma, hogy vajon elengedjük-e a kamaszunk kezét és hagyjuk-e, illetve milyen mértékben hagyjuk őt önállóan dönteni. 

Olvasd el ezt is: Honnan tudhatod, hogy gyermeked alkalmas önálló döntéseket hozni?

Ranschburg Jenő szerint: 

"Ha elengedi serdülő gyereke kezét, ez komoly felelőtlenség, és beláthatatlan veszélyek forrása lehet. Hiszen a tizenéves – bármennyire szeretne autonóm felnőtt lenni – még gyerek! Ha úgy érzi, nincsenek szabályok és normák (vagyis azt tehet, amit akar), olyanná válhat, mint az elszabadult hajóágyú: ide-oda csapódik, és jóvátehetetlen károkat okozhat önmagának és környezetének egyaránt.

Ha viszont „katonai szigorral” kötjük őt a család mindennapi életének előírásaihoz, a gyerek akár fel is lázadhat. Előfordulhat, hogy elszökik otthonról, mert összetéveszti a fizikai távollétet a lélek függetlenségével."

A szakember szerint a kamasznak a családjában igenis van úgynevezett alkudozási pozíciója. Vagyis alkudozni lehet, és időnként engedni is lehet, de fontos, hogy a szabályok nyomatékosak legyenek. 

A feszültségek, konfliktusok elkerülhetetlenek ezekben az években, de ha a szülő türelemmel és szeretettel fordul a sokszor idegesítő gyereke felé, miközben a legfontosabb szabályokhoz tartja magát, akkor Ranschburg Jenő szerint nem lesz drámai elszakadás. A gyerek ugyanis amint önállósodik, megjelenik benne az igény, hogy helyrebillentse a dolgokat.  


"Értékvesztésnek kell történnie, hogy ne alulról fölfelé kelljen ránk néznie"

Szülőként talán azt a legnehezebb megélnünk, hogy a serdülő gyerekünk folyamatosan bizonygatja, hogy milyen gyengék, hiteltelenek vagyunk, hogy már elkezd kételkedni a szavunkban, már nem néz ránk úgy fel, mint korábban. De higgyük el, a gyereknek ugyanolyan nehéz megélni azt, hogy már más nézőpontból tekint ránk, már nem néz fel úgy, már nem hiszi el, hogy anya mindent megold, hogy ő a mindentudó, aki sosem sír, aki mindig erős, aki bátor és sosem fél semmitől. Rájövünk, hogy ugyanolyan felnőtt mint más, ugyanolyan törékeny és sebezhető, esendő lélek. 

Ranschburg Jenő találóan fogalmazta meg azt, hogy miért is van szükség erre: 

“Évekkel ezelőtt a fiam odajött hozzám, és azt mondta: ‘Apu, van egy nagy problémám, segíts megoldani!’ Ilyenkor az ember kihúzza magát – hát nem hiába vagyok pszichológus, a tizenéves fiam hozzám fordul a gondjaival! Ez nagy dolog! Meg is próbáltam valami használható megoldást ajánlani.

A gyerek elgondolkodott: ‘Igen apu, ez jó. De… ezért és ezért nem használható.’ Hát van benne valami, mondok egy másikat. Megint ugyanaz jött: ‘Igen, apu, ez is jó, de…’ Ilyenkor az ember már nyel egyet. Harmadikat már nehéz, a legtöbb szülő ezt nem is vállalja. Én még egy harmadikat is vállaltam. Természetesen ugyanaz a válasz jött: ‘igen, de’. Aztán a gyerek megköszönte szépen, hátat fordított, és a hátából sütött a gúny.

‘Tessék! Ennyit érnek az ősök!’ És én tudtam, hogy ez kell neki: bizonyíték arra, hogy mindannak, amit rólam kicsi fiú korában gondolt, a kilencven százaléka nem igaz. Hogy egy esendő ember vagyok. Neki kellenek erre a bizonyítékok, hogy önmagává tudjon válni.

A szülők nagyon nehezen viselik azt a folyamatot, amikor a gyerekük szemében leértékelődnek, pedig ez elkerülhetetlen, mert azon a magas szinten, ahol a gyerek minket korábban elképzelt, nem lehet az életet leélni. Egyértelműen értékvesztésnek kell történnie, hogy ne alulról fölfelé kelljen ránk néznie, hanem egy síkban legyen a tekintetünk.” 


Amikor kinyújtja a csápjait, legyen ott a szülői kéz, amibe belekapaszkodhat

Fontos megértenünk, hogy bár a kamaszunkat rengeteg ember veszi körül, mégis sokszor érzi magát magányosnak és meg nem értettnek. A szakember szerint amikor a serdülő elkezdi hangoztatni, hogy a szülei nem értik meg őt, akkor ezt egy jó jelnek is vehetjük, hiszen elkezdődik az a vágy, hogy őt megértsék. Korábban ez nem érdekelte őt. 

“Vagyis van öt-hat nagyon nehéz év, amit szülőként emberpróbáló feladat végigcsinálni. Az azonban hihetetlenül fontos, hogy amikor kinyújtja a csápjait, akkor ott legyen a szülői kéz, amelybe belekapaszkodhat.

Mert bizony tizenegy-tizenhat éves kor között úgy el tud romlani egy szülő-gyerek kapcsolat, hogy a kinyújtott csápok nem találnak kapaszkodót, hát a gyerek visszahúzza azokat.”

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja