SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 dolog, amit a közös főzés megtanít a gyerekeknek

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-14
A nagyi vagy anya körül sündörögni, edényeket pakolászni és fiókokat rendezni minden kisbaba szeret. Az idő előrehaladtával azonban nem csak kipakolni képesek a fiókokat, hanem az egyszerűbb ételek elkészítésében is részt vehetnek. Gondoltad volna, hogy a közös sütögetés alkalmával fejlesztheted gyermeked képességeit? Mutatom hogyan!
7 dolog, amit a közös főzés megtanít a gyerekeknek

1. Alapvető dolgok ismerete, számolási képességek fejlesztése

A feladatok közül leginkább az egyes mennyiségek kimérését szeretik a gyerekek. Neked pedig jó alkalom arra, hogy elmélyítsd a tudását a dekagrammok és grammok, a deciliterek és milliliterek, valamint a darabszámok tekintetében. Számolja meg, hogy hány tojás kell a tésztához vagy próbálja meg lemérni a szükséges lisztet. Mindkét feladatot élvezni fogja.

2. Új ízek megismerése

A gyerekek általában két táborba tartoznak. Vannak, akik szinte bármit megesznek jó étvággyal és vannak, akik alig akarnak elfogyasztani egy-egy falatot. Akik nyitottabbak, ők biztosan örömmel próbálnak ki új ízeket. Használjatok fel olyan zöldségeket, amikkel korábban még nem találkozott a gyermek, vagy próbáljatok ki új fűszereket. Szerintem a zöld fűszerek próbálgatása az egyik legjobb dolog, hiszen így látja is a gyermek, hogy mit adunk az ételhez.

A kevésbé nyitott gyermekek esetében is érdemes új ízekkel próbálkozni. Lehet, hogy egy kicsit nehezebb lesz a dolgod, mert több alkalommal kell kísérletezni. Talán szívesebben elfogyasztja, ha a készítésben ő is részt vehet.
Ha szerencséd van, akkor éppen egy közös főzés alkalmával jön rá, hogy egy-egy étel valójában mégis ízlik neki.

3. Új érzékek, új tapasztalatok

Ilyen hangja van a turmixgépnek? Ilyen buborékos a víz, amikor forr? A margarin miért folyós, ha megmelegszik? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesznek fel a gyerekek, melyekre mi szülők sok-sok hasznos választ adhatunk. A gyermekek kíváncsisága végtelen, és egy közös főzés nagyszerű lehetőség bizonyos dolgok megtapasztalására és megtanítására.

4. Rendszerben való gondolkodás és koncentráció fejlesztése

A konyhában való tevékenykedés során a gyermekek felfedezhetik, hogy mindennek megvan a maga helye. Megtaníthatjuk nekik, hogy fontos a tisztaság, hiszen csak így tudunk olyan ételeket készíteni, amelyek ízletesek és biztonságosak. Beszélgethetünk velük arról, hogy mi történik akkor, ha a megmaradt ételt nem tesszük hűtőszekrénybe, és milyen veszélyeket rejtenek a romlott ételek.

Az ételek elkészítése mellett az asztal megterítésére is megtaníthatjuk őket. Mutassuk meg nekik, hogy egy szépen megterített asztal esetében mennyi mindenre kell figyelni, mindennek megvan a pontos helye, így koncentrációképességük is fejlődik.

5. Szövegértés fejlesztése

A receptek általában röviden, tömören fogalmaznak. Fejlesztheted gyermeked szövegértési képességét azzal, ha neki kell értelmezni az egyes fázisokat. Megtapasztalhatja, hogy milyen jelentősége van a részinformációknak, illetve annak, hogy mindent a megfelelő időben végezzünk el.

6. Önbizalom növelése, sikerélmények

Egyetlen édesanyának sem kell bemutatni, hogy milyen büszke tud lenni magára egy kisgyermek, amikor olyan ételt tesznek az asztalra, aminek az elkészítésében ő is részt vett. Ez a sikerélmény arra ösztönzi, hogy legközelebb is próbálkozzon. Fejlődik az önállósága és az önbizalma, ami más területeken is jól jöhet.

7. Családi kötelékek erősítése, közös élmények gyűjtése

Biztosan neked is vannak olyan kedvenc ételeid, amikhez egy-egy számodra kedves ember emléke kötődik. Nem véletlenül szokták mondani, hogy az édesanya húslevese minden betegséget meggyógyít. Jól tudjuk, hogy ilyenkor nem csak az ételről van szó, hanem arról a szeretetről és gondoskodásról is, amit kaptunk.

A gyerekek hasonló élményeket gyűjthetnek a közös családi főzések alkalmával. Sok nevetés, sok finom illat, néha egy odaégett sütemény mind-mind az összetartozás érzését erősíti. Bennük és bennünk szülőkben is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja