SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Spirituális vezetők kínos magánélete - Hihetünk-e azoknak, akik a saját házuk táján sem teszik jobbá a világot?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2024-04-22
Buddha, aki közéleti karrierje elején még a szolid Sziddhárta herceg névre hallgatott, nagy megvilágosodása idején újszülött fiát és feleségét hagyta el azért, hogy az önmegvalósítás rögös útjára lépjen.
A kérdés lényegében az, hogy mennyire hitelesek azok a vallási vezetők, akik vizet prédikálnak, de bort isznak, avagy hozhatnak-e isteni üzeneteket nekünk Isten méltatlan képviselői? Használhat-e Isten bűnös lelkeket képviselőiként, avagy minden hiteltelen próféta lerombolja a spiritualitáshoz vezető utat? Miért követjük őket mégis?
Spirituális vezetők kínos magánélete - Hihetünk-e azoknak, akik a saját házuk táján sem teszik jobbá a világot?


Spirituális vezetők hiteltelen magánélete

Ha tüzetesen megvizsgáljuk a kérdést, szinte minden önjelölt próféta hiteltelen embernek bizonyult. Nagy kérdés, hogy az óriási egóval rendelkező, szinte irritáló jogosultság-érzettel bíró spirituális vezetőknek lehet-e a nagy, a világraszóló kérdésekben mégis igaza? Lehetséges, hogy valaki ne élje meg teljes mértékben a vallását, ám mégis tudja közvetíteni azt? Lehet, hogy a tökéletes vallási életet élő ember akár tanító is lehet, de maga a mester csak közvetít, saját megélés nélkül? Érdemes-e követnünk nagy egójú, meggyőződéstől fűtött embereket, anélkül, hogy mérlegre tennénk emberi hitelességüket?


Hogyan látja az önavatott messiásokat a családjuk, feleségük, gyerekeik?

Sziddhárta herceg esetében ők jórészt csak a hátát látták, ahogy határozottan kisétált az életükből és az éhezést, az önsanyargatást, a magányt választotta az unalmas családi élet helyett. A későbbiekben jócskán kigömbölyödő Buddha vélhetőleg azon a véleményen volt, hogy a családi összetartozás, a szülők vagy a gyermekek iránti szeretet fokozatos visszaszorítása hozzátartozik a megvilágosodása kereséséhez, amelyhez joga van. Ez a háttérbe szorítás olyan áldozat, melynek meghozataláról valószínűleg nem a háttérbe szorított család döntött. Lehet, hogy ezekben az esetekben nem is a szentség nyilvánul meg, hanem felülkerekedik az önző ragadozó a magányos megtisztulóban, miközben egy világ dől össze a tiszta szívű követőkben?


Milyen apa volt például Nelson Mandela vagy Martin Luther King, akik bár nem vallási vezetők voltak, mégis szinte spirituális hőseink?

Nelson Mandela-nak három felesége volt. Apaként elsősorban a hiányával mutatta meg magát. Első feleségétől, Evelyn-től négy gyermeke született, akik közül három tragikus körülmények között hunyt el.

Thembdi nevű gyermeke autóbalesetben halt meg, miközben édesapja a meggyőződései miatt szokásos hosszú börtönbüntetését töltötte. Mandela nem vehetett részt a fia temetésén sem. Egyik lánya még csecsemőkorában meghalt, Lewanika nevű gyermeke pedig AIDS-szindrómában veszítette életét.

Nelson Mandela az apartheid-del vívott harca évtizedeiben meglehetősen silány apai munkát végzett, mivel elsősorban a mozgalomhoz kötődött és nem élő személyekhez.

Felszabadította népét a fehér kisebbség hatalma alól, de a házasságaiban nem sokat mutatott demokrata elveiből.

Evelyn-nek többször is el kellett magyaráznia, hogy a küzdelemmel kapcsolatos odaadása lankadatlan, hiszen ez az életműve és lényének lényege. Második házasságából származó lánya, Zindzi csak tizennyolc hónapos volt, amikor apját ismét börtönbe küldték, és a családnak egyedül kellett átvészelni a biztonsági erők razziáit. Mandela mindent feláldozott a népéért, csak magát nem adta oda a családjának, személyes részvételével fukarul bánt.

Martin Luther King, akinek „volt egy álma”, azt vallotta, hogy az igazságosságért vívott harca hátterében apja dinamikus és erős személyisége állt, aki mindig jelen volt a fia életében.

„Van egy álmom, hogy négy kisgyermekem egy napon egy olyan nemzetben fog élni, ahol nem a bőrük színe, hanem a jellemük tartalma alapján ítélik meg őket” – mondta King, a Capitolium lépcsőjén állva. Azonban az álmát nem élhette meg, mert apjával ellentétben ő alig találkozott a családjával, olyan sok időt töltött távol az otthonától.

Az 1956-os buszbojkott alatt a magára hagyott családja állandóan fenyegető telefonhívásokat kapott, és a Ku Klux Klan terrorja valósággal tombolt a fekete negyedekben. Martin felesége, Coretta a csecsemő kislányukkal volt otthon azon a napon, amikor a családi házukat lebombázták. 1968 áprilisában Kinget meggyilkolták Memphisben, és bár a nemzet álma valóra vált, Corettáé örökre elhamvadt.

A szent emberként tisztelt Gandhi önéletrajzában többször is utalt rá, hogy gyakran alázta meg a feleségét a nyilvánosság előtt és kedélyesen hirdette, hogy kapcsolatuk inkább emberi, mint férfi-nő kapcsolattá vált, azonban kiskorú lányoknak többször is írt szerelmes leveleket.

Gandhi a hagyományos házasság híve volt, tehát azt vallotta, hogy a férfi vezeti a nőt, aki követi őt mindenben. Gandhinak a fiatal lányok iránti érzelmei egyébként az ő értelmezésében még akkor is ártatlanok voltak, ha együtt aludt fiatal szerelmeivel, hiszen a testüket csupán az önmegtartóztatás gyakorlására használta. Gandhi a passzív ellenállás módszerével elérte India szabadulását az angol elnyomóktól, azonban házasságában soha nem volt semmiféle demokrácia.

Az indiai guruk egy későbbi képviselője szintén sajátosan viszonyult a szexualitáshoz. A valójában zaklató és bántalmazó viselkedést mutató Radzsnís Csandra Mohan Dzsain, közismertebb nevét Osho az ő hatalmas eredetiségében szembement minden létező vallással, amikor a szabad szerelmet dicsőítve egyenesen a Nirvánába vezető útnak nevezte a szexet.

Ő úgy tartotta, hogy a tantrában semmi sem lehet szentségtelen. Osho egy kommunát hozott létre a hazájától távoli Oregonban, ahol a szabad szerelmet nemcsak hirdette több ezer követőjének, hanem nagy erőkkel gyakorolta is. Tanait értetlenül hallgatták a konzervatív emberek, de még a liberális oldal is, mert a Nirvána elérésétől ők sajnos még távol álltak.

Osho-nak egy drágakövekkel kirakott Rolex órája volt, 85 Rolls Royce autója és egy több ezer hektáros telke, amelyet a követői vásároltak meg számára. A szexet királyi útnak tartotta a tudatfeletti létezés eléréséhez, és ehhez fiatal lányok százait használta közlekedési eszközként. A világ 21 országából toloncolták ki, de női tanítványai élete végéig követték őt. Ásramjában olyannyira szabad volt a szerelem, hogy ráragadt a „vagina-guru” név.

1985-ben az amerikai hatóságok letartóztatták, miközben repülőgépével éppen ismeretlen cél irányába készült felszállni, majd kitoloncolták az USA-ból is. Több mint 150 könyv fut ma is a neve alatt, bár életében egyetlen könyvet sem írt.

Joseph Smith, a mormon vallás atyja sem viselkedett a magánéletében éppen szent ember módjára, pedig még ma is milliós követőlétszáma van, akik az ő eszméi szerint élnek. Joseph-nek negyven felesége volt, akik között tizennégy éves fiatal lány is akadt, akivel titokban házasodott össze, hogy a vonatkozó törvényeket kijátssza. Több leendő asszonyát fenyegette meg a pokol mardosó lángjaival, ha nem kötik össze vele az életüket.
 


 

Hihetünk-e azoknak, akik a saját házuk táján sem teszik jobbá a világot?

A spirituális világ hősei sokszor olyan példaképek, akiket emberek millió követnek, tekintenek messiásnak, akiknek nem is kell gondolkodni a tettein, csak szellemi restségben tespedve követni őket. Ők mind a megvilágosodást, a világ jobbá tételét, a szabadságot hirdetik, miközben ők maguk lelketlenné silányítják maguk körül a világot, olyan hellyé, ahol a szeretteik fuldokolnak a nagy megmentő egoizmusában és gőgjében.

Hihetünk-e olyan prófétáknak, akik otthon megbuktak, akik apaként, férjként, gyermekként cserbenhagyták azokat, akik függnek tőlük?

A „követés”, mint műfaj megjelenhet-e úgy az életünkben, mint ártalmas függés, mint valami komoly értéknek a hiánya? Pedig ők nem fogják betölteni az űrt, hacsak nem szexuális értelemben…

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja