SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Jelentés a családok helyzetéről - 2008.

Singola Edit [cikkei] - 2008-09-11
Immár harmadik alkalommal mutatták be az Európai Családpolitikai Intézet éves jelentését az Európai Parlamentben.
Jelentés a családok helyzetéről - 2008.
Az intézet célja, hogy adatokat közöljön, a tagállamok családpolitikai tevékenységeit ismertesse, és javaslatokat tegyen annak érdekében, hogy a jelenlegi, meglehetősen rossz adatok jobb irányban alakuljanak a jövőben.
A jelentést május 7-én Lola Velarde, az intézet európai hálózatáért felelős munkatársa mutatta be az Európai Parlamentben.

I.

A család érték, így van ez gazdasági értelemben is, de nagyobb súlyt nyom a latba erkölcsi értéke. Sok a negatív példa, a statisztika elrettentő. Felmerül a kérdés, hova lett a család értéke, mi történik a társadalommal?
Az adatok alapján a lakosság csökken, növekedés csak a bevándorlás miatt tapasztalható egyes területeken. Elöregedés, abortusz, válás, magányosság…
1980 óta a házasságok száma 23,9 százalékkal csökkent. Magyarországon 50 százalékkal. 30 másodpercenként van egy válás, 27 másodpercenként van egy abortusz Európában. A tíz év alatt történt 10,1 millió válás 15 millió gyermeket érintett. Az európai otthonok 67 százalékában nincs gyermek, és több mint 54 millió állampolgár él magányosan.


II.
Az Unión belüli családtámogatások összege nagyon eltérő: míg Luxemburgban egy kétgyermekes család a szülők fizetésének összegétől függetlenül havi 471 eurót kap az államtól, addig a szintén kétgyermekes családok Lengyelországban 32 eurót, Bulgáriában 23 eurót kapnak, de azt is csak a fizetés összegétől függően. Lengyelország és Bulgária mellett számos más országban (Olaszországban, Portugáliában, Máltán, Szlovéniában, Csehországban és Spanyolországban) hasonló a rendszer, aminek következményében sok család esik el a támogatástól.

 A családpolitikát is országoktól függően más szinten és fontossággal kezelik. Már a nyelvből leszűrhető az adott országra vonatkozó helyzet. Például a gyermek, fiatal, idős, nő fogalmak külön váltak az egységtől: a család fogalmától. A családkérdést tehát sokféleképpen kezelik, de egyelőre semmiféleképpen nem egységesen az Unión belül.


Uniós szinten több kezdeményezés volt, azonban mindeddig különösebb hatás nélkül. Fontos lenne a férfiak és nők közti egyenlőségről, az anyaságról, gyermekvállalásról, családvédelemről szóló kommunikáció a tagok között.

 
III.
A jelentés harmadik részében hosszú javaslatlistát találhatunk. Ezek célja, hogy a fiatalok vállalhassanak annyi gyermeket, amennyit szeretnének, hogy ne érje diszkrimináció a családokat a gyermekek számából vagy jövedelmükből adódóan
Például a csökkentett ÁFA értékű termékeket tartalmazó listába uniós szinten lenne mód arra, hogy a kisgyermekkorban alapvető szükségletű termékek bekerüljenek – ahogy a pelenka bekerült Portugáliában (majd kénytelen volt megfelelni az Uniónak, és kivenni a listából).
Kampányok mind uniós, mind tagállami szinten szükségesek.

Feladat mindenkire vár tehát, kérdés, hogy a politikusok is felismerik-e a téma fontosságát.
Kellenek az újabb és újabb generációk, amelyek majd megtermelik azt a szükségletet, amelyet a társadalom igényel.

Forrás: www.noe.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja