SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Reziliensnek születni kell?

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2020-09-24
Mindannyian átéltünk már nehezebb időszakokat, amikor sötét felhők árnyékolták el előlünk a napot és nem volt könnyű meglátni mikor lesz már vége a nehézségeknek. A stresszel és a feszültségekkel a testünknek, lelkünknek egyaránt meg kell küzdenie. Változó a teherbírásunk, hogy ezt kinek mennyire könnyű vagy nehéz. Ez a megküzdési képesség a reziliencia. Ha reziliens a személyiségünk, akkor a legnagyobb nehézségek közepette is meg tudjuk őrizni az optimizmusunkat és mindig látjuk a fényt az alagút végén.
Reziliensnek születni kell?

 

Mit tehetünk, hogy növekedjen a megküzdési képességünk?

Ahhoz, hogy összeomlás nélkül túléljük a nehézségeket a legmélyebb ponton is törekednünk kell egyfajta belső egyensúly megteremtésére. Ilyenkor mozgósítjuk a külső és belső erőforrásainkat, amelyek segítenek minket abban, hogy a legkilátástalanabbnak látszó helyzetből is kimásszunk.


Reziliencia, a megküzdés képessége

Manapság egyre inkább előtérbe kerül a rezilincia mint képesség és számos kutatás folyik a működésével kapcsolatosan. Akár reziliencia tréningen is részt vehetnek, akik szeretnének az élet viharjaiban jobban helyt állni. A világ egyre szédítőbb tempót követel meg tőlünk és ennek megfelelően elvárás a gyors reagálás gondolkodásban, szemléletváltásban, viselkedésben és alkalmazkodóképességben egyaránt.
A reziliencia a pszichológiai meghatározás szerint azon képességeink összesége, amelyek átsegítenek az életünk megpróbáltatásain. Minél reziliensebb a személyiségünk annál könnyebben adaptálódunk traumatikus helyzetekben.


Biológiai tényezők is befolyásolják

A rezilienciaszintünket biológiai tényezők is befolyásolják. A nagymértékű stressz több dopamin felszabadulását eredményezi, és akinek a szervezete könnyebben feldolgozza a dopamin cunamit, az könnyebben talál megoldást a problémájára. A környezeti tényezők is jelentős hatással bírnak: például vannak-e támogató kapcsolataink, milyen szintű az önismeretünk, tisztában vagyunk-e és elismerjük-e a saját képességeinket, pozitívan gondolkodunk, vagy a pesszimizmus járja át minden mondatunkat. Vannak-e kitűzött céljaink és mennyire vagyunk tehetségesek és vajon ezt elismerte-e valamikor a környeztünk. Kisgyermekként kaptunk-e elég megerősítést a környezetünktől és lehetőséget a személyiségünk kibontakoztatására vagy igyekeztek visszafogni minket.


Szembenézés az akadályokkal

A lelki ellenállóképességünk szintjét akkor tudjuk könnyen felmérni, ha akadályba ütközünk. Ilyenkor látszik, hogyan reagálunk a megpróbáltatásokra. Beleragadunk-e az adott helyzetbe vagy szembe nézünk vele és megoldást keresünk. A lelkileg edzett egyénekre az aktív megküzdési képesség, rugalmasság, leleményesség, kreatív megoldások felkutatása, érzelmi intelligencia, optimizmus, hatékony megoldóképesség, gyors helyzetfelismerés, szociális kompetencia és konkrét életcélok megléte a jellemző. A megoldandó életfeladatok, nehézségek az életünk velejárói. Megkerülni, megelőzni lehetetlen őket, csak a szembenézés segít és az, ha mindig a megoldást keressük a kifogás vagy feladás helyett.


A nézőpontunk határozza meg a hozzáállásunkat

A lelki edzettség nagymértékben függ a gondolkodásunkon. Minden az, aminek mi tartjuk. Ha egy helyzetet tragikusnak vagy megoldhatatlannak látunk, akkor az. A nézőpontunk határozza meg a valóságunkat. Nem az a legfontosabb mi történik, hanem az hogyan reagálunk rá. Ha kontrollálni tudjuk az érzelmeinket, akkor könnyebben megbirkózunk a nehéz helyzetekkel. A lelki rugalmasságot alátámasztó kognitív képességek, fejleszthetők akár reziliencia tréning keretei között is és általunk növekedhet a lelki ellenálló képességünk.
A lelkileg edzett egyéneket sokkal kevésbé fenyegeti a depresszió. A reziliens személyiség a negatív állapotot vagy helyzetet nem tekinti véglegesnek, csupán átmeneti nehézségnek, a melynek előbb vagy utóbb lesz megoldása és ő maga is aktívan részt vesz a megoldáskeresésében.


A reziliens személyiség mozgósítja az erőtartalékait

Nem tekinti úgy, hogy mindenről ő maga tehet, ezért nem nyomja le saját magát az önvád sötét mélyére. Hajlandó mozgósítani a saját erőtartalékait a megoldás érdekében és tisztában van vele, hogy hatással tud lenni a körülötte zajló eseményekre, azok nem csupán csak megtörténnek vele. Ha saját magunkról el tudjuk ismerni mindezt ezzel pozitív változásokat generálunk a pszichológiai jólétünkben, lelkileg békét lelhetünk és a munkában elért teljesítményünk is növekedni fog.


Milyen módon növelhető a reziliencia szintünk?

A lelki állóképességünk a pozitív kimenetelű megküzdési tapasztalataink által növekszik,  azonban fontos, hogy tudatosan álljunk a nehéz élethelyzetek elé. Lássuk reálisan a problémát, koncentráljunk arra, ami az irányításunk alá tartozik, mert csak ezeken a dolgokon van lehetőségünk változtatni. Értékeljük azt, amivel rendelkezünk a jelenben, ahelyett, hogy azt kívánjuk, bárcsak visszautazhatnánk az időben. Kis lépésekben haladjunk a célunk felé, és eközben gyakoroljunk hálát az életünk pozitív történéseivel kapcsolatban.


Javasolunk néhány területet, amelyeken érdemes saját lelki edzettségünk felépítéséért dolgoznunk:

 

  • Alakítsunk ki támogató emberi kapcsolatokat szüleinkkel, barátainkkal, környezetünkkel.
  • Törekedjünk a reális célok kitűzésére és véghezvitelére.
  • Igyekezzünk megérteni saját érzelmeinket, majd sajátítsuk el érzelmeink és indulataink kezelésének módszereit.
  • Fejlesszük kommunikációs és problémamegoldó képességünket.
  • Törekedjünk a pozitív gondolkodás tudatos alkalmazására.
  • Tudnunk kell, sőt el kell hinnünk, hogy mi hozzuk meg a döntést arról, hogy ha elbuktunk, újra fel tudunk állni. Minden alkalommal, amikor ez sikerül, erősebbek leszünk, mint azelőtt. Döntenünk kell, hogy szembe nézünk a félelmeinkkel, és nem menekülünk, hanem átadjuk magunkat az életnek a maga szépségeivel és nehézségeivel együtt. Ha szükség van rá, keressük szakember segítségét is.

Indexkép: Markus Spiske / Unsplash

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja