SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Influenza - Veszélyben a családi költségvetés!

Családinet [cikkei] - 2012-11-22
Közeleg az influenzaszezon, mely minden évben családok tízezreit érinti, hiszen a betegség és annak szövődményei nemcsak veszélyesek, de kezelésük komoly terhet jelent a család költségvetésében is.
Influenza - Veszélyben a családi költségvetés!

Abba ritkán gondolunk bele, hogy nem csak a családfenntartók - az apa vagy anya - megbetegedése okozhat problémákat. A gyermekek betegsége ugyanolyan anyagi következményekkel, és ha lehet, még több aggodalommal jár, mint a felnőttek ágynak dőlése. Ráadásul az iskolai időszakban a megbetegedés kockázata is jóval nagyobb.

Kevés szomorúbb látvány van egy lázasan csillogó szemmel ágyban fekvő kisgyermeknél. Az ő betegségük pedig a családot is érinti, hiszen ilyen esetekben valakinek ugyanúgy otthon kell maradnia, és kiesik a munkából, mintha ő maga betegedett volna meg. A gyermekek akár több közösségben is megfordulhatnak egyetlen nap folyamán, így ők különösen fontos szerepet töltenek be a betegség terjesztésében. Gyakran ők viszik haza a vírust a szülőknek, nagyszülőknek, kisebb testvéreknek. Ezért érdemes a gyermekek védelmét kiemelten kezelni. Az iskolai időszak fokozott kockázatot jelent, ezt mutatják a tavalyi influenza szezon adatai is, melyeket az Országos Epidemológiai Központ (OEK) hozott nyilvánosságra. Az adatsorokból jól látszik, hogy míg az őszi szünet alatt a friss fertőzöttek 10,4 százaléka volt 14 éven aluli, addig a szünetet megelőző hetekben ez az arány lényegesen magasabb, 15,6 – 16,6 százalék volt.

Ráadásul az influenza esetében nem kizárólag a betegség okozza a munkából való kiesést. A fertőzés nyomán a legyengült immunrendszer lehetőséget teremt a további betegségek kialakulásának, melyek veszélyes szövődményekhez vezethetnek. Ez az oka a gyakori tüdőgyulladásnak, középfülgyulladásnak, melyek előfordulása megnő az influenzás időszakok alatt. A betegség ideje alatt akár több tízezer forintos költségekkel számolhatunk a keresetkiesés és a kezelésre, gyógyszerekre, vitaminokra fordított összegek miatt. Ha valamilyen szövődmény lép fel, akkor akár kórházi kezelés is szükségessé válhat, ami jelentősen növeli a fenti kiadásokat, ugyanakkor ezzel szemben a megelőzés 2-3000 forintból is megoldható.

Az influenza hatékony megelőzésének módszereit tekintve sokakban élnek tévhitek, melyek valószínűleg abból adódnak, hogy még ma is sokan összekeverik, vagy éppen azonosnak tartják a kellemetlen náthát és a nem egyszer halálos kimenetelű influenzát. Ennek megfelelően ezek az emberek arról is meg vannak győződve, hogy a megelőzés módszere is azonos: vitaminok, gyümölcsök, esetleg forró tea. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Ezek a módszerek valóban hatékonyak lehetnek a nátha ellen, mivel erősítik az immunrendszert, és ezáltal megnehezítik a náthát okozó kórokozók szervezetbe jutását. Az influenza megelőzésének legbiztosabb módja viszont a védőoltás, hiszen ezek a vakcinák felkészítik a szervezetet, és amikor a vírus feltűnik, az immunrendszer már könnyedén meg tud birkózni a feladattal. Ráadásul védőoltás már az egészen kicsi, hathónapos babáknak is adható, így az ő védettségükről is gondoskodhatunk. A félévesnél fiatalabb pici babák védelmére az ún. nevezett fészek-immunitás jelent megoldást, amikor minden, a kicsivel érintkező felnőtt megkapja a védőoltást. Betegség esetén fontos, hogy a beteg ember kerülje a zsúfolt helyeket, ajánlott a gyakori kézmosás, szellőztetés, papírzsebkendő használata. Aki beteg, maradjon ágyban, ezzel önmagának és másoknak is jót tesz, hiszen csökkenti a betegség terjedését!

Fontos tudni, hogy több kórokozó is okozhat influenzaszerű tüneteket az őszi-téli időszakban. Ezek ellen a védőoltás nem óv meg bennünket. Az influenza tünetei nagyon változatosak, sokszínűek lehetnek: gyengeség, fejfájás, orrfolyás, köhögés, torokfájás, láz, izom és ízületi fájdalom. A láz hiányozhat is, akár minden ötödik esetben. Az influenzára jellemző a hirtelen kezdet, de ez sem törvényszerű. A fentiekből tehát jól látható, hogy az influenzát nem szabad félvállról venni. Olyan betegségről beszélünk, amely sok bosszúságot és komoly – akár anyagi – problémákat is okozhat a család számára. A megelőzés ugyanakkor egyszerű, és a nyugalom ára csupán néhány ezer forint.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja