SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"9 hónapig cipeltem és nem is szeret!" - A baba szeretetének 9 jele

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-10-17
Sok anyuka éli meg rosszul, hogy kilenc hónapig pocakjában hordott, fájdalommal megszült pici babája látszólag mintha nem is szeretné őt. Pedig nagyon is fontos jelei vannak annak, hogy milyen erős köztetek a kötelék.
"9 hónapig cipeltem és nem is szeret!" - A baba szeretetének 9 jele

A dolog nem olyan misztikus, mint amilyennek hangzik, a baba ugyanis születése pillanatában még nem tud szeretni. Hasonlóan a beszédhez, járáshoz, ezt is tanulni kell, hiszen a pici nem is tudja, hogyan kell szeretni. Nekünk kell megtanítanunk rá.
Régi tétel a fejlődéslélektanban, hogy szeretni az édesanyánktól tanulunk. Későbbi életünkben, viselkedésünkben a legfontosabb szerepet játszó tényező a kora gyerekkori anya-gyermek kapcsolat. Mert mi is a szeretet? Egy kicsiny baba szemén át tekintve a világot, a kötődést jelenti. Ha elkezd kötődni valamihez, azt szereti, az fontos számára. Ennek jeleit pedig könnyedén felfedezheted már az egészen apró kisbabán is és meglátod, valójában nagyon is “szeret” téged, mindennél jobban.


A kisbaba szeretetének jelei
 

1. Megismer téged

Az első életórákban már megkezdődik a kötődés kialakulása, ezért is fontos, hogy meztelen bőrre helyezzék a babát, mihelyst megszületett. A születéskor magunkba szívott illatok, a hangok, a fények - melyeknek jó része már ismerős a pocakból is - a legfontosabb, legelső ingerek.
“Ez ismerős és megnyugtató, ez fontos, ehhez kötődöm!” - gondolná kisbabánk, ha tudna úgy gondolkodni, ahogyan mi. Anya illata, szívverésének hangja, Apa szúrós szakállas puszija és beszédhangja olyan élmények, emlékek, melyekhez sokáig ragaszkodunk.
A baba a hangodra reagál majd először - hiszen még nem lát -, s mivel legerősebb érzéke az első hetekben a szaglás, az illatod követve találja meg a cicit és kezd boldogan szopizni. Később az arcodat is felismeri majd, mosolyog, de legalábbis felélénkül, ha meglát. Néhány hónap múltán szemérmetlenül kacérkodik majd veled - kacarászik, odapillant, majd vissza, eltakarja a szemét, majd “előbújik”, hogy lássa, még mindig ott vagy-e. Akkor meri megtenni ezeket, ha bízik abban, hogy ott leszel, amikor újra odanéz. Reagálj bátran az ilyen játékokra, bújócskázzatok, piszézzetek, hadd érezze a pici, hogy ez neked is fontos, te is megnyugszol tőle - a kölcsönös érzelmi kötődés bizonyítékai ezek a percek.
 

2. Ragaszkodik a kedvenc tárgyaihoz

Az ölelősök, plüssik, takarók, rongyik gyűjtőneve a pszichológiában “átmeneti tárgyak”. Azért hívják így, mert ezek legfőbb szerepe a vigasz, téged hivatottak pótolni. A baba életében ugyanis két késztetés feszül egymásnak. Ősi, primitívebb ösztönei arra sarkallják, hogy ragaszkodjon az ismert, biztonságos, megnyugtató dolgokhoz, elsősorban a te közelségedhez. Ezzel szemben áll a gyermeki kíváncsiság, a késztetés, hogy felfedezze a világot, megnézzen, megérintsen mindent, ami ismeretlen és új - még akkor is, ha az a dolog történetesen a másik szobában van. Ezt a két dolgot segít összekötni egy átmeneti tárgy - ha kimész a szobából, vagy éppen ő mászik, totyog ki a látókörből - egy kedvenc maci, takaró ölelgetése segít megnyugtatni magát, általa ismerős dologba kapaszkodhat, addig is, míg valami újat fedez fel. Ha tehát ragaszkodik valamilyen kedvencéhez, az azt jelenti, hogy hozzád kötődik és próbál téged pótolni, amikor nem vagy kartávolságban.

Kapcsolódó cikkünk: Rongyik, macik, alvókák - miért van szüksége a gyereknek ezekre a társakra?
 

3. Puszilgat(ni próbál)

Bár nem lehet teljesen puszinak nevezni, hiszen amit babádtól kapsz, az valamiféle nyitott szájas, nyálas, kuncogós és roppant cuki arctámadás. A fontossága azonban nem elhanyagolható. A baba első önálló tevékenysége a szopizás, az első, amit képes önállóan uralni, a szája. Természetes, hogy a szájával közelít meg mindent, ami számára kedves és megnyugtató, amihez kötődik. Mivel a kicsik utánzással tanulnak, ha te magad is gyakran puszilgatod, őt és apát is, természetes, hogy megpróbálja lemásolni a mozdulatot.
Az érintés nagyon fontos babakorban, ezért biztos lehetsz a szeretetben, ha babád próbál megérinteni, simogatni, vagy alaposan összenyalni - sőt, egészen kicsiny korban még harapni is. Ez utóbbi csak idővel válik a düh, stressz kifejeződésévé, csecsemőként még nem azért harap a pici, mert mérges. Ha azt érzed, hogy így, vagy úgy de próbál a piciny szájába tuszkolni téged - az az ő babapuszija.
 

4. "Vegyél fel!"

Amikor nagyobbacska lesz, gyermeked hatékonyan kezd kapaszkodni - mintha tapadókorongjai lennének, amikor nem szeretné, hogy letedd. Ha pedig az öledbe vágyik, eléd áll, karocskáit az ég felé lökve nyújtózkodik, így kéri, hogy felvedd. Ezt talán másokkal is megteszi - hiszen már apát, nagyit is ismeri, bennük megbízik és hozzájuk is kötődik. Az biztos, hogy a testközelség még mindig nagyon fontos számára, és határozottan kifejezésre is tudja juttatni, kitől kéri. Nem biztos, hogy fáradtságot jelent ez a fajta kéredzkedés, főleg, ha miután felvetted, kis karjait a nyakad köré fonja és magához szorít, úgy, hogy szinte beléd bújik.
 

5. Visszatér hozzád

Amikor kisbabád mászni vagy járni kezd, talán azt tapasztalod, hogy “nem ér rá” egész nap az öledben ülni és a dédelgetést élvezni - azonban ahogy jön-megy, időnként megáll nálad feltöltekezni egy kicsit: egy puszi, egy ölelés és máris minden mehet tovább. A biztonságos kötődés jele, hogy ott mer téged hagyni, enged maga mellől felállni, hogy megkavard az ebédet a gázon és nem esik kétségbe - mindemellett érezheted a kicsi szeretetét, ragaszkodását, amikor vissza-vissza tér hozzád egy kis szeretgetésért.
 

6. Utánoz téged

Ahogy gyermeked fejlődik, egyre több tevékenységében próbál utánozni téged, apát - vagyis a legjobban szeretett személyeket. A viselkedésmintákból, cselekvésekből azt választja ki, ami neki tetszik, amihez kötődik. A lakás tárgyai közül azokat veszi kézbe, melyek hozzátok köthetők. Anya cipőjében pipiskedni, apa csavarhúzójával megszerelni mindent a házban: ezek a kötődés és a szeretet bizonyítékai. Ezért ha hirtelen úgy érzed, mintha tükörbe néznél, amikor a gyermekedet játszani látod, tudhatod, hogy a kapcsolatotok biztos alapokon nyugszik.
 

7. Bibik

Ha valami baj történik, a kicsi megüti magát, vagy megsérül, a kellemetlen érzés elől menekülni próbál majd, és ősi ösztönei olyan szituációba viszik, melyben nyugodtan, biztonságban érzi magát - olyan személyhez fut majd, akinél jól érzi magát, ahol megnyugvásra lel. Az erős kötelék jele, hogy fájdalom, betegség, sérülés esetében anyáért kiált majd a csöppség, vigasztalás és gyógyító erejű puszi reményében. A “varázspuszi” intézménye különben nem csak mítosz, mivel a szeretett anyától kapott puszik, simogatások endorfin (boldogság hormon) termelésére késztetik a szervezetet, ami pedig az egyik legerősebb fájdalomcsillapító - ha hozzád szalad, mikor fájdalma van, valóban segítesz a kis hősön már egyetlen puszival is.
 

8. Rosszalkodás

Néha úgy érzed, egyetlen magzatod leginkább Kétarc Harvey-ra hasonlít a Batmanből? Bárhová mentek vele, angyalian viselkedik, de amint hazaértek, kirobban belőle egy kisördög? Akkor biztosra veheted, hogy szeret téged és bízik benned. Gondolj bele: te milyen környezetben mered elengedni magad? Ott, ahol tudod, hogy nem kell viselkedni, mert akkor is szeretnek, ha duzzogsz, kiborultál és csapkodsz, vagy épp pizsamában vagy. Ha csemetéd neked tartogatja a pokolfajzat énjét, az azt jelenti, hogy maximálisan megbízik a köztetek lévő kötődésben, nem fél attól, hogy elveszti a szeretetedet, csak mert rosszul viselkedik. Persze ez sovány vigasz az összetört étkészlet összesöprése közben, de gondolj arra: azért merte dobálni a poharakat, mert tudta, hogy megteheti, te akkor is ugyanúgy fogod szeretni őt.
 

9. Szerelem - a végső jel

Amikor a gyerekek kicsik, általában az ellenkező nemű szülő irányába táplálnak romantikus érzelmeket, ami az ő világukban az érzelmi kisajátítást jelenti. A kisfiúk csak anyával hajlandók aludni, a lányoknak csak apa adhat puszit és így tovább. Ha azonban a családi kapcsolatok egészségesek, a szeretet és a ragaszkodás mintáját felnőve megtanulják átvetíteni másokra is a gyerekek. Óvodás korra a szülők helyét átveszik az óvó nénik, az edző bácsik a piedesztálon, kisvártatva pedig (kisiskolásként) a kortársak felé fordulnak. Ha csemetéd azzal állít haza a suliból, hogy hosszan sorolja iskolai szerelmeit, vagy rajzolja a menyasszonyi ruháját, amiben majd egy osztálytársának esküszik örök hűséget - akkor tudhatod, hogy erős érzelmű, szeretni tudó gyermeket neveltél.

A köztetek lévő kötelék eltéphetetlen lesz akkor is, ha felnő, és már nem hozzád szalad a bibijeivel - ennek alapja a kisgyermekkori kötődés és szeretet. Mivel a kisgyermek téged szeret és hozzád ragaszkodik, máshoz is megtanul kötődni és a kapcsolatokat becsülni - magabiztosan kimondani azt a szót, hogy szeretlek. Mindez pedig nem jöhetne létre, ha pici korában nem szeretnétek egymást úgy, ahogy csak édesanya és gyermeke tudja.

Fotó: depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja