SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Száz sérült baba közül nyolcvanon segít a Dévény-módszer

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-09-15
Dévény Anna világhírű mozgásfejlesztő módszerével már több ezer oxigénhiánnyal született, koraszülött, vagy mozgásfejlődésében egyéb okok miatt elmaradt baba hozta be a kortársait és vált teljesen egészséges kisgyermekké.
Száz sérült baba közül nyolcvanon segít a Dévény-módszer


Hogyan működik a Dévény torna?

Dévény Anna gyógytornász 1976-ban dolgozta ki módszerét. Lényege, hogy az idegrendszert az izmok felől stimulálja, képessé téve így azokat arra, hogy elvégezzenek olyan mozgásformákat, amelyeket korábban nem tudtak. Tulajdonképpen ez különbözteti meg a gyógytornától: ez utóbbi során a páciensnek magának kell olyan mozdulatokat elvégeznie, amelyek minimum nehézséget okoznak neki, míg a Dévény-torna képessé teszi az izmokat arra, hogy megerőltetés tegyék meg azt, ami azelőtt lehetetlen feladat volt számukra.


Miért fontos, hogy időben kezdjük el alkalmazni a Dévény-módszert?

A Dévény Alapítvány adatai szerint a sérült gyerekek 80 százalékán segít a módszer. A korai felismerés azonban létfontosságú. Az agynak 5 hónapos koráig létezik egy olyan tartalékállománya, amely átveheti a sérült területek feladatát, ám ez a korai időszak után leépül. Minél később kezdik meg tehát a kezelést, annál kevesebb sikerre lehet számítani. 2-3 éves kor után már inkább csak a meglévő mozgásformák fejlesztésére van lehetőség, új mozgások beindítására kevesebb az esély.

A legtöbb szülő azonban nem szakember, nem tudja, mi számít kórosnak, és mi fér bele a normális tartományba. Egyéb lehetőségek híján az ismerős gyerekekhez viszonyítanak, ez azonban sokszor okoz felesleges feszültséget. A gyerekek fejlődési üteme nagyon különböző, teljesen normális, ha egy kicsi például 4 hónaposan még nem forog, vagy az első születésnapján még egy lépést sem tud önállóan megtenni.
Ugyanakkor léteznek bizonyos gyanújelek, amelyeket mindenképpen érdemes komolyan venni, ilyen az, ha a gyerek még 10-11 hónapos korában sem kezd el mászni. Akit aggaszt gyermeke fejlődése, vagy csak szeretne utánanézni, milyen életkorban milyen mozgásformák a kívánatosak, a Dévény Alapítvány honlapjáról letölthető információs füzetben mindent megtalál.

(Minden szülő figyelmébe ajánljuk szakértőnk hasznos cikksorozatát a mozgásfejlődésről >> Eltérő fejlődési ütemek - A mozgásfejlődés mérföldkövei 1. rész)

A legjobb természetesen az lenne, ha mindezt nem a szülő dolga lenne eldönteni. A dévényes gyógytornászok régóta küzdenek azért, hogy a védőnők továbbképzést kapjanak korai felismerésből. Vannak ugyanis olyan apró gyanújelek, amelyek már egészen pici babáknál megmutatják, ha az izomzat túl feszes vagy éppen túl laza, így az időben elkezdett terápiával sok aggodalomnak lehetne elejét venni.

Ideális esetben – állítják a szakemberek – minden újszülött kapna néhány alkalmas kezelést, ez azonban egyelőre nem életszerű. Az viszont mindenképpen fontos lenne, hogy a problémás terhességből, oxigénhiánnyal vagy koraszülöttként érkezett babák akár már a kórházban hozzájussanak a terápiához.

„Divat lett a Dévény-módszer” – állítják sokan. Valóban hallani időnként, hogy egy-egy túlbuzgó anyuka a teljesen normálisan fejlődő gyerekét is tornáztatni hordja biztos ami biztos alapon, de Vámosi Istvánné gyógytornász szerint „divatból” senkit sem kezelnek. Ezzel kapcsolatban személyes pozitív tapasztalatom is van: kislányomat 2 hónapos korában baleset érte a jobb lábával, és amikor hónapokkal később kúszni kezdett, észrevettem, hogy azt az oldalát nem használja. A védőnő ajánlatára kerestem fel a dévényes szakembert, aki egyetlen alkalom alatt átmasszírozta a letapadt izmot, megmutatta, hogyan tornáztassam egy-két hétig otthon, és a baba jobb lába onnantól fogva tökéletesen funkcionált.


A Dévény torna nem fejleszt, hanem gyógyít

Dévény Anna szerette kihangsúlyozni, hogy módszere nem a fejlesztést, hanem a gyógyítást szolgálja. Mint fogalmazott: fejleszteni csak azt lehet, ami működik. Ők meggyógyítják és fejlesztésre alkalmas állapotba hozzák a működésképtelen izmokat.


A Dévény-módszer költségei

Mindez azonban még ma sincs ingyen. Bár a módszert támogatja a társadalombiztosítás, a kórházakban így is sokkal kisebb kapacitás jut rá a kelleténél. Sok szülő csak a tág család, nyugdíjas nagyszülők segítségével tudja előteremteni azt az összesen akár milliós nagyságrendre is rúgó összeget, ami egy-egy súlyosan sérült baba és kisgyermek éveken keresztül tartó kezeléséhez szükséges. Bár a Dévény-módszert 2015 óta a korábbinál több támogatásban részesíti az állam, arra, hogy minden rászoruló gyermek anyagi helyzettől függetlenül megfelelő mennyiségben tudja megkapni a kezelést, még sokáig kell várnunk.

Fotó: PublicDomainPictures / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja