A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan fejlesszem a babám? Tippek okosító játékokra az első hónapokban

Herczku Nóra - 2021-01-19
Bármennyire is hihetetlen, a szakemberek szerint egy kisbaba fejlesztését, tanítását már az első napoktól érdemes elkezdeni. A mai rohanó világunkban már nem biztos, hogy elég, ha az iskolapadban kezd el tanulni valaki, és az első hat évben az anyukák is kifejezetten sokat tehetnek a gyermekük fejlődéséért. Most a kezdeti időszak agystimuláló módszereire adunk néhány tippet.
Hogyan fejlesszem a babám? Tippek okosító játékokra az első hónapokban

Megdöbbentő eredményre jutott egy chichagói pszichológus-csapat, akik gyermekek agyfejlődését vizsgálták. Az egyik vizsgálati csoporttal az édesanyák naponta 1 órán át tudatosan foglalkoztak, míg a másik csoportban erre nem került sor. Két év múltán összehasonlították a kicsik intelligencia-hányadosát, és az derült ki, hogy azoknak, akiket az édesanyjuk tanítgatott, átlagosan 16 ponttal volt magasabb az IQ-juk! Ez is bizonyítja, hogy érdemes minél hamarabb belevágni a kicsik fejlesztésébe. Ez alatt a szakemberek nem feltétlen azt értik, hogy idejekorán feladatlapozzunk velük, vagy a világ működésének összefüggéseit magyarázzuk el nekik: őszintén szólva ez elképzelhetetlen is lenne ebben a kicsi korban. Az első időszak „feladatai” inkább közös időtöltések az anyukával, amelyek ugyanakkor nagyon fontosak a fejlődéshez. Külön előnyük, hogy a rendszeres foglalkozások megalapozzák a minőségi időtöltést, és mélyítik az anya-gyermek kapcsolatot.

A szem gyakorlatai

A legfontosabb, hogy a kisbaba minden érzékszervét stimuláljuk már az első napoktól kezdve. A látás az ember egyik legfontosabb információ-forrása: főként a szemünk segítségével tájékozódunk a külvilágban. A frissen világra jött csecsemő szeme még nem szokott hozzá az éles fényhez, és nem is lát túl jól, ám a napsütés és a félhomály váltogatásával elő tudjuk segíteni a szeme fejlődését. Például úgy, hogy átsétálunk vele a sötét szobából egy kicsit világosabba. Természetesen ügyeljünk arra, hogy ne érje őt direkt erős fény. Az első hónap után már tehetünk a közelébe színes, vagy csillogó, esetleg nagy mintás textíliát, amit megfigyelhet. Ahogy közeledünk a harmadik hónaphoz, úgy próbálhatunk neki különböző játékokat is mutatni.

A tökéletes hallásért

Az anyaméhben nem csak a hangok, a fények is tompábbak voltak, így az újszülött babát a hirtelen, erős hanghatásokról is óvnunk kell. Az viszont nagyon jó hatással van rá, ha az anyuka már az első pillanattól beszél a gyermekéhez, illetve dúdol, énekel neki. Amikor gagyogni kezd, nyugodtan válaszoljunk neki babanyelven, illetve csörgővel is irányíthatjuk a figyelmét. A zenehallgatás ilyenkor még csak rövid ideig ajánlott. 

A tapintás fejlesztése

Az iskolába lépéskor különösen fontos lesz a testtudat, ezt alapozzuk meg a csecsemőkori finom érintésekkel. Kifejezetten ajánlott a babamasszázs, amely nemcsak ellazítja a babát, de néhány speciális fogással a kínzó gázoktól is megszabadíthatja. Mindig hagyjunk elég időt a fürdésre, és engedjük, hogy élvezze. Apróbb tornamozdulatokat is végezhetünk a fürdés után: óvatosan nyújtsuk fel a karjait a feje mellé, majd az oldalához. Háton fekve, a térdét behajlítva óvatosan közelíthetjük a lábait a hasa irányába, ezzel is lazítva a csípőt.

További feladatokat Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem! Című könyvében találsz.

A fotókat gabdullinayuka, serenestarts, amyelizabethquinn és PublicDomainPictures készítette a Pixabaynek

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja