SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Milyen problémákat okozhat a babáknál a fogzás?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-26
A fogzás 3-4 hónaposan elkezdődik, és hosszú hónapokon keresztül meghatározhatja egy kisbaba mindennapjait. Milyen problémákat okozhat ez a néha nem túl kellemes folyamat?
Milyen problémákat okozhat a babáknál a fogzás?

Minden kisbaba más és más, éppen ezért a fogzás folyamatában is nagy különbségeket tapasztalhatsz. Előfordulhat, hogy a te babád szinte probléma nélkül vészeli át ezt az időszakot, de az is lehet, hogy kemény napok várnak majd rátok. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen problémákkal találkozhatsz, mire számíthatsz a tejfogak kibújása közben.

1. A fogíny duzzadt, gyulladt lehet

Amikor arra gyanakodsz, hogy elindult a fogzás, akkor érdemes megvizsgálni a baba fogínyét is. Sokszor lehet látni, hogy a kibújó fog helyén vagy körülötte duzzadtabb az íny, esetleg begyullad. Nem kell megijedni, mert teljesen normális folyamatról van szó, de ha úgy érzed, hogy a gyulladás nem csillapodik, akkor mindenképpen mutasd meg a gyermekorvosnak.

2. Nyűgös, sírós lesz a baba

Pici korban gyakran mondogatják az anyukák, hogy azért nyűgös a baba, mert jön a foga. Ebben van igazság, mert a fogzás folyamata okozhat ilyen tüneteket. A kisbaba érzi, hogy valami történik, érzi a kellemetlen, esetleg feszítő érzést a szájába és nem tud mit tenni ellene. Egy darabig tűri, de ha elfogy a türelme, akkor könnyen nyugtalanná válhat.

3. Sokszor ébred, nyugtalanul alszik a baba

A fogzás során előfordulhat, hogy a korábban jó alvó baba alvási szokásai megváltoznak. Nyugtalanabbul alszik, sokat nyöszörög, esetleg többször felébred. A fájdalom, amit érez megakadályozhatja abban is, hogy visszaaludjon.

4. Folyik a nyála

Az egyik legáltalánosabb tünet a fogzással kapcsolatban a nyálzás. Ez önmagában nem okoz panaszt, a ruha elázása ellen lehet textil előkét használni, ami szükség esetén cserélhető. A problémát az okozhatja, hogy ha érzékeny a baba bőre és a túl sok nyál miatt kipirosodik, esetleg kiszárad vagy kiütés jelenik meg rajta. Főleg szeles, hideg időben okozhat problémát, ilyenkor érdemes gyakran letörölni a kis arcát, illetve hidratálókrémet is lehet alkalmazni. Ha a baba cumizik, akkor még jobban oda kell figyelni, mert a cumi mellett felázhat a bőr és ez további kellemetlenségeket eredményezhet.

5. Megváltozik a széklet mennyisége, állaga

Ugyancsak gyakori tünet fogzás során, hogy a baba széklete megváltozik. Lehet, hogy több lesz, lehet, hogy hígabb, ezért fokozottabban oda kell figyelni a bőrápolásra, mert könnyen kipirosodhat a pelenkánál. A hosszabb ideig tartó hasmenés azonban nem biztos, hogy a fogzás velejárója. Lehet bármilyen más betegség tünete is, ezért érdemes a gyermekorvossal konzultálni.

6. Megváltoznak az étkezési szokásai

Annak a babának, akinek éppen bújnak a fogai, gyakran megváltozik az étvágya is. A fájdalom, amit a szájában érez, megakadályozhatja abban, hogy jóízűen egyen. Ilyekor előfordul, hogy többször fog kisebb adagokat enni. Figyeld őt és alkalmazkodj az igényeihez. Így segíthetsz neki a legjobban.

7. Sokszor dörzsöli az arcát, többet sír

A kisbaba még nem tudja elmondani, hogy mi a baj, hol fáj neki. De ha megfigyeled a viselkedését, akkor láthatod, hogy a fájdalmas testrészhez többször odakap. Főleg akkor, ha hirtelen, éles fájdalmat érez. Ha a foga bújik, akkor előfordul, hogy az arcához kap, dörzsöli kívülről, vagy éppen próbálja az egész kezét a szájába tömni. Ugyanezt figyelheted meg akkor, ha például a füle fáj.

Összességében sok tünetet okozhat a fogzás, de a nagyon fontos, hogy mindent nem lehet ennek a számlájára írni. Rövidebb ideig tartó, enyhébb tünetek kísérhetik a tejfogak kibújását, de ha elhúzódik például a hasmenés, a hőemelkedés, vagy a megszokotthoz képest nagyon megváltozik a baba viselkedése, akkor mindenképpen érdemes felkeresni a gyermekorvost, mert más betegség is állhat a háttérben.

Kép forrása: Victoria Borodinova fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja