SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minden, amit a fogzásról tudni érdemes

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-10-11
Honnan tudhatod, hogy hamarosan előtörnek az első fogacskák - mik a fogzás tünetei? Milyen sorrendben bújnak elő az első tejfogak? Mit jelez, ha belázasodik a pici?
Minden, amit a fogzásról tudni érdemes.
Minden, amit a fogzásról tudni érdemes

A fogzás folyamata

Az első fogak kibújásának időpontja nagy egyéni különbségeket mutat. Átlagosan az mondható el, hogy 6 hónapos korban kezdődik a folyamat, és 2 és fél éves korra mind a húsz tejfog kinő. Az ettől való akármilyen irányba történő eltérés azonban ne rémisszen meg senkit. Vannak babák, akik már 4 hónaposan fogzani kezdenek, másoknál akár egy éves korig semmi jele nincs a folyamat megindulásának. Mindkét jelenség teljesen normálisnak tekinthető.

A fogak kibújásának sorrendje:

  1. alsó két metszőfog
  2. felső két metszőfog
  3. felső két szélső metszőfog
  4. alsó két szélső metszőfog
  5. négy első zápfog
  6. négy szemfog
  7. négy hátsó zápfog

Ritkán, de előfordul, hogy a csecsemő foggal születik. A jelenség két-háromezer újszülöttből egyet érint. Oka az, hogy már magzati korban megjelennek az ínyben a fogrügyecskék, amelyek fejlődését valami megzavarja az anyaméhben. Régen táltosoknak tartották az így világra jött gyermekeket, ma már inkább az anya terhesség alatti lázas állapotát és az így összezavart szervezetét vélik a jelenség mögött.


A fogzás jelei

A fogzás jelei már azok kibújása előtt hónapokkal, akár 2-3 hónapos korban is megjelenhetnek. Rendszerint a következő tünetek jelezhetik előre a fogak hamarosan kezdődő kibújását:

  • erős nyáladzás: célszerű előkét tenni a baba nyakába, át ne ázzon a ruhája
  • folyamatosan rágna valamit
  • nyűgössé, étvágytalanná válik
  • kevesebb folyadékot fogyaszt

Közvetlenül a fogacska megjelenése előtt az alábbi fizikai tünetek észlelhetőek:

  • nagyon erős nyálzás
  • enyhe hőemelkedés (lázat nem szabad a fogzással indokolni, azzal keressük fel az orvost!)
  • gyakoribb, hígabb széklet
  • kipirult, duzzadt íny
  • vizes orrfolyás
  • nyugtalan alvás: az éppen fogzó baba akár óránként is felsírhat éjszaka


A fogzás tüneteinek enyhítése

Bár vannak babák, akik annyira nyugodtan élik meg az egészet, hogy az anya csak a kanál csörrenéséből veszi észre, hogy új fog bújt ki, a többség számára eléggé fájdalmas a folyamat. A következő tippek segíthetnek, hogy kicsit enyhíts babád szenvedésén:

  • Szoptasd gyakran! Anyatejes babák szülei megfigyelhetik, hogy ebben az időszakban akár óránként is mellre kéredzkedhet a csecsemő, főleg éjszaka. Nincsen ezzel semmi baj, az anyatejben többek között fájdalomcsillapító hatású anyag is található.
  • Fájdalomcsillapító készítmények: Gyógyszertárban kaphatóak direkt a fogzó babák számára kifejlesztett fájdalomcsillapító kenőcsök. Vigyázz, ibuprofen vagy paracetamol tartalmú készítményt (Nurofen, Panadol) csak nagyon indokolt esetben adj fájdalomcsillapítóként, mivel a hosszan tartó folyamatos használatuk akár végzetes következményekkel is járhat. (Nem véletlenül van a betegtájékoztatójukra is írva, hogy 3 napon túl nem javasolt az egy huzamban történő szedésük).
  • Íny masszírozása: Masszírozd a duzzadt területet 2 percig az ujjaddal
  • Hideg tárgyak rágcsálása: Bármilyen hideg, nem túl kemény tárgy megfelel a célnak, de ma már sok helyen kaphatóak az úgynevezett rágókák. Ezeket az olcsó, puha műanyagból készült kis játékokat egy-két órára a hűtőbe kell rakni, majd lehűlve odaadni a babának, hogy a szájába vegye őket. A hűsítő érzés enyhíti a fájdalmat.
  • Mártsunk vízbe vagy kamillateába egy textilzsebkendőt vagy -pelenkát, és ezt adjuk a babának rágcsálásra.
  • Néha az is elég, ha hideg innivalót adunk neki. Ha elutasítja a cumisüveget, az attól is lehet, hogy túl fájdalmas számára a szájába venni. Ebben az esetben próbálkozzunk pohárral vagy csőrös itatóval.
  • Kreatív anyukák akár jégkrémet is készíthetnek anyatejből vagy gyümölcsből. Nem kell hozzá más, csak egy kis méretű jégkrémkészítő forma (néhány száz forintért kapható), amelybe beleöntjük az anyatejet vagy a pépesített gyümölcsöt, majd néhány óra mélyhűtés után adható is a baba kezébe. A szórakozás és a fájdalomcsillapítás egyaránt garantált.


Fogzás és láz

Széles körben elterjed nézet, miszerint a fogzás lázat okoz, azonban az orvosok már évtizedek óta ennek az ellenkezőjéről vannak meggyőződve. Tény, hogy a fogak áttörése járhat némileg megemelkedett testhőmérséklettel, tehát nem kell megijedni a 37,5 alatti hőemelkedéstől sem, lázas állapotot azonban önmagában nem okoz. Az összefüggés annyiban áll, hogy ezen időszak alatt a baba immunrendszere kicsit legyengül, így fogékonyabbá válik a betegségekre, amelyeket azonban kezelni kell, és nem a fog kibújásától várni a gyógyulást. Előfordul olykor, hogy minden egyéb tünet nélkül belázasodnak a picik. Ha ez épp a fogzási időszakban történik, az pusztán véletlen egybeesés. 

Fotó: Ryan Dicke / Flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja