A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kamaszkori buli másképp

Kerek-Alföldi Éva Angéla [cikkei] - 2020-11-28
A pandémia és az ezzel járó szigorítások az egész világon nagyban befolyásolták a kamaszok baráti, sportköri összetartásait. Ki gondolta volna még 2020 elején, hogy ez is várhat a fiatalokra? Sajnos egy olyan rendkívüli helyzet állt elő, ahol az említett korosztály képviselőinek is kötelessége alkalmazkodni a fennálló helyzethez, a szabályokat be kell tartani, a szülőkre és idős nagyszülőkre tekintettel lenni és egyben óvni kell egészségüket. Nagy teher került mindenki vállára ezáltal, de hogyan jelentkezik mindez a hétköznapokban a kamaszok esetében?
Kamaszkori buli másképp

ONLINE TANULÁS…

Azzal, hogy egy sajnálatos esemény miatt, -úgy mint a világméretű koronavírus járvány- otthoni tanulásra kényszerültek a fiatalok, immár második hullámban a tényleges kontakt kapcsolatok is átkerültek az online térbe, hacsak valaki nem sportegyesület tagjaként végez rendszeres edzéseket, ahol még lehetősége van személyes találkozásokra. A valós életélmény sok esetben elmarad így a megszokottól. Hogy mi lesz ennek a későbbiekben a negatív vagy esetleg pozitív hatása? Számos problémát hordoz magában a helyzet:

  • ha a diák „elvész” az online térben, mely vagy a kevésbé felszerelt körülményeknek, vagy a személyes hanyagságnak, a környezet engedékenységének és esetleg a szülők leterheltségének és megváltozott élethelyzetének köszönhető és emiatt nem tud kellő odafigyelést fordítani gyermekére, felüti majd fejét a következő probléma: attól függően, hogy melyik évfolyamra jár a fiatal, önszorgalom hiányában az érettségi és szakmai vizsgák sikertelenségét hordozhatja magában;
  • sikertelen vizsgákat követően kevesebb esély kínálkozik majd a továbbtanulásban, illetve a munkavállalásban;
  • ha felelőségteljes diákok kerülnek az említett helyzetbe, akkor nagy eséllyel javulhat az önálló feladatvégzés képességük, mely kihat a későbbiekben a függetlenedésükre is és a saját kitaposott út képessé teheti őket arra, hogy könnyebben állják meg helyüket az „ÉLET”-ben.


SZABADIDŐ ELTÖLTÉSE, DE HOGYAN…


Mára változás állt be ezen a téren is. A szórakozóhelyek bezárásával újra előtérbe kerültek a házibulik. Bár a szabály jelenleg 10 főben határozza meg az egy légtérben levő létszámot és főként családtagokra, de a fiatalok erre a szabályra is más szemmel tekintenek. Úgy vélekednek erről, hogy eddig is együtt jártak iskolába, miért nem tarthatnának össze iskolán kívül is. Az este 20 óra utáni kijárási tilalmat pedig úgy próbálják kiküszöbölni, hogy egymásnál alszanak.

Sokat jelenthet ebben az esetekben a szülői példamutatás, követelés, engedékenység. Nagyon sok múlik szülőként rajtunk, hogy hogyan is fognak előbb fiatal felnőttként, majd pedig később felnőttként a szabálykövetéshez hozzáállni.

A házibulival még nem is lenne baj, de inkább az ott végzett „buli morál” és időtöltés csúszhat át szintén szabálytalan tartalmakba, mint csendháborítás, alkoholmámor, túlfűtöttség egyéb illegális szereknek köszönhetően.

Lehetne ezen változtatni? A változtatás mindig benne van a levegőben csak az nem mindegy, hogy van-e elég kedvünk, lelkesedésünk és kitartásunk ennek megvalósítására. Nekünk, szülőknek kell segítenünk ennek kialakításában!

A remekbe szabott, egész éjszakás társasjátékok, csapatversenyek, melyekhez még szabadtéri mozgás sem igényeltetik, mint például mozgásos páros, vagy több főre szóló játék, beltéri sporteszközök használata és versenyek hirdetése, „ki tud több fekvőtámaszt?” alapon.

Divatba jött újra az igényes társastáncok tanulása és esetleg annak megtanítása mások számára, versenyek rendezése. A főzés és sütés beltéri konyhában, vagy udvari környezetben szintén egyre inkább felkelti a fiatalok érdeklődését, éljen a STREET FOOD alapon. Talán részben köszönhető ez a televíziók műsorára tűzött főzőműsoroknak és versenyeknek is. A gasztronómiai élmény nyújtása fiatalként mindig lenyűgözheti a környezetet. Legyen ez a sikk! és ne a korlátalan mennyiségű és vadul összekevert alkoholos italok elfogyasztása kultúra nélkül.

Forrás: istockphoto
 

BIZALOM…


Szülőként rajtunk áll a felelősség, hogy a bizalom ösvényét hogyan szeljük át gyermekeinkkel együtt. Nehéz feladat ennek kiépítése szülő és kamasz között, de lehetnek és vannak is rá olyan példák, amikor a szülő együtt tudja jól érezni magát a fiatalokkal, együtt tud velük gondolkozni és tartalmas beszélgetéseket is tud eszközölni, melyeknek nem biztos, hogy rögvest meg lesz a hatása, de később biztosan visszaköszönnek a szép szavak, jó tanácsok felnőttkori életükben. Valószínű, hogy azt el fogják felejteni, hogy melyik szeszesitaltól érezték magukat a „legjobban”, de valahol mélyen biztosan megmaradnak azok a tartalmas együttlétek, ahol a szülő a kamaszok lelkébe látva végzett kimerítő, de emlékezetes beszélgetéseket folytatott.

Forrás: istockphoto

Vigyázzunk rájuk! Mi formáljuk őket, de ők alakítják a jövőt! Szeressük őket, mert szeretettel minden elérhető és ők is szeretetet adnak majd cserébe!

 

Indexkép: -flowerinmyhair képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja