SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kamaszkori buli másképp

Kerek-Alföldi Éva Angéla [cikkei] - 2020-11-28
A pandémia és az ezzel járó szigorítások az egész világon nagyban befolyásolták a kamaszok baráti, sportköri összetartásait. Ki gondolta volna még 2020 elején, hogy ez is várhat a fiatalokra? Sajnos egy olyan rendkívüli helyzet állt elő, ahol az említett korosztály képviselőinek is kötelessége alkalmazkodni a fennálló helyzethez, a szabályokat be kell tartani, a szülőkre és idős nagyszülőkre tekintettel lenni és egyben óvni kell egészségüket. Nagy teher került mindenki vállára ezáltal, de hogyan jelentkezik mindez a hétköznapokban a kamaszok esetében?
Kamaszkori buli másképp

ONLINE TANULÁS…

Azzal, hogy egy sajnálatos esemény miatt, -úgy mint a világméretű koronavírus járvány- otthoni tanulásra kényszerültek a fiatalok, immár második hullámban a tényleges kontakt kapcsolatok is átkerültek az online térbe, hacsak valaki nem sportegyesület tagjaként végez rendszeres edzéseket, ahol még lehetősége van személyes találkozásokra. A valós életélmény sok esetben elmarad így a megszokottól. Hogy mi lesz ennek a későbbiekben a negatív vagy esetleg pozitív hatása? Számos problémát hordoz magában a helyzet:

  • ha a diák „elvész” az online térben, mely vagy a kevésbé felszerelt körülményeknek, vagy a személyes hanyagságnak, a környezet engedékenységének és esetleg a szülők leterheltségének és megváltozott élethelyzetének köszönhető és emiatt nem tud kellő odafigyelést fordítani gyermekére, felüti majd fejét a következő probléma: attól függően, hogy melyik évfolyamra jár a fiatal, önszorgalom hiányában az érettségi és szakmai vizsgák sikertelenségét hordozhatja magában;
  • sikertelen vizsgákat követően kevesebb esély kínálkozik majd a továbbtanulásban, illetve a munkavállalásban;
  • ha felelőségteljes diákok kerülnek az említett helyzetbe, akkor nagy eséllyel javulhat az önálló feladatvégzés képességük, mely kihat a későbbiekben a függetlenedésükre is és a saját kitaposott út képessé teheti őket arra, hogy könnyebben állják meg helyüket az „ÉLET”-ben.


SZABADIDŐ ELTÖLTÉSE, DE HOGYAN…


Mára változás állt be ezen a téren is. A szórakozóhelyek bezárásával újra előtérbe kerültek a házibulik. Bár a szabály jelenleg 10 főben határozza meg az egy légtérben levő létszámot és főként családtagokra, de a fiatalok erre a szabályra is más szemmel tekintenek. Úgy vélekednek erről, hogy eddig is együtt jártak iskolába, miért nem tarthatnának össze iskolán kívül is. Az este 20 óra utáni kijárási tilalmat pedig úgy próbálják kiküszöbölni, hogy egymásnál alszanak.

Sokat jelenthet ebben az esetekben a szülői példamutatás, követelés, engedékenység. Nagyon sok múlik szülőként rajtunk, hogy hogyan is fognak előbb fiatal felnőttként, majd pedig később felnőttként a szabálykövetéshez hozzáállni.

A házibulival még nem is lenne baj, de inkább az ott végzett „buli morál” és időtöltés csúszhat át szintén szabálytalan tartalmakba, mint csendháborítás, alkoholmámor, túlfűtöttség egyéb illegális szereknek köszönhetően.

Lehetne ezen változtatni? A változtatás mindig benne van a levegőben csak az nem mindegy, hogy van-e elég kedvünk, lelkesedésünk és kitartásunk ennek megvalósítására. Nekünk, szülőknek kell segítenünk ennek kialakításában!

A remekbe szabott, egész éjszakás társasjátékok, csapatversenyek, melyekhez még szabadtéri mozgás sem igényeltetik, mint például mozgásos páros, vagy több főre szóló játék, beltéri sporteszközök használata és versenyek hirdetése, „ki tud több fekvőtámaszt?” alapon.

Divatba jött újra az igényes társastáncok tanulása és esetleg annak megtanítása mások számára, versenyek rendezése. A főzés és sütés beltéri konyhában, vagy udvari környezetben szintén egyre inkább felkelti a fiatalok érdeklődését, éljen a STREET FOOD alapon. Talán részben köszönhető ez a televíziók műsorára tűzött főzőműsoroknak és versenyeknek is. A gasztronómiai élmény nyújtása fiatalként mindig lenyűgözheti a környezetet. Legyen ez a sikk! és ne a korlátalan mennyiségű és vadul összekevert alkoholos italok elfogyasztása kultúra nélkül.

Forrás: istockphoto
 

BIZALOM…


Szülőként rajtunk áll a felelősség, hogy a bizalom ösvényét hogyan szeljük át gyermekeinkkel együtt. Nehéz feladat ennek kiépítése szülő és kamasz között, de lehetnek és vannak is rá olyan példák, amikor a szülő együtt tudja jól érezni magát a fiatalokkal, együtt tud velük gondolkozni és tartalmas beszélgetéseket is tud eszközölni, melyeknek nem biztos, hogy rögvest meg lesz a hatása, de később biztosan visszaköszönnek a szép szavak, jó tanácsok felnőttkori életükben. Valószínű, hogy azt el fogják felejteni, hogy melyik szeszesitaltól érezték magukat a „legjobban”, de valahol mélyen biztosan megmaradnak azok a tartalmas együttlétek, ahol a szülő a kamaszok lelkébe látva végzett kimerítő, de emlékezetes beszélgetéseket folytatott.

Forrás: istockphoto

Vigyázzunk rájuk! Mi formáljuk őket, de ők alakítják a jövőt! Szeressük őket, mert szeretettel minden elérhető és ők is szeretetet adnak majd cserébe!

 

Indexkép: -flowerinmyhair képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

53 éves vagyok, és már nem vesznek észre a férfiak, hiába mosolygok rájuk

53 éves vagyok, és már nem vesznek észre a férfiak, hiába mosolygok rájuk

Láthatatlanná váltam. Először nagyon furcsa volt, hogy nem flörtölnek velem, nem kapok a külsőmre dicsérő megjegyzéseket, nem viszonozzák a mosolyomat. De már megszoktam, sőt. Könnyebb is így, hogy nem élek a férfiak tekintetének folyamatos kereszttüzében.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Csokit is ehetnek reggelire - 6 ok, amiért a holland gyerekek a legboldogabbak

Csokit is ehetnek reggelire - 6 ok, amiért a holland gyerekek a legboldogabbak

Az UNICEF szerint Hollandiában a legboldogabbak a gyerekek. A holland szülők számára fontosabb, hogy a gyerekük boldog legyen, mint az, hogy kitűnő tanuló legyen, emiatt sokkal kisebb nyomás nehezedik a gyermekekre. Sokat bicikliznek, kifejezhetik az akaratukat és számos dologban dönthetnek is. A szülők pedig azt is fontosnak tartják, hogy eleget pihenjenek a gyerekeik, valamint hogy saját maguknak is legyen elég énidejük.
Élvezd ki minden percét, mert lehet, hogy valamit éppen ma csináltál utoljára a gyermekeddel - dolgok, amik hiányoznak a kisbabás időszakból

Élvezd ki minden percét, mert lehet, hogy valamit éppen ma csináltál utoljára a gyermekeddel - dolgok, amik hiányoznak a kisbabás időszakból

Az átvirrasztott éjszakák és a pelenkázások talán nem, azonban vannak olyan dolgok, amelyek minden édesanyának nagyon hiányoznak a kisbabás időszakból. Fontos, hogy kiélvezzünk minden pillanatot, hiszen soha többet nem lesznek gyermekeink ilyen picik, és nagyon gyorsan elröppennek ezek az évek.
"Régen engem nagyon sokat bántottak az iskolában" - 16 éves fiú tűnt fel a Cápák között műsorában, és mindenkit elbűvölt

"Régen engem nagyon sokat bántottak az iskolában" - 16 éves fiú tűnt fel a Cápák között műsorában, és mindenkit elbűvölt

A Cápák először meglepődve fogadták a műsor eddigi legfiatalabb vállalkozóját, Balázst, aki minden szabadidejét azzal tölti, hogy horgol. Egy olyan terméket talált ki, aminek a segítségével otthon bárki elkészítheti a saját plüssét. 
A szerkesztő ajánlja