SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

”A fájások csak hullámok voltak” - Szülés gyengéden és félelem nélkül: bemutatkozik a hipnoszülés

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-06-28
"Lassan és mélyen lélegeztem. Képzeletben felfújtam egy hatalmas kék lufit, aztán a levegőt lassan kiengedve egy csodaszép nyíló virágra gondoltam. Amit «fájásnak» szoktak hívni, számomra csak hullámok voltak"
Csilla három gyermek édesanyja, ő mesélt nekünk szüléseiről. Míg mások szülés után heteken át ülni sem tudnak a fájdalomtól, ő törökülésben ült és amint lehetett, újra jógázott.
”A fájások csak hullámok voltak” - Szülés gyengéden és félelem nélkül: bemutatkozik a hipnoszülés

Peti 9, Lizi 7 éves, Guszti pedig 4 hónapos. Édesanyjuk, Dr. Herendy Csilla egyetemen tanít (NKE) és kutat (BME). Amikor első gyermekével volt várandós, egy kollégája lelkesen mesélt neki a szülésélményéről. Ez nagyon megfogta, hiszen többnyire rémtörténeteket szeretnek megosztani az anyukák egymással és olyan gondolatokat, hogy

„el kell viselni, túl leszel rajta!”
„Mindegy, csak egészséges legyen!”


Jó volt számára hallani, hogy ellentétben a szokásos beszámolókkal, valaki jó érzésekkel mesélt kisgyerekei születéséről, a mindent elsöprő szélviharról, ami ellen nem lehet tenni semmit, csak engedni és szeretettel belesimulni.

baba

Peti születése

Első várandóssága meghatározó részét Bolognában töltötte, ahol egy tradicionális jógastúdióban elsajátította a legfontosabb szülés közben alkalmazható jóga légzéseket, szülés-könnyítő, segítő ászanákat.

”Peti születése során ezeket a jógalégzéseket és meditációs technikákat használtam, de volt egy pont, amikor már nem tudtam a fájdalmat jól kezelni. Biztos voltam benne, hogy van módszer arra, hogy ezeket a fájdalmas érzéseket valahogyan könnyebbé tegyük. Azonban még így is sokkal jobb dolgom volt, mint sok másik anyukának. Az én szülésemet nem »vezette le» senki, hanem egy szülésznő kísért, támogatott és tiszteletben tartotta kéréseinket.

Mindig elcsodálkoztam azon, sok nő mennyire nem áll tudatosan a saját szüléséhez. Nem tájékozódik előzetesen sem a választott kórházban jelen lévő szülészeti gyakorlatról, sem pedig arról, mit is jelent az, hogy valaki «jó orvos». Nem teszik fel a kérdést: «mitől jó az adott orvos? Támogatja-e a saját testhelyzet megválasztását, vagy kötelező háton fekve szülni? Támogatja-e a gátvédelmet, engedi-e, hogy a szülés a maga, természetes tempójában és folyamatában történjen?» Pedig ezek az igazán fonos kérdések.”


Lizi születése

Második várandóssága alatt ismerkedett meg a hipnoszülés fogalmával. A rádióban hallotta, hogy Katalin hercegné így tervezi világra hozni gyermekét. Ez nagyon kíváncsivá tette és nekiállt kutakodni, hogy mi lehet ez. Utánaolvasott és lehetőségeket keresett.

Ekkor, az interneten talált rá Kuharcsik Rékára, aki a nemzetközi Hypnobirthing® módszer oktatója. Felvette vele a kapcsolatot és a férjével, Szilágyi Szabolccsal együtt részt is vettek szülésfelkészítő tanfolyamán. A tanfolyam mellett több könyvet is elolvasott, így a hipnoszülésről szóló Mongan-könyvet (Szülés, ahol én irányítok) és Ina May Gaskin könyveit is.

A hipnoszülésről szóló tanfolyamon speciális meditációs technikákat tanultak, a szülés egyes szakaszaihoz pedig különböző légzéstechnikákat sajátott el. Ezeket napi szinten gyakorolta.

„Igyekeztem igazán alaposan felkészülni, hogy el tudjam érni és minél tovább tartani tudjam a módszer során alkalmazott mély meditatív állapotot. Olvastam, hogy ebből ki lehet billenni, például úgy, ha arra kérik a szülő nőt, hozzon tudatos döntéseket, vagy ha esetleg nagy a félelem benne. Ezért megkértem a férjemet, hogy mindenben ő döntsön helyettem, és ehhez előzetesen megbeszéltük a szempontokat. Ragaszkodtam hozzá, hogy érkezéskor ne kössenek be branült nekem, mert úgy olvastam, ront a természetes szülés folyamatán, ha a szülő nő betegnek érzi magát. Ezt a branül kiválóan megalapozza. Biztos voltam abban is, hogy nem szeretnék gépet magamra, de ha mégiscsak szükséges, akkor se kellejen gumikkal a hasamon feküdnöm, pláne a gép pittyegését hallgatnom. A férjem feladata többek között az volt, hogy ezeket a szempontokat képviselje helyettem."

Csilla azt is meséli, nagyon komoly koncentrációt igényel fenntartani ezt, a hipnoszüléshez tartozó légzést, és az volt a célja, hogy minél tovább benne tudjon marani. Hogy ilyen könnyű kibillenni, mutatja, hogy „Egyszer, amikor Lizivel jöttek a nagy hullámok, egy pillanatra megzavartak, és kiestem a speciális lélegzésből. Na, akkor éreztem meg igazán, hogy milyen brutálisan fáj vajúdni. De aztán fókuszáltam és szépen visszarendeződtem, újra a légzésre és a testemre tudtam figyelni, és ment tovább minden a maga menetében.”

 

Guszti születése

baba

Harmadik várandóssága során újra elvégezte férjével a tanfolyamot, hogy felfrissítse a tudását és újra rá tudjon mélyebben hangolódni a babára és a szülésre. Ez esetben végig arra készült, hogy a fókuszált jelenlétet és a légzéseket minél tovább fenn tudja tartani. 

„A sok felkészülés meghozta az eredményét: míg jöttek a hullámok, végig mélyen befelé és magamra tudtam figyelni. Mindösszesen háromszor nyitottam ki a szememet: egyszer, amikor megérkeztünk a szülőszobára, egyszer, amikor megkerestem az ideális helyemet, és a kádból átmentem bordásfalhoz, valamint utoljára, amikor megpillantottam a kisfiamat.

Olyan sok szomorú történetet hallani arról, hogy valakinek az első szülése annyira traumatikus, hogy több kisbabát inkább nem is vállal. Pedig egy szép szülésélmény életre szólóan megerősítő hatású.

"Én bíztam a saját testemben, tudtam, mit csináljak, támogató környezet vett körül, és a szülés tényleg egy fantasztikus, örömteli élmény volt számomra.”

baba

A hipnoszülés: beszélgetés Kuharcsik Rékával

A hipnoszülés szakmai hátteréről Kuharcsik Rékát Hypnobirthing® oktatót, mentálhigiénés segítő szakembert, relaxáció vezetőt kérdeztem.

Honnan ered a hipnoszülés?

- Az eredeti Hypnobirthing ® program Amerikából indult el több mint 30 éve. Marie Mongan a program kidolgozója. A szerző maga is hangsúlyozza, hogy ez nem egy újfajta divatos szemlélet, vagy alternatív szülési mód. Ez a szülés lehető legegyszerűbb, ősi módjához vezet vissza. Egyszerűen csak összegyűjtötte azokat a szüléshez kapcsolódó esszenciális alapismereteket és öntámogató mentál technikákat, ami segít emlékezni a nőknek saját szülési tudásukra. A programnak több mint 50 országban van központja, rendkívül népszerű az egész világon és már számos irányzata is elterjedt. Én magam az eredeti Hypnobirthing® módszer oktatója vagyok.
 

Pontosan mit értünk hipnoszülés alatt?

- A program alapgondolata, hogy minden embernek joga lenne abban a nyugalomban, békességben megszületnie, mint ahogy megfogant. És amikor egy nő nem csak testileg, hanem lelkileg és szellemileg is éretté válik az anyaságra, akkor minden eszköz megvan a kezében ahhoz, hogy belső békéjének nyugalmában, nagyobb biztonságban és az öröm hangulatában hozza világra kisbabáját. A hipnoszülés program ismereteivel, gyakorlataival emlékezteti a nőket saját szülési tudásuk aktív használatára.

Mivel tényleg a szülés egy teljesen természetes, egyszerű módjáról beszélünk, szívesebben használom inkább a hipnoszülés szó helyett az Örömteli szülés kifejezést.

hipnoszülésFotó: Kuharcsik Réka


Mely tényezők teszik nehézzé és fájdalmassá a szülést?

- A legnagyobb mumus a félelem és a szorongásra adott testi reakciók következményei. Sok mindentől félnek a kismamák. A legjellemzőbbek a szülési fájdalom, a kiszolgáltatottság, a gátmetszés, bármilyen komplikáció és hosszan sorolhatnánk. Amikor megjelenik a stressz, azzal aktiváljuk a szimpatikus idegrendszeri működésünket. Sok stresszhormon termelődik, ami által a test feszessé válik. A méhszáj megnyílási folyamata lelassul, a szövetek érzékenyebbé válnak, fájdalommal telítődnek, miközben könnyebben sérülnek.
 

Hogyan válhat a szülés természetessé és örömtelivé?

- A szülés önmagában a világ egyik legtermészetesebb, élettani folyamata. A körülmény, amik közt jellemzően manapság világra hozzuk a gyermekeinket, viszont már nem mindig olyan természetes és megnyugtató a szülő nő számára. A megváltozott környezet sok esetben nem támogatja a természetes, ösztönös szülést.

Márpedig a vajúdási folyamat alatt kiemelt szerepe van az anya stabil mentális jelenlétének. Minden nő már a várandós állapota tényétől is egyfajta fókuszált tudatállapotban van, ami magától elmélyül a vajúdás óráiban. Ez mindenkivel és mindenféle hipnoszülés tanfolyamtól függetlenül történik.

A természet úgy alkotta meg a szülés folyamatát, hogy a nők módosult tudatállapotba kerülnek közben. A megváltozott tudatállapot több szinten segít, hogy világra tudjuk hozni gyermekeinket.

Amikor képesek vagyunk a szülés alatt nyugalmunkat megőrizni és a testünket ellazítani, akkor nagy mennyiségű endorfin termelődik a testben. Ennek jelentős fájdalomcsillapító hatása van. A szövetek is megtartják rugalmas turgorukat, könnyen alkalmazkodnak, kevésbé sérülnek és a szülés a maga háborítatlan tempójában, ösztönösen tud megtörténni.

Természetesen kiemelten fontos a támogató környezet is. Lehet ez akár a kórház is. Remekül megvalósítható egy örömteli szülés intézményi keretek között is. Egy mentálisan jól felkészült anyával jellemzően nincs is más feladata a szülészeti szakembereknek, mint hogy türelemmel biztosítsák a háborítatlanságot és biztonságot árasztó környezetet.

A programunk támogatja az apa aktív bevonását a felkéSzülési folyamatba, aminek szintén pozitív hatásai vannak a párkapcsolatra, és az érett szülővé válásra.

hipnoszülésFotó: Kuharcsik Réka


Milyen gyakorlatok segítenek a hipnózis, önhipnózis elsajátításában, hogyan és mikor tudja ezeket megtanulni egy nő?

- Alapvetően egyszerű, mindenki által jól megtanulható mentálhigiénés szintű gyakorlatokról beszélünk. Napi szinten relaxálunk, vizualizálunk, különböző légzőgyakorlatokat és mélyrelaxációs technikákat tanulunk.

Érdemes az Örömteli szülés módszerét a várandósság 7. hónapjában megtanulni, és aztán ideálisan a szülésig napi szinten gyakorolni a relaxációt. Az egész szemlélet jelentősen megváltoztatja a várandós időszak minőségét. Az anya jellemzően megnyugszik, magabiztossá válik saját szülési tudása tekintetében és várja a szülését.
 

Melyek a hipnoszülés előnyei?

  • A vajúdási idő hossza lerövidül mintegy 20-25%-kal.
  • Jellemzően a szülő nő megóvja medence tájéki szerveinek épségét.
  • A szülés gátvédelemben tud megtörténni.
  • A napi relaxációk pozitív hatásaként az anya mentálisan megnyugszik, stabillá válik, áldásként éli meg várandósságát.
  • A leendő szülők megtanulnak már ebben a korai szakaszban kapcsolódni kisbabájukhoz, ami egy nagyon szép és megerősítő élmény.
  • Az anya sokkal érettebbé válik a szülés és a gyermekágy esetleges kihívásaival szemben.
  • A fájdalom szelídül.
  • Minden gyakorlat öngyógyító, amit az élet bármilyen területén alkalmazni lehet.
  • Az apa bevonódásával aktív szülési kísérőtárssá válik. Fókusza elvonódik a szülés félelmetes voltáról a szeretett nő támogatására, és az apává illetve szülővé válás élményére.
  • Nagyon szép és újfajta párkapcsolati élmény együtt felkéSzülni.

hipnoszülésFotó: Kuharcsik Réka

Hol és hogyan zajlik Magyarországon a hipnoszülés?

Otthon, a kórházban, vagy bárhol. Hiszen a szülés legegyszerűbb, legtermészetesebb módjáról beszélünk, aminek a központjában a szülő nő áll saját egyediségével, igényeivel és a természet adta ösztönös szülési tudásával.

Indexkép: Szilágyi Szabolcs

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja