SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felkészülés a szülésre: 10 praktikus dolog, amit intézz el a nagy nap előtt

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-02-16
Nehéz elhinni, de a terhességnek vége is lesz egyszer. Érdemes a szülésre és az azt követő időszakra idejében felkészülni.
Felkészülés a szülésre: 10 praktikus dolog, amit intézz el a nagy nap előtt

Ne a kórházban derüljön ki, hogy egész más elképzeléseink vannak a szülésről, mint a párunknak, vagy hogy nincs otthon valami olyan felszerelés, ami pedig fontos lenne. Ha el szeretnéd kerülni a kellemetlen meglepetéseket, a következőket gondold végig/tedd meg még a várandósság ideje alatt:
 

Ismerkedj meg a szülés folyamatával!

Tudod, melyek a szülés jelei? Hogy mit jelent az, hogy ötperces fájás? Fel tudod sorolni a szülés három szakaszát?
Minél több információt szedsz össze magáról a folyamatról, annál tudatosabban fogsz hozzáállni a történtekhez. Olvass a légzéstechnikáról, a lehetséges testhelyzetekről, a szülési segédeszközökről és a fájdalomcsillapítás módjairól. Személyes tanács: kerüld a rémtörténeteket és a szülésvideókat! Hasznos lehet azonban elolvasni vagy meghallgatni más nők szüléstörténetét, amennyiben azok a praktikumra, és nem a rád váró szörnyűségek részletes ecsetelésére helyezik a hangsúlyt.

Olvass tovább: Hogyan szüljek? - ilyen lehetőségek között választhatsz
 

Válaszd ki a gyerekorvost!

Már persze, ha olyan szerencsés vagy, hogy erre a gyakorlatban is lehetőséged van. Tudd meg, hogy a körzeti orvosotok hogyan áll az olyan témákhoz, mint a homeopátia vagy az antibiotikumok, és olyat válassz, akinek a nézeteivel azonosulni tudsz. Az orvossal és a védőnővel igyekezz jó kapcsolatot kialakítani, ne kezeld őket azonnal ellenségként, akik csak a Te életedbe való beavatkozásért léteznek! Tudnod kell, hogy a védőnő nem választható, a szolgáltatást legfeljebb le lehet mondani.

Egy kis segítség a kórházválasztásban: Bababarát kórházak Magyarországon
 

Egyeztess a pároddal!

Hol aludjon a baba? Kapjon-e cumit, cumisüveget? Ki jöjjön látogatóba az első időkben? Mennyi szabadságot vegyen ki az apa szülés után és mikor? Ezek olyan kérdések, amelyeket mielőbb érdemes tisztázni, mert ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy bizonyos kérdésekről egész mást gondoltok, garantált a veszekedés.

Olvasd el ezt is: Tényleg erősíti a házasságot, ha az apa is otthon marad szülési szabadságon?
 

Beszélj más anyákkal!

Nem a netes fórumok arctalan szupernőivel, hanem olyan hús-vér anyákkal, akikben valóban megbízol, mondjuk egy barátnőddel, a sógornőddel vagy az unokatestvéreddel. El fogják mondani, hogy a gyereknevelés sajnos nem rózsaszín álom: hogy a kötődés nem alakul ki azonnal, hogy talán arra fogsz az első napokban gondolni, hogy ez a babaprojekt mégsem volt a legjobb ötlet, vagy akár azt, hogy cserélj gyakran melltartóbetétet, ha nem akarsz tejfoltos pólóban virítani.
 

Készítsd fel a nagyobb testvéreket és a háziállatokat!

Életkortól függ, hogyan lehet felkészíteni a nagy testvért a kicsi érkezésére, de egy mese vagy egy szerepjáték biztos, hogy bejön az iskolásnál fiatalabb korosztálynál. Készülj fel arra is, hogy a leggondosabb előkészületek ellenére is előfordulhat, hogy sokkolni fogja a nagyot az új családtag - főleg, ha ő maga is kicsi még.

Kapcsolódó cikkünk: Baba születik: készítsük fel a nagytestvért!

A háziállatokról se feledkezz meg, hiszen egy kutya életében is hatalmas változást hoz az újszülött érkezése. Tájékozódj, hogyan könnyítheted meg számára is az elkövetkező időszakot!
 

Segítség megszervezése az első hetekben

Még ha a párod otthon is marad veletek egy-két hétig, jó, ha van kéznél egy segítőkész nagymama vagy egyéb rokon, barát, aki segít vezetni a háztartást, amíg ti összekovácsolódtok családként. Ideális esetben a segítő a házimunkában, és nem a baba ellátásában támogat: megfőz, kitakarít, kivasal, leviszi a nagyot a játszótérre, de nem pelenkáz, altat vagy etet - ez legyen az új szülők feladata. Kivétel, ha úgy döntesz, szeretnél egy kis időt kettesben tölteni a naggyal, akkor nyugodtan bízd rá a babát a segítőre.
 

Legyen meg a forgatókönyv a kórházba való bejutásra!

Gondold végig, melyik napszakban ki visz be, ki vigyáz a nagy testvérre, hol fogtok leparkolni a kórház közelében - és minden egyéb részletet.
 

Ki legyen jelen a szülésnél?

A magyar törvények egyetlen nagykorú kísérő jelenlétét engedélyezik a szüléskor - ezt néhány kórház annyiban lazítja, hogy még egy embert engedélyez, így lehetőség van arra, hogy a párod mellett egy dúla is támogasson. Olyan tehát nálunk nem fordulhat elő, mint az amerikai filmekben, ahol egy tízfős társaság szurkol a szülőszobán, és pezsgőt bontanak, amikor kibújt a baba.

Nem tudod eldönteni, bent legyen-e a párod a szülőszobán? Olvasd el a magyar apukák véleményét az apás szülésről! >> Magyar apukákat kérdeztünk az apás szülésről - imádni való válaszokat kaptunk
 

Pakold össze a kórházi csomagot!

Ebben legyen benne a terhes kiskönyv, több váltás hálóing, fehérnemű, melltartó-és inkontinenciabetét (a szülés utáni erős vérzésnél szükség lesz rá), tisztálkodási szerek, pelenka, popsitörlő, kisruhák a babának. Kérdezz utána, mit biztosít a kórház, és mi az, amit neked kell vinned!

Egy kis segítség a csomagoláshoz: Mit vigyünk szüléskor a kórházba?
 

Töltsd fel az otthoni készleteket!

Ne csak a pelenkára és a babaruhákra koncentrálj! Nem kell kidobni az ajándékba kapott cumit és cumisüveget akkor sem, ha nem szándékozol használni őket - talán sikerül tartanod magad az elképzeléseidhez, talán nem. Legyen otthon ezen kívül többféle félkész étel, amit csak be kell dobni a sütőbe vagy a mikróba. Néhány extra bugyi is jól fog jönni, mivel az erős vérzés időszakában lehet, hogy napi kettőt-hármat is el fogsz használni - ezek kiválasztásában nem a csinosság, hanem a kényelem legyen a fő szempont, hat hétig úgysem feladatod elcsábítani senkit. Mindent azonban nem kell megvenned, amit a bababoltban rád akarnak sózni: baldachin és popsitörlő-melegítő nélkül például többen felnőttek már (persze ha ezek nagyon tetszenek neked, vedd megnyugodtan, de egyik sem alapfelszerelés.)

Forrás: babycenter.com
Indexkép: Pixabay - OnlineMommyDiva

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja