SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pásztor Zsuzsanna: Tücsöktanoda - Így lehet saját, egyedi mesekönyved!

Családinet [cikkei] - 2021-09-16
 [X]

Melyik gyerek ne vágyna egy saját maga által készített könyvre? Ezt az élményt adja meg Pásztor Zsuzsa meséje, a Tücsöktanoda, miközben olyan készségeket, képességeket fejleszt a kicsikben, melyek elősegítik az iskola kezdését, felkészítik őket - szinte észrevehetetlenül, játékosan - a ceruzahasználattól kezdve az alap számolási műveleteken keresztül sok-sok olyan feladatra, melyeket játékként élhetnek meg. A mese főszereplője Tilli, a kicsi tücsök, aki elvesztette a hegedűjét. Útnak indul megkeresni, közben találkozik a kis vöröshangyával.
Pásztor Zsuzsanna: Tücsöktanoda - Így lehet saját, egyedi mesekönyved!

Így kezdődik a történet a két barátról, akik a mese folyamán csuda kalandokba keverednek. Az egyes meserészek rövidek, frappánsak, a hozzájuk kapcsolódó kérdések pedig elgondolkodtatóak, így az esti közös meseolvasás lebilincselő fejlesztőjátékká válik. A kötet lapozgatásával a gyermekek birtokába juthatnak azoknak a képességeknek és készségeknek, amelyek az iskolába lépéshez szükségesek, megismerkednek a számokkal, irányokkal, anélkül fejlődnek és tanulnak, hogy ez teher lenne számukra. A játékos feladatokon keresztül – ahol együtt játszanak, vágnak, ragasztanak – a mese és a feladatok végére érve pedig megszületik a saját, egyedi mesekönyv.

 

„A Tücsöktanoda ötletét a húgom gyermekei adták, akik iskolába készültek, és kissé unták már a hagyományos foglalkoztatófüzeteket. Fiú-lány ikrek lévén fel volt adva a lecke, hogy – igazságosan elosztva – mindketten megtalálják a kedvükre való feladatokat, és örömüket leljék bennük.

Tudtam, hogy szeretik a meséket, így megpróbáltam ötvözni egy mesekönyvet és egy fejlesztőfüzetet, sőt még egy kis csavart is tettem bele: ha nem sikerül megfejteni a feladványt, akkor nem fog kiderülni, melyik oldalon kell tovább folytatni a történet olvasását.

Remélem, hogy más gyerekeknek is örömet tudok vele szerezni, és nem tűnik majd olyan félelmetesnek számukra az iskolakezdés sem.”

Pásztor Zsuzsanna, író

 

„Szeretem a munkámat. Gyakran kapok érdekes feladatokat, és előfordul, hogy egy-egy olyan projekttel keresnek meg, ami kifejezetten inspirál, mert nagy fantáziát látok benne. A Tücsöktanoda egy ilyen kézirat volt. Pásztor Zsuzsanna irtó aranyos kis mesét írt, és a kötet érdekessége, hogy minden oldalon rejtvények, írni-vágni-ragasztani való feladatok vannak. Ezeket a feladatokat kellett összehoznom az aktuális szövegrészhez illő illusztrációval. Sok fejtörést okozott, de az eredmény eddig mindenkinek tetszett.”

Takács Anita, illusztrátor

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja