SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kalapvadászat - megható és szép

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-03
Sven Nordqvist Hattjakten címmel először 1987-ben megjelent könyve végre magyarul is napvilágot látott Kalapvadászat címmel Tótfalusi István fordításában. A részletekre és a különös lényekre már akkor is adó Nordqvist könyve egyaránt ajánlott gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek.
Vigyázat! Megható és szép. De maga az író sem egy unalmas figura... Győződjenek meg róla!
Kalapvadászat - megható és szép
Egy kis kedvcsináló...
Nagypapa egy reggel arra ébred, hogy nem találja a kedvenc kalapját. Rögtön nekilát megkeresni, de a kalap nem kerül elő, mintha csak a föld nyelte volna el. Sajnos sem Villám, az ásító házőrző, sem a cserfes Tyúkanyó, sem Kanavász, a mesterszabó nem tudja, merre lehet. Ám a nagy keresgélés közepette Nagypapa csupa titokzatos tárgyra bukkan, amelyek gyermekkora egyik igen fontos napjára emlékeztetik… Sven Nordqvist, a számára világhírnevet hozó Pettson és Findusz- és a Mú mama-sorozat szerzője és illusztrátora ezzel a könyvével lopta be magát először a svéd gyerekek és szüleik szívébe.

De mit érdemes tudni a szerzőről?
2007 decemberében hozták nyilvánosságra a svéd irodalmi díj, az August-díj nyerteseit. A díjat 1992 óta 3 kategóriában osztják ki: szépirodalom, gyerekkönyv, ismeretterjesztő irodalom.

Tavaly a gyerekkönyv kategóriában Sven Nordqvist nyerte el a díjat Var är min syster (Hol van a nővérem?) c. könyvével.

Kitömött madarak a műteremben

Sven Nordqvist különben Stockholmban lakik egy nagy lakásban a feleségével és a kisebbik fiával, Petterrel, aki diák. Itt található műterme is. A fentebb említett legismertebb műve, a Pettson és Findus, 8 részből álló képeskönyv sorozat. Elsö kötete 1984-ben látott napvilágot.

S következzen egy interjúrészlet, mely jól jellemzi az írót.
”-Hát, egy kicsit Pettson-érzés van itt bent - mondja -, amikor megmutatja a műtermét, ahol könyvek, kitömött madarak, legóból készült építmények, dísztárgyak és mindenféle jó-ha-van dolgok sorakoznak a polcokon, a szekrényekben és a nagy íróasztalon."
Sven korán kezdett rajzolni, és sok biztatást kapott az anyukájától, aki maga is szeretett rajzolni. 18 évesen egy amerikai levelező rajztanfolyamon vett részt, amiből sokat tanult. Arról álmodott, hogy illusztrátor lesz, nem igazán akart művész lenni. Kiállításai voltak, jól el tudta adni a képeit, de unalmasnak tartotta a művészi életet.
Sven eredetileg építésznek tanult. De két évi munka után elege lett. Néhány évig egy reklámcégnél dolgozott, akkor kezdett tankönyveket illusztrálni. Azt, hogy milyen szórakoztató képeskönyvet írni, 1981-ben fedezte fel, amikor nyert egy kiadói pályázaton.

Nem dob ki semmit

A nagy áttörést a Pettson és Findus első része, A kandúr szülinapi tortája jelentette.

“- Nem került nagy erőfeszítésembe, hiszen egy olyan idős férfiről írtam, aki sokban hasonlít hozzám, és Findus könyvről könyvre egyre inkább olyan gyerek lett, mint az idősebbik fiam, Jesper – meséli Sven Nordqvist.”
Ahogy Pettson, Sven Nordqvist is otthon érzi magát vidéken. Az 50-es években az egyik nyári szünetben néhány hetet egy paraszgazdaságban töltött a bátyjával. Ez a nyár mély nyomot hagyott benne. A gazda maga is egy olyan ember volt, akinek sok szerszáma és jó-ha-van tárgya volt.
“Szeretem azt a régi-időkben-életet, és egy kicsit én is egy olyan idős ember vagyok mostanság – mondja.”
Hogy nem szívesen dob ki dolgokat, látszik a műtermében is. Gyűjtögető ember, és ezermester, aki szereti az asztalosmunkát.
Most éppen egy Stockholmról szóló történeti könyv illusztrációin dolgozik.
Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára az August-díjra való jelölés, a következőt válaszolta:
“- Hát, kicsit több lesz az eladás és a rám irányuló figyelem. És mindig kellemes, ha az emberek kedves dolgokat mondanak valakiről.”
És hogy bízik-e abban, hogy az ő könyve nyer?
”- Jó lenne, ha egy tipikus képeskönyv nyerne, de egy kicsit nyugtalan vagyok, a zsüri irodalmi emberekből áll, akik csak szövegekről beszélnek.”
Nem lett igaza. Könyveit olvasni és nézegetni kell.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja