SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Alta: Tódal CD és Matrica Mellékletes Kötet

Családinet [cikkei] - 2014-01-15
 [X]

"Egy igazi elcsendesedős, balatoni gyerekverses kötet nemcsak a Balaton szerelmeseinek és nemcsak gyerekeknek!"
Alta: Tódal CD és Matrica Mellékletes Kötet

Szigeti Ildi képzett angoltanárokat az ELTE-n, indított Internet alapú diákcsere programot, a világszerte mára 45.000 tagot számláló HomeExchange szervezetnek pedig jelenleg is ő magyarországi PR-osa. Egy másfél évig tartó lyme betegségből felépülve Botsport (www.botsport.hu) névre keresztelt mozgalmában tömegeknek mutatta és mutatja meg, hogy az erdő, mint közösségi tér, és a mindennapos mozgás bárki számára elérhető. lldi közösségépítő tevékenységére az Ashoka ’Innovators for the Public’ washingtoni alapítvány is felfigyelt, nem véletlenül szólította berkeibe a csupán 32 magyar tagot számláló, társadalmi szintű változást előidéző újítókat tömörítő szervezet. Szigeti Ildi számos közösségi projektet vitt sikerre, mire eljött az ideje a befelé fordulásnak.

Alta: Tódal című gyermekverses kötete tíz év munkáját sűríti: a könyvet maga illusztrálta, rajzolás közben dallamokat jegyzett fel a versekhez, így jöhetett létre a kötethez mellékelt CD, amin Ildi énekel, szaval és amihez Krulik Zoltán (Makám) gitárkíséretet is komponált. Az Alta: Tódal egy igazi kortalan könyv, tán ennek is köszönhető,  hogy a kötet Facebook oldalának már több, mint húszezer rajongója van www.facebook.com/altatodal . Az Alta: Tódal legfontosabb üzenete, hogy minden változás először saját magunkban indul el. Ildi már készülő következő kötetében saját kislánya, Emily kérdéseit formálja versekké.

Lévai Balázs (MTV1 Bestseller, Dobd+Basszus) így beszélt az Alta: Tódal könyvről: „Szigeti Ildi  Alta: Tódal gyermekverses kötete több szempontból is igazi ritkaság. Az talán kevésbé szokatlan, hogy egy gyerekkönyv-illusztrátor szöveget is ír, de azzal eddig nemigen találkoztam, hogy egy bölcsész-végzettségű, elsősorban gyerekvers-író illusztráljon, dalt szerezzen a versekhez, és azokat CD-n ki is adja.  Olyan átéléssel szavalja és énekli saját verseit, ami nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is magával ragadja. Az Alta: Tódal kötet értékes és élvezetes olvasmány 3-tól 100 éves korig, ami túl azon, hogy  szórakoztat, valós segédkezet is nyújt az esti elcsendesedéshez.”
 


AKTUÁLIS

Ildi egy amolyan modernkori polihisztor, aki mindig több irányba nyit. Igény és felkérés érkezett, Ildi pedig nem késlekedett: idén decemberben felnőtteknek szóló interaktív előadássorozatot indított „Tárt Kulisszák” – Alta-tea délutánok címmel, majd 2014 márciustól a családokat is szeretné megszólítani az interaktív játékokon alapuló ’Alta-hangja’ családi verskoncerteken.

„Tárt kulisszák” – Alta-tea délutánok: Szigeti  Ildi egy olyan lakás-szalon délután szerkezetét építette fel, melynek alapját a neki írt olvasói levelek alkotják. „Annyi kérdést kaptam azzal kapcsolatban, hogy miként lehet ennyi életet élni: kisgyerekes anyukának lenni, dolgozni, családot és közösségeket szervezni, hogy arra gondoltam, hogy milyen jó lenne nyitni egy informális teret, ahol ezekről beszélgetni lehetne. Sokan érdeklődtek a meditációs tanulásaim és az első-könyves tapasztalataim iránt is, én pedig szívesen mesélek ezekről a dolgokról” – mondja a szerző.
 


A SZERZŐ SAJÁT SZAVAIVAL  AZ    ALTA: TÓDAL  KÖTET MÉLYEBB RÉTEGEIRŐL

„Az első Alta-versek közel tíz évvel ezelőtt balatonföldvári nyaralásaink során Róza unokahúgomnak születtek. Gondolatban esténként kimentünk a Balaton partjára megnézni, mit is csinálnak éppen a tó lakói: a békák, a picinyke halak, a katicák, a nádak, a felhők  –  ők lettek később az Alta-versek szereplői. Ekkor született meg a ’Fejben-tévézés’ is, mint kifejezés és játék közöttünk Rózával, amihez saját meditációs tapasztalásaim és gyerekkori balatoni emlékeim adták az élményanyagot.”

„Az Alta: Tódal egy olyan gyerekverses kötet, amely az elalvás körüli nehézségeket Alta pille tó felett tett utazásának szimbolikájával veszi sorra. Az egymáshoz szorosan kapcsolódó, de eltérő ritmusú és hangulatú versekben Alta pille kalandjáról a tavi élőlények a saját valóságukon keresztül mesélnek -  a nád elringatja, a békák irigykednek, a pók behálózná a pillét. A kötetet egy prózában írt mese zárja, melyben Alta pillangó a Varázskő üzenetének megfejtésével és átadásával az elcsendesedés titkaira tanítja meg Lulla tündért.

Az Alta: Tódal kötetben azt szerettem volna megmutatni, hogy a meditációs elcsendesedésben lehetőségünk van megérezni, hogy igazából csakis az „itt és most” pillanata létezik. A múlt és a  jövő képeit saját gondolataink hozzák létre, félelmeinket pedig ezek a gondolatok táplálják. A gyerekek még képesek a pillanatban élni, majd a felnőtt világ elkezdi őket kiragadni ebből: ’ha nem csinálod ezt és ezt, akkor ez és ez lesz; rajzolásból nem lehet megélni, stb.’ Természetesen a tervező gondolkodásra szükség van, de nagyon fontos az inspiratív strukturálatlan idő is, hogy a gyerek meg tudja élni azt, amiben igazán feloldódik. A meditáció egy lehetőség, egy csodás gyakorlat arra, hogy rálássunk saját belső világunk működésére. Ehhez viszont nyugalmi időt kell teremteni, hisz a csillagokat sem lehet úgy vizsgálni, hogy futunk egy látcsővel.”

Szigeti Ildi     
   
Az anyagot összeállította: Somogyi Eszter

Írta és rajzolta: Szigeti Ildi
Dalok © Szigeti Ildi és Krulik Zoltán
© Scolar Kiadó, 2013
www.altatodal.hu
www.facebook.com/altatodal
www.scolar.hu/index.php?site=search&searchString=szigeti%20ildi%20
A könyv lapozgató filmje: https://vimeo.com/66347765
Álomszárnyon záróvers filmje: https://vimeo.com/66347767

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja