SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kékbe borult az ország a Gyermekek Világnapján

Családinet [cikkei] - 2022-11-21
Kékbe borult számos ikonikus épület és műemlék a fővárosban és további hét településen vasárnap este, a Gyermekek Világnapján. A díszkivilágítás az ENSZ 33 éve elfogadott Gyermekjogi Egyezményét ünnepelte, a világ minden gyermekének jogaiért fénylett. Ezen a különleges napon minden évben egy kiemelten fontos, gyerekeket érintő ügy kerül középpontba. A gyermekvédelmi szervezet 2021-ben a fiatalok mentális egészségének fontosságára hívta fel a figyelmet, idén pedig a klímaválság, mint gyerekjogi válság a legfontosabb téma.
Kékbe borult az ország a Gyermekek Világnapján

Nem kérdés, hogy a globális felmelegedés a mai gyerekek felnőtt életét fogja leginkább befolyásolni. Számos hazai és nemzetközi felmérés eredményei rámutatnak arra, hogy a fiatalok aggódnak a beláthatatlan következmények miatt. A szervezet idei reprezentatív kutatása alapján 10-ből 9 fiatalt szorongás tölt el, mivel tehetetlennek érzi magát, úgy érzi, hogy nincs ráhatása, kevés információt kap a témában. Mindezekre reagálva 2022. november 20-án az UNICEF Magyarország megrendezte az első, fiataloknak szóló hazai klímavédelmi konferenciát, amelyen 300 fiatal vett részt.

A szervezet az esemény fő céljaként tűzte ki, hogy a konferencián a 13 és 25 év közötti korosztály szabadon kérdezhessen és hiteles tájékoztatást kaphasson a téma szakértőitől és a döntéshozóktól, valamint hallathassa hangját. A meghívott előadók között volt Ürge-Vorsatz Diána egyetemi professzor és a téma számos szakértője, a Magyar Természetvédők Szövetségének képviselői, a WWF Magyarország, A GreenPeace, a Jane Goodall Intézet, a Fridays for Future, a FAO, a Felelős Gasztrohős és a Green Policy Center képviselői. Minden beszélgetésben részt vettek az UNICEF Magyarország fiatal nagykövetei is, akik kérdéseikkel és meglátásaikkal képviselni tudták korosztályuk véleményét.

Az energiaárak emelkedésének hatására az idei világnap estéjén kevesebb helyszín borult kékbe, mint az előző években. Mivel sok helyen az állandó kivilágítást is kénytelenek voltak megszüntetni, a kékre váltás sem volt megvalósítható, hiszen az Unicef Magyarország csak az egyébként is folyamatosan kivilágított helyeken kékít ezen a napon. Mindezek ellenére a klímakonferencia végére már az UNICEF kék színében tündökölt a Szabadság-szobor, díszkivilágítást kapott a Művészetek Palotája, a Haris Park, az Akvárium Klub és a Hotel Clark Budapest. Miskolcon az Avasi Kilátó, Biatorbágyon a Tópark Iroda- és Lakópark, Velencén a Bence-hegyi Kilátó, Gyulán az Almásy-kastély, Szentendrén a Városháza kapott kék fényeket. Orosháza is a gyermekjogok fontosságára hívta fel a figyelmet és Jászboldogházán a Szent Család Római Katolikus Templom cserélte esti fényeit kékre.

Unicef - kék Művészetek Palotája
Művészetek Palotája

Unicef - kék Haris Park
Haris Park

Unicef - kék Akvárium
Akvárium

Unicef - kék Clark Hotel
Clark Hotel

Unicef - kék Almásy-kastély
Almásy-kastély

Unicef - kék jászboldogházi Szent Család Katolikus Templom
jászboldogházi Szent Család Katolikus Templom

A konferencián 3 teremben 50 szakértő bevonásával zajlottak az izgalmas beszélgetések és játékos programok, kifejezetten a 13 – 25 éves korosztály számára tervezve. Az esemény végén a rendezők és támogatók értékes nyereményekkel díjazták a legaktívabb klímahősöket.

Unicef klímakonferencia díjazozzja

Az UNICEF Magyarország „Klímahősök” kampányát számos komoly, a hazai és a nemzetközi piacon is elismert cég támogatta, így a Deloitte Magyarország, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt., a Dentons, az Indotek Group, a Magyar Telekom, a Microsoft és az OTP Bank.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja