SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

A szülők sem ismerhetik meg gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának eredményét

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-02-19
A pedagógiai szakszolgálatok dolgozóit titoktartási kötelezettség terheli, és csak a hatóságoknak adhatnak felvilágosítást az iskolaérettségi vizsgálatok eredményéről.
A szülők sem ismerhetik meg gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának eredményét

A Népszava birtokába jutott dokumentum szerint az iskolaérettségi vizsgálatokat végző szakszolgálati dolgozókat a szakértői tevékenység során tudomásukra jutott adatokkal kapcsolatban titoktartási kötelezettség terheli, és tájékoztatást csak az ügyben eljáró hatóságok és a törvényben meghatározott szerv részére adhatnak. Ez azt jelenti, hogy még a szülők sem kaphatnak írásos tájékoztatást gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának részletes eredményéről.

Mint korábban mi is megírtuk, 2020-tól már csak az Oktatási Hivatal (OH) dönthet a szeptemberben tanköteles korba lépő gyerekek halasztott iskolakezdéséről. A vizsgálatot a szülőnek kellett kezdeményeznie idén január 31-ig. Ha nem fogadja el a döntést, bírósághoz fordulhat, ez utóbbi esetben azonban már problémát jelenthet, ha nem ismeri a szakvéleményben foglaltakat, hiszen a dokumentumot csatolnia kellene a keresethez is.

2019. december 31-ig még a régi rendszer szerint, az OH-t megkerülve lehetett a pedagógiai szakszolgálatoknál halasztott iskolakezdést kérni, ezzel a lehetőséggel nagyjából 19 700 család élt. 2020-ban az OH-hoz 10 700 kérelem érkezett, amelyek 90 százalékát pozitívan bírálták el. Ez azt jelenti, hogy a jövő tanévben is több mint 30 ezer gyerek marad plusz egy évet az óvodában – ez az érintett korosztály egyharmada, és az arány az új eljárás ellenére is pontosan ugyanannyi, mint a korábbi években.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Sharomka / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja