A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szülők sem ismerhetik meg gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának eredményét

Kercsó Dorottya - 2020-02-19
A pedagógiai szakszolgálatok dolgozóit titoktartási kötelezettség terheli, és csak a hatóságoknak adhatnak felvilágosítást az iskolaérettségi vizsgálatok eredményéről.
A szülők sem ismerhetik meg gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának eredményét

A Népszava birtokába jutott dokumentum szerint az iskolaérettségi vizsgálatokat végző szakszolgálati dolgozókat a szakértői tevékenység során tudomásukra jutott adatokkal kapcsolatban titoktartási kötelezettség terheli, és tájékoztatást csak az ügyben eljáró hatóságok és a törvényben meghatározott szerv részére adhatnak. Ez azt jelenti, hogy még a szülők sem kaphatnak írásos tájékoztatást gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának részletes eredményéről.

Mint korábban mi is megírtuk, 2020-tól már csak az Oktatási Hivatal (OH) dönthet a szeptemberben tanköteles korba lépő gyerekek halasztott iskolakezdéséről. A vizsgálatot a szülőnek kellett kezdeményeznie idén január 31-ig. Ha nem fogadja el a döntést, bírósághoz fordulhat, ez utóbbi esetben azonban már problémát jelenthet, ha nem ismeri a szakvéleményben foglaltakat, hiszen a dokumentumot csatolnia kellene a keresethez is.

2019. december 31-ig még a régi rendszer szerint, az OH-t megkerülve lehetett a pedagógiai szakszolgálatoknál halasztott iskolakezdést kérni, ezzel a lehetőséggel nagyjából 19 700 család élt. 2020-ban az OH-hoz 10 700 kérelem érkezett, amelyek 90 százalékát pozitívan bírálták el. Ez azt jelenti, hogy a jövő tanévben is több mint 30 ezer gyerek marad plusz egy évet az óvodában – ez az érintett korosztály egyharmada, és az arány az új eljárás ellenére is pontosan ugyanannyi, mint a korábbi években.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Sharomka / shutterstock

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja