SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Körvonalazódik, mit tehet a szülő, aki nem szeretné iskolába küldeni a hatéves gyermekét

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-11-08
Lassan aktuálissá válik azoknak a gyerekeknek az iskolaérettségi vizsgálata, akik augusztus 31-ig betöltik a 6. évüket, de a szüleik mégsem szeretnék még iskolába küldeni őket. A téma körül eddig teljes volt a bizonytalanság, most azonban az Oktatási Hivatal a Pegagógusok Demokratikus Szakszervezete kérelmére ismertette a folyamat tervezetét.
Körvonalazódik, mit tehet a szülő, aki nem szeretné iskolába küldeni a hatéves gyermekét

Cikkünk 2019-ben frissült utoljára!

A PDSZ aktivistái, Magyar Emma és Fehér Tibor pszichológusok nemrég nyílt levelet írtak Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek, amelyben azt kérték, vessen véget a téma körül tapasztalható információhiánynak. Az EMMI köznevelésért felelős államtitkára, Maruzsa Zoltán válasza alapján megpróbálták körvonalazni, mi várható a jövőben, és ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldalán tették közzé.

Eszerint a folyamat várhatóan a következőképpen fog alakulni: az iskolaérettségi vizsgálat iránti kérelmet az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani január 15-ig. A szülőnek csatolnia kell az általa választott szakvéleményeket és egyéb dokumentumokat. A beérkezett kérelmeket 30 fő fogja elbírálni, és ha indokoltnak tartják, a gyermeket a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálathoz fogják továbbküldeni, akik lefolytatják az iskolaérettségi vizsgálatot. Az Oktatási Hivatal negatív elbírálása esetén a szülő közigazgatási perben érvényesítheti az igazát. Ha a szülő a pedagógiai szakszolgálat véleményével nem ért egyet, az eddig megszokott módon fellebbezhet.

Az továbbra sem egyértelmű, pontosan milyen dokumentumok szükségesek a kérelemhez. A minisztérium ezt azzal indokolja, hogy jelen esetben a szülőké a felelősség, vagyis az ő dolguk annak bizonyítása, hogy a gyermek kora ellenére még nem iskolaérett. A két pszichológus szerint azonban ennek eredménye csak az lesz, hogy a magasabb jövedelmű, jobb kapcsolatokkal rendelkező szülők könnyebben beszerezhetik majd a papírokat.

Mint ismeretes, a köznevelési törvény nyáron elfogadott módosítása nagyban megnehezítette annak lehetőségét, hogy az augusztus 31-ig hatodik életévüket betöltött gyermekek még egy plusz évet az óvodában maradhassanak. Eddig a szülő és az óvodavezető egyetértésével ez minden további nélkül kivitelezhető volt, mostantól azonban csak azok számára lesz erre lehetőség, akiket egy külsős szakértői szerv hivatalosan is iskolaéretlennek nyilvánít.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Evgeny Atamaneko / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja