A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hol lesz hely jövőre a rengeteg hatévesnek, akik eddig óvodában maradtak volna?

Kercsó Dorottya - 2019-09-23
A köznevelési törvény módosítása miatt a jövő tanévben az eddiginél akár 25 százalékkal is több gyerek fogja megkezdeni az első osztályt. A hirtelen megnövekedett létszámra azonban nem minden intézmény van felkészülve.
Hol lesz hely jövőre a rengeteg hatévesnek, akik eddig óvodában maradtak volna?

Tavaly a hatévesek nagyjából egynegyede maradt még egy évet óvodában. Mivel erre 2020-tól már csak kivételes esetben, az Oktatási Hivatal engedélyével lesz lehetőség, várható, hogy ennyivel több első osztályost kell fogadniuk a jövő tanévben az iskoláknak. Erre azonban nem minden intézménynek lesz kulturált körülmények között lehetősége – írja a Népszava.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta: becsléseik szerint ez félosztálynyival több elsőst jelent majd a 2020/21-es tanévben. Míg a kisebb vidéki településeken ez nem nagyon fog gondot okozni, mert ott jellemzően 50-60 százalékos kihasználtsággal működnek az általános iskolák, sok fővárosi intézmény már eddig is elérte vagy akár meg is haladta a 100 százalékos feltöltöttséget.

Jelenleg alsó tagozatban a maximális osztálylétszám 27 fő, amelyet a tankerület engedélyével 20 százalékkal lehet túllépni. Az alelnök szerint félő, hogy az intézmények legfeljebb törvénysértés árán fogják tudni felvenni az összes hozzájuk jelentkező gyermeket.

A férőhelyhiányt sok helyen konténerekben berendezett tantermekkel igyekeznek orvosolni. Hogy lesz-e elég tanító a várhatóan plusz egy osztálynyi gyerek számára, még nem tisztázott.
 

Az iskolák szerint nincs baj a konténerrel

Vannak olyan települések az országban, ahol a hirtelen megnövekedett gyereklétszám miatt már eddig is megszokott volt, hogy bizonyos osztályoknak a konténerekben jut csak hely. A rövid idő alatt 40 ezer lakosúra duzzadt Dunakeszi egyetlen középiskolájának, a Radnóti Miklós Gimnáziumnak az igazgatója, Nyíri István például így nyilatkozott a helyi tévének:

„Az önkormányzat évekkel ezelőtt megvásárolt egy telket az iskola mellett, erre szándékozik egy iskolabővítést végrehajtani, ennek a tervei elkészültek. Addig, amíg a beruházás nem történik meg, ez a konténer szolgál átmeneti tanítási célokat az iskolában, és úgy gondolom, hogy méltó körülményeket biztosít arra, hogy a diákok itt tanulhassanak.”

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Taken / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja