SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

A figyelem és a helyes artikuláció fejlesztése: így készülhettek az iskolára játékosan

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-13
Az óvodabezárások miatt a nagycsoportosok kulcsfontosságú fejlesztési lehetőségektől estek el. Ám nincs veszve semmi: egy kis játékos gyakorlással otthon is sokat tehettek azért, hogy zökkenőmentesen kezdhessék meg ők is szeptemberben az első osztályt.
A figyelem és a helyes artikuláció fejlesztése: így készülhettek az iskolára játékosan


A figyelem szerepe

Ahhoz, hogy az iskolába lépő kisgyermek megfelelően képes legyen követni a tananyagot, elengedhetetlenül fontos, hogy arra is oda tudjon egy bizonyos ideig figyelni, ami nem érdekli különösebben. Természetesen irreális elvárás, hogy 45 percig folyamatosan, megfeszített figyelemmel tudja kísérni az órát, hiszen ilyen hosszú ideig még egy felnőtt sem képes erre. Inkább arról van szó, hogy tudjon koncentrálni, észrevegye az apróbb különbségeket (például kapásból meg tudja különböztetni a b, d, p és q betűket).


Játékok a figyelem fejlesztésére

Az óvodában nagy hangsúlyt fektetnek a koncentrációt fejlesztő játékokra, ám mindezeket otthon is gyakorolhatjátok úgy, hogy némelyik közben még nagyokat is nevethettek:

  • Figyelje meg a gyerek alaposan Anyát vagy a szobát, utána menjen ki. Távollétében változtass meg öt dolgot magadon vagy a helyiségen. Visszatérve találja ki, mi változott.
  • Válassz egy szót (mondjuk cica), és kezdj el szavakat mondani egymás után. Amikor kimondod a cica szót, tapsoljon.
  • Adj elé egy lapot több ábrával. Húzza ki azokat, amelyekből többet lát.
  • Ugyanez a játék máshogy: színezze egyformára az azonos ábrákat.
  • Adj elé egy képet, majd egy majdnem ugyanolyat, amiből hiányzik néhány részlet. Az első alapján egészítse ki a másodikat (nem muszáj emlékezetből).
  • Megadott szempontok alapján színezzen ki egy képet.


A beszédfejlődés óvodáskorban

Óvodáskor elején még természetes, hogy a gyerek esetleg nem minden hangot ejt tisztán, ám mire iskolába lép, elméletileg már képesnek kellene lennie a tökéletes hangképzésre. A gyakorlatban ez nem mindig valósul meg: évről évre egyre több első osztályos igényel logopédiai fejlesztést.

A tiszta beszéd ugyanakkor elengedhetetlenül fontos feltétele a majdani megfelelő helyesírásnak. Ha a gyerek bizonyos hangokat nem tud pontosan kiejteni, ki kell deríteni, hogy ennek oka egyszerűen csak a helytelen artikuláció, vagy az, hogy valóban nem hallja a különbséget például a c és az s hang között – ez utóbbi ugyanis íráskor komoly nehézséget fog okozni.


A beszéd fejlesztése otthon, játékosan

A beszéd fejlesztése alapvetően a logopédus szakterülete, komolyabb problémák esetén pusztán otthoni gyakorlással nem tudjuk orvosolni a problémát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szülőnek nincs szerepe a beszédfejlesztésben, épp ellenkezőleg: kizárólag megfelelő otthoni támogatás mellett lehet ezen a területen is eredményt elérni.

A következő módokon tudod otthon is segíteni a gyerek beszédfejlődését:

(Olvasd el ezt is:

  • Mindig végezzétek el a logopédus által küldött feladatokat. Gyakoroljatok naponta.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: picjumbo_com / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja