A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ma éjfélig kérvényezhető, hogy a gyerek még egy évet az óvodában maradhasson

Kercsó Dorottya - 2020-01-31
Akinek még nincs szakértői véleménye a pedagógiai szakszolgálattól, január 31-ig adhatja postára a kérelmét.
Ma éjfélig kérvényezhető, hogy a gyerek még egy évet az óvodában maradhasson

Ma éjfélig adhatják postára azok a szülők a halasztás iránti kérelmüket, akik szeretnék, hogy augusztus 31-ig 6. életévét betöltő gyermekük plusz egy évet az óvodában maradhasson. Az ehhez szükséges formanyomtatvány az Oktatás Hivatal honlapján tölthető ki, ezt kell kinyomtatni és az esetleges támogató szakértői véleményekkel együtt postára adni. Az Oktatási Hivatal csak azokat a kérelmeket veszi figyelembe, amelyek postai bélyegzőjén január 31-i vagy korábbi dátum szerepel.

2019. december 31-ig még a régi módszer szerint végezték a pedagógiai szakszolgálatok az iskolaérettségi vizsgálatokat, és bírálták el a halasztás iránti kérelmeket. Akinek a kezében van az engedélyező határozat, arra az új határidő nem vonatkozik, maradhat az óvodában.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az Oktatási Hivatalnál rákérdezett, eddig hány kérelem érkezett be hozzájuk, és milyen eredmények születtek. A Hivatal tájékoztatása szerint január 28-ig 7220 ilyen kérés érkezett feléjük, ebből 6706 esetben született döntés:

  • 2020 kérelmet jóvá hagytak (31,3 százaléka)
  • 4284 esetben rendeltek ki szakértőt a döntéshozatalhoz (63,8 százalék)
  • A fennmaradó esetekben visszautasították a kérelmet, vagy tartalmi/formai okokra hivatkozva megszüntették az eljárást.

Az eddigi években 30-35 ezer között mozgott a plusz egy évet óvodai nevelésben töltő gyerekek száma, ez idén – a már felmentettekkel együtt – várhatóan sokkal kevesebb, 15-20 ezer lesz majd.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Gellinger / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja