SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mire vágyik egy magyar gyerek? Összehasonlító kutatás készült az európai gyerekek terveiről

Családinet [cikkei] - 2020-02-04
Jobb tananyagot, több időt a családdal és kevesebb iskolai zaklatást. Ezt szeretnék másképp a magyar gyerekek, minden másban a véleményük azonos a többi európai gyerekével: ők is komolyan tartanak a munkanélküliségtől, nagyon félnek a klímaváltozás következményeitől, elutasítják a rasszizmust és mindenfajta megkülönböztetést.
Mire vágyik egy magyar gyerek? Összehasonlító kutatás készült az európai gyerekek terveiről

Hasznosabb tananyag, több idő a családdal és kevesebb iskolai zaklatás. Ezekben hangsúlyosabb a magyar gyerekek hiányérzete európai kortársaiknál, minden más kérdésben nagyságrendileg azonos a többi európai gyerekével: ők is komolyan tartanak a munkanélküliségtől, nagyon félnek a klímaváltozás következményeitől, elutasítanak mindenfajta megkülönböztetést. Ez derül ki a frissen elkészült „Europe Kids Want” nemzetközi kutatás és a tavalyi „Te hogy látod” hazai gyermekjogi felmérés összehasonlításából, amelyet a Hintalovon Alapítvány készített el annak kapcsán, hogy a nemzetközi kutatás adatai összemérhetővé tették a magyar viszonyokat az európai helyzettel.

A „The Europe Kids Want” kutatásában az európai kontinens 49 országából 20 000 gyerek vett részt, ennek eredményeit 2019 novemberében hozták nyilvánosságra. A kutatást 2018-ban az UNICEF indította a legnagyobb európai gyermekvédelmi szervezettel, a Eurochilddal közösen. A Hintalovon Alapítvány „Te hogy látod?” felmérésében 5300 gyerek töltötte ki a kérdőívet, és a kutatás azzal a céllal készült, hogy bemutassa a magyar gyerekek véleményét az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága számára. A felmérés tervezésénél kiindulópontot jelentett a „The Europe Kids Want” kutatás, így lehetővé vált az európai és magyar eredmények összehasonlítása.

„A gyerekek minden ország jövőben kulcsszerepet töltenek be. Véleményükre nemcsak azért fontos odafigyelni, mert a jövőjüket befolyásolják napjaink döntései, hanem azért is, mert a döntéshozatalban való aktív részvételük segíti őket abban, hogy megértsék a demokratikus értékeket. Ők lesznek a holnap szavazói és döntéshozói” – emelte ki a gyerekek véleményének fontosságát Balogh Karolina, a Hintalovon Alapítvány kutatási vezetője

A két kutatásból kitűnik, hogy Európában és itthon is ugyanakkora arányban tartják biztonságos helynek az iskolát (78%), de egyetértenek abban is, hogy az iskolát elsősorban az tenné még biztonságosabb hellyé, ha senkivel sem bánnának másképp azért, mert különbözik a többiektől – az európai gyerekek 60%-a, a magyar gyerekek 56%-a foglalt így állást a megkülönböztetés ellen. Szomorú tény, hogy a gyerekek nagyon aggódnak amiatt, hogy nem lesz munkájuk, nagyon félnek a klímaváltozás következményeitől, és komolyan tartanak a háborútól és terrortámadásoktól, ez utóbbiban a magyarok kevésbé, mint más európai gyerekek.

Az oktatás megítélésében itthon és más országokban is a tananyag hasznosságát jelölték a legfontosabb szempontnak, azonban a magyar gyerekek sokkal nagyobb arányban tartják haszontalannak a tananyagot (63%), mint európai társaik (38%).

Hazánkban és más európai országokban is 3-ból 2 gyerek vesz részt iskolán kívüli szabadidős tevékenységekben (pl. sport, zene). Azok közül, akik nem vesznek részt ilyesmiben, a magyar gyerekek közel kétszer annyian jelölték meg az időhiányt ennek okaként, mint más európai társaik. Komoly különbség, hogy az európai gyerekek elégedettebbek a családjukkal töltött idő mennyiségével (58%), mint a magyar gyerekek (45%).


A „Europe Kids Want” nemzetközi felmérés legfontosabb eredményei:
 

  • A gyerekek 52%-a aggódik amiatt, hogy nem talál munkát.
  • A gyerekek kétharmada pozitívan viszonyul a más országokból származó emberekhez.
  • 10 gyerek közül 6 úgy gondolja, hogy a különféle emberek egyenlő bánásmódja jobb hellyé tenné az iskolát.
  • A gyerekek minden életkorban aggódnak az online zaklatás miatt.
  • A gyerekek kétharmada elégedetlen azzal, ahogyan a városuk vezetése bánik velük.
  • A gyermekek 41%-a gondolja azt, hogy, az EU jobbá teszi az életüket.
     

Te hogy látod



A „Te hogy látod” magyar felmérés legfontosabb eredményei:
 

  • 10-ből 9 gyerek aggódik a jövője miatt. Elsősorban az álláslehetőségek, az éghajlatváltozás, illetve a háború vagy terrortámadás miatt.
  • 3 gyerekből 2 szerint haszontalan, amit az iskolában tanul.
  • Csak minden 10. gyerek számára öröm a tanulás.
  • Minden 3. gyerek nem tud eljárni sportolni, zenélni vagy szórakozni.
  • A gyerekek több beleszólást szeretnének a közügyekbe, csak a gyerekek negyede érzi úgy, hogy számít ebben a véleménye.
  • Minden 5. gyerek nem érzi magát biztonságban az iskolában.
  • Minden 6. gyerek érezte már úgy, hogy nem fogadja el a családja, vagy rosszabbul bánik vele valamilyen tulajdonsága miatt.
  • A gyerekek elsősorban több elfogadásra és odafigyelésre vágynak annak érdekében, hogy jobb esélyeik legyenek.
  • A gyerekeknek csak a fele elégedett a családdal töltött idő mennyiségével.
  • Minden 4. gyerek szeretne több időt tölteni a családjával, de a szülők munkája miatt nem tud.
  • Minden 3. gyerek elégedetlen volt az orvosi ellátással.
  • 10-ből 4 gyereknek volt szüksége segítségre lelki problémák, drog vagy alkohol miatt, és csak minden 2. gyerek kért segítséget.
  • Fele annyi gyerek hallott a jogairól, mint a kötelességeiről.

Forrás:
https://www.eurochild.org/news/news-details/article/the-europe-kids-want/?tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=26e7fae5a5d8c1a045356ce719f0a648
https://hintalovon.hu/hu/cikk/te-hogy-latod-ensz-gyermekjelentes

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése magas színvonalú szakmai munkával, és a szülőkkel és gyerekekkel partnerségben elérni, hogy a gyermekjogok jobban érvényesüljenek Magyarországon. Célja, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget, és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért. www.hintalovon.hu, www.facebook.com/hintalovon

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Sergey Novikov / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja