SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

4 dolog, amit mindenképpen be kell szerezni sulikezdésre az otthoni tanuláshoz

Családinet [cikkei] - 2022-08-16
 [X]

Az iskolakezdés a szülőket és a gyerekeket is kihívások elé állítja. Gyerekként vissza kell szokni a nyári szünet szabadsága után a rendezett iskolás léthez, a szülőknek pedig meg kell vásárolniuk a szükséges tanszereket. Ráadásul arra is fel kell készülni – nem csak lelkiekben –, hogy bármikor online oktatási formát is bevezethetnek.
4 dolog, amit mindenképpen be kell szerezni sulikezdésre az otthoni tanuláshoz

Mire van szükség mindenképp az iskolában?

Minden iskolának megvannak az egyedi preferenciái, például hogy milyen színű tesinadrág és póló kell, hogy a rajzfelszerelés mit tartalmazzon, hogy hány színű vízfestéket vegyünk... Ilyenkor csak követnünk kell az utasításokat, és reménykedni, hogy könnyen be tudunk szerezni mindent.
 
Vannak viszont olyan fix dolgok, amikre biztos, hogy minden évben szükség lesz, így jó, ha már ismert, jól bevált márkákhoz tudunk nyúlni, amennyiben pótolni kell a fogyóeszközöket. Mik is ezek pontosan?
 
Az biztos, hogy iskolatáskára szüksége lesz a gyereknek, és azon kívül, hogy idővel elhasználódik, valószínűleg előbb le kell cserélni azért, mert ami második osztályban még menő volt, az negyedikben már biztosan nem lesz az... Ugyanez igaz a tolltartóra is: nemcsak funkcionális szerepet tölt be, de bizony dizájnelem is. Évről évre változhat, éppen mi számít divatosnak.

Grafit- és színesceruzákból érdemes jobb minőségűeket venni, mert azoknak nehezebben törik ki a helyük, könnyebben hegyezhetőek, és egyenletesebben is fognak. Nagyobb gyerekeknek tollak és töltőceruza, azaz rotring is kelleni fog. Ha már nem okoz gondot a könnyebben törhető heggyel való írás, akkor a hagyományos ceruzákat érdemes töltőceruzára cserélni. Sokkal kényelmesebb, és tisztább megoldás. Elég a betéteket újratölteni, nem kell a hegyezéssel bajlódni, viszont mindig egyenletesen vékony vonalat húz.

Emellett szerezzünk be radírt, célszerű kifejezetten rajzoláshoz használható, morzsolódásmentes gyurmaradírt választani. Végül, de nem utolsó sorban a füzetek: a különböző tantárgyak számára ideális vonalazású, esetleg négyzetrácsos változatokat is vegyünk.

Milyen eszközökre van szükség az otthoni tanuláshoz?

Mivel az elmúlt években az online oktatás is képbe került, nemcsak arra kell felkészülnünk, hogy a gyerekünk iskola után pár órán keresztül fog otthon leckét írni, de lehet, hogy átmenetileg otthonról fog tanulni. Ebben az esetben pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között teszi ezt.

Íróasztal

A gyerek életkorának és méretének megfelelő asztalt kell választani, amit nemcsak arra használ, hogy azon tanuljon, hanem az íróasztalon, és az íróasztalban tarthatja az iskolához szükséges felszerelését is. Egy praktikus asztal kiválasztásával ahhoz is hozzá tudjuk szoktatni a gyerkőcöt, hogy rendszerezve tárolja az iskolai cuccait, könyveit, füzeteit – ez pedig megkönnyíti az iskolatáska bepakolását is.

Szék

Nagyon fontos, hogy olyan ülőalkalmatosságot válasszunk, amin hosszabb távon is megfelelő testartásban ülhet a gyerekünk. A görnyedéstől nemcsak a háta fájdul meg egy idő után, de rosszabb lesz a vérkeringése is, így könnyebben elfárad és nehezebben tud koncentrálni.

Gyereklámpa

Az ideális fényviszonyok kialakítása elengedhetetlen. Az íróasztalt érdemes az ablakhoz közel elhelyezni, hogy minél több természetes fény érje. Amikor viszont már mesterséges fényre van szükség, akkor megfelelően kiválasztott gyereklámpára van szükség. A mennyezetvilágítás fényerejét és színét is optimalizálni kell, hogy ne legyen bántó a kicsi szemének.

A csupán a mennyezetről, vagy állólámpából érkező fény kevés lehet és árnyékolhat is valami. Ezért az íróasztalra plusz fényt adó gyermeklámpát is helyezhetünk, ami fókuszáltan azt a területet világítja meg, ahol ír, olvas, rajzol. Az asztali lámpák között léteznek olyanok, amiknek a fényereje és a fény színe is változtatható, ezzel igazodva az adott tevékenyésghez.

Laptop

Nagyobb gyerek vagy online oktatás esetén szükség lehet laptopra, esetleg tabletre is. A gyerek korától és tevékenységétől függhet, hogy melyikre esik a választásunk. A modern tabletekhez már lehet billentyűzetet csatlakoztatni, így nagyjából laptopként tudnak funkcionálni, viszont az érintőképernyője miatt egy digitális tollal jegyzeteket, grafinokat, és vázlatokat is lehet készíteni rajtuk, ami egy egyetemen is hasznos lehet.

Tökéletes körülmények

Az otthoni tanulásnál az is nagyon fontos, hogy kialakítsunk egy olyan közeget, ahol nyugodt körülmények között tud gyermekünk a feladataira fókuszálni. Például létrehozhatunk egy tanulósarkot számára, ahol nem vonják el a figyelmét a játékai, nem zavarja a kistesó, nem szűrődik be az utcai zsivaj. A tér megfelelően legyen bevilágítva, ne fáradjon el a szeme hamar tanulás közben.
 
Szülőként az augusztus vége, szeptember eleje mindig az iskolakezdés körüli gondolatokkal, és teendőkkel van tele. Annyival tudjuk megkönnyíteni a saját dolgunkat, hogy amiben csak lehet, minőségi, jól használható és tartós darabokat választunk, így nem kell minden évben szinte nulláról kezdenünk a bevásárlást.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja