A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 tanács elsősök szüleinek

Kercsó Dorottya - 2019-09-27
Ha idén kezdte gyermeked az elsőt, talán már magad is rájöttél: az iskolakezdés a gyereknél talán csak a szülőt viseli meg jobban. Bár a nehézségeket nem lehet teljesen megúszni, az alábbi tanácsok segítségével egy kicsit zökkenőmentesebbé teheted az előttetek álló időszakot.
7 tanács elsősök szüleinek

1. Engedd eleget aludni!

Egy kis elsősnek még átlagosan napi 10 óra alvásra van szüksége. Ez azt jelenti, hogy ha fél 7-kor kel, legkésőbb fél 9-kor ágyban kell lennie. A kialvatlan kisdiák szétszórt, fáradékony, hisztis lesz.
Ha reggel magától kel, biztos lehetsz benne, hogy kialudta magát. Ha rendszeresen csak nagy nehézségek árán tudod kiverni az ágyból, biztos, hogy korábban kell lefektetni.
 

2. A zökkenőmentes reggelekért

Amit csak lehet, készítsetek elő még este. A táska legyen összepakolva, az uzsonna becsomagolva, a ruha kikészítve. Legjobb, ha indulás előtt egy órával kezded ébresztgetni, így nyugodt, derűs hangulatban, kapkodás nélkül indulhattok el.
Mindenképp legyen ideje reggelizni! Olyat válassz, amit szívesen fogyaszt, mert garantáltan kihat a teljesítményére és a hangulatára, ha éhesen kezdi a napot.
 

3. Neveld önállóságra!

Egy iskolás már többé-kevésbé képes kézben tartani a dolgait. Össze tudja pakolni a táskáját, meg tudja őrizni a radírját, és elvileg nem kéne, hogy minden nap újabb és újabb pulóvereket felejtsen az iskolában. Bízz benne! Utólag ellenőrizheted, hogy megfelelően végezte-e el a feladatát, de ne te csináld meg helyette!
 

4. Legyen elég szabadideje!

A 6-7 éves még abban a korban van, amikor a legfontosabb tevékenysége a szabad játék kellene, hogy legyen. Ne zsúfold tele a délutánjait különórákkal! Ha eddig nem sportolt, nem tanult zenét, nem az iskolakezdés időszaka a megfelelő pillanat, hogy belevágjon. Délután, amennyire csak megoldható, legyen ideje mozogni, játszani, beszélgetni. Hétvégén mindenképp szakítsatok időt stresszmentes családi programokra!
 

5. Mesélj a saját iskolás éveidről!

A gyerekek nagy része szereti hallgatni, milyen volt a világ, amikor a szüleik voltak kicsik. Ha a saját élményeidről mesélsz, úgy érzi, a gondjaival nincs egyedül. Mesélj bátran!
 

6. Barátkozz össze a szülőtársakkal!

Nem kötelező sülve-főve együtt lenni, de hatalmas segítség, ha van valaki, aki kisegít információval, amikor már nagyon össze vagy zavarodva. A végén még barátság is kialakulhat az ismeretségből.
 

7. Ha gond van, szólj!

Ha azt látod, gyermekedet nagyon megviseli az iskolakezdés, ha folyamatosan levert, sír, ha más a hangulata, mint korábban, beszélj a tanítóval! Ő látja egész nap, talán tud róla olyat, amit te nem, és jobban szemmel tudja tartani, ha kéred.

Sok sikert és örömteli iskolás éveket kívánunk!

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: klimkin / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja