SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az iskolások is sokat tehetnek a fogyatékossággal élők elfogadásáért

Családinet [cikkei] - 2018-03-07
Megnyílt a jelentkezés az Adj egy ötöst! elnevezésű országos iskolai pályázat idei fordulójára, melyet második alkalommal hirdet meg a Salva Vita Alapítvány. A programra, melynek célja a fogyatékossággal élők iránti érzékenyítés, felső tagozatos és középiskolai osztályok jelentkezhetnek 2018. április 16-ig. A 12 legkiemelkedőbb pályamű egyenként 400 ezer forint nyereményben részesül.
Az iskolások is sokat tehetnek a fogyatékossággal élők elfogadásáért

Az Adj egy ötöst! programba pályázó osztályközösségek feladata, hogy mozgásukban, látásukban, hallásukban vagy értelmükben akadályozott felnőttekkel és gyerekekkel közös, szabadidős élményprogramokat szervezzenek.

A pályázat célja, hogy a résztvevő diákok személyes élményeken keresztül megismerkedhessenek fogyatékossággal élő emberekkel, és az ő történeteikkel, nehézségeikkel, sajátosságaikkal. A közösen átélt élmények életre szólóan meghatározhatják a résztvevők fogyatékossággal kapcsolatos attitűdjeit, segíthetik természetes nyitottságuk megőrzését, annak érdekében, hogy a társadalom nyitott, toleráns, elfogadó, együttérző, és felelősen gondolkodó tagjai lehessenek - személyes élményeiket pedig, mint jó példát, másokkal is megosszák.

Tavaly összesen 78 érvényes pályázat érkezett az alapítványhoz, és az ország 38 településén zajlottak közös programok, melyekkel közel 5 ezer diákot, pedagógust, szülőt és fogyatékossággal élő személyt sikerült megszólítaniuk.

Készültek kisfilmek a közösen eltöltött időről, érkezett animációs film és akadálymentes honlap, született versbe szedett kísérőszöveg és köttetett ötujjas szerződés a gyerekek között a "biztonság", "elkötelezettség", "tisztelet", "odafigyelés" és "jól érezzük magunkat" üzenetekkel. Látható volt látás- és mozgássérültekkel együtt alkotott és előadott tánckoreográfia, értelmi sérültekkel szervezett akadályverseny is.

Néhány visszajelzés a programban résztvevő diákoktól a saját magukon érzékelt változásokat illetően:

"Ezentúl segítőkészebb leszek"
"Sokkal könnyebben elfogadom és megértem a fogyatékos embereket"
"Nyitottabb lettem irántuk"
"Sokkal bátrabban merek nyitni feléjük"
"Nőtt bennem a segíteni akarás"

A múlt évhez hasonlóan idén is bármilyen programtervvel lehet pályázni, melyben a diákok a fogyatékossággal élőkkel együtt vesznek részt. Lehet ez akár alternatív osztályfőnöki óra, bármilyen élményprogram, vagy közös kirándulás - a lényeg, hogy a diákok és a fogyatékossággal élő társaik egyaránt jól érezzék magukat, és az élményt szívesen megosszák másokkal is.

A programok megvalósulását a szervezők által delegált szakértők segítik.

A pályaműveket és a programok létrejöttét igazoló dokumentációt (fotósorozat, videófelvétel, beszámoló stb.) a www.adjegyotost.hu oldalra kell feltölteni.

A beküldött pályaművek közül a szakmai zsűri által kiválasztott, legkiemelkedőbb 12 pályázat készítői egyenként 400 ezer forint nyereményben részesülnek, valamint a nyertesek mentortanárait csapatonként 50 ezer forinttal díjazzák. A díjátadó ünnepség 2019 májusában lesz.

A programra – amelyet a Szerencsejáték Zrt. támogat –, 2018. február 26. és április 16. között lehet jelentkezni.

További információ és pályázat:
www.adjegyotost.hu
sajtokapcsolat@trinity.hu

Vak ember és látó gyerekek

Kép:adjegyotost
 

A Salva Vita Alapítványról

Az idén 25 éves Salva Vita Alapítvány megalakulása óta a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségéért, társadalmi befogadásáért dolgozik. Kiemelt céljuk a munkaerő-piaci esélyegyenlőség megteremtése, és a munkahelyi sokszínűség támogatása.

Munkaközvetítő szolgáltatásuk fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű munkavállalók elhelyezkedését támogatja. Segítenek felkészülni az álláskeresésre, állásinterjúra, illetve megtalálni az álláskereső végzettségének, tapasztalatának és egészségi állapotának megfelelő munkahelyet, munkakört.

A munkáltatókat is támogatják abban, hogy a náluk elhelyezkedő fogyatékossággal élő emberek beilleszkedése zökkenőmentes legyen. Segítenek a megfelelő ember kiválasztásában, jelen vannak a betanításnál, és kommunikációs tréningeket tartanak a munkatársaknak. A fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatását legjobban támogató munkáltatókat minden évben díjazzák.

A "Neked MUNKA, nekem ÁLOM!" program azoknak a fogyatékossággal élő embereknek szól, akik szeretnék kipróbálni álmaik munkáját és azoknak a munkáltatóknak, akik szívesen adnának nekik lehetősége erre.

"Munkahelyi Gyakorlat" programjukban értelmi sérült fiatalok munkába állásuk előtt számos munkahelyet, munkatípust megismernek, megtanulják elfogadni a munkahelyi elvárásokat és megismerik a különböző munkahelyi kultúrákat.

A "Segítő Vásárlás" programban azon dolgoznak, hogy a fogyatékossággal élő emberek közreműködésével készített minőségi termékek minél szélesebb vásárlói körhöz eljussanak.

Az "Adj egy ötöst!" program célja, hogy a felnövekvő generáció személyes élményeken keresztül ismerkedjen meg fogyatékossággal élő emberekkel, és a társadalom nyitott, elfogadó, felelősen gondolkodó tagjaivá válhassanak. A programban partnereik a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, támogatójuk a Szerencsejáték Zrt.

 

A Szerencsejáték Zrt.-ről

A Szerencsejáték Zrt. felelős munkáltatóként fontosnak tartja, hogy lehetőségeit kihasználva proaktívan törekedjen a társadalmi problémák megoldására is. Ezért tartja fenn immár 15 éve karitatív sorsjegy értékesítési hálózatát, amelyben mára 180 megváltozott munkaképességű munkatársat foglalkoztat értékesítőként. A hálózat működtetését a vállalat olyan társadalmi célú küldetésnek tekinti, amellyel példát mutathat más vállalatok számára a megváltozott munkaképességű munkavállalók nyílt piaci foglalkoztatása kereteinek szakszerű kialakításában és sikeres munkahely-megtartó programok elindításában, fenntartásában.

A Szerencsejáték Zrt. a minőségi foglalkoztatás érdekében együttműködik a megváltozott munkaképességű munkavállalók érdekeit képviselő szervezetekkel, illetve szakértőkkel is. A munkavállalók toborzása, foglalkoztatása és munkahely megtartó képessége területén elért eredményei elismeréseként a vállalat 2016-ban negyedik alkalommal vehette át a "Fogyatékosság-barát munkahely" díjat.

A Szerencsejáték Zrt. - összhangban az európai lottótársaságokkal - kiemelten fontosnak tartja, hogy megváltozott munkaképességű személyek foglalkozatása mellett a fogyatékosságügy támogatójaként is szerepet vállaljon.

A European Lotteries (EL) és a European Disability Forum (EDF) 2011-ben kötött megállapodása elvi keretei alapján a Szerencsejáték Zrt. 2015 végén együttműködést alakított ki a hazai fogyatékosságügy ernyőszervezetével, a FESZT-tel (Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa) és Európa legnagyobb megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató szerencsejáték-piaci szereplőjével (ONCE, Spanyolország). A megállapodás négy nagy területet ölel fel: foglalkoztatás, szponzoráció, érzékenyítés és jó gyakorlatok terjesztése.

Ebbe a keretbe illeszkedik az ONCE által 33 éve sikerrel működő iskolai program is, melynek honosítását a Szerencsejáték Zrt. vállalta. Az "Adj egy ötöst!" érzékenyítő program célja, hogy a saját tapasztalati tudáson és érzelmi bevonódáson keresztül a fogyatékossággal kapcsolatos attitűdök pozitív irányba változzanak a 10-18 éves korosztály körében.

Indexkép: adjegyotost.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja