A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bölcsődés korú kislány adott leckét toleranciából

Teszáry Nikolett - 2017-04-13
A bolti eladó úgy vélte, a sötét bőrű, négerbaba, amit választott, nem való a fehérbőrű amerikai kislánynak. A nem egészen hároméves Sophia azonban másképp gondolta, és véleményét nem is rejtette véka alá.

Bölcsődés korú kislány adott leckét toleranciából

A történetet a kislány édesanyja, Brandi tette közzé Facebook-oldalán. Férjével, Nick-el úgy döntöttek, megjutalmazzák lányukat, ha egy teljes hónapon át bilibe végzi nagy dolgát. Amikor Sophiának sikerült elérnie a célt, szobatisztaságát megünneplendő, választhatott valamit ajándékba. A valamivel több, mint két éves kislány természetesen egy új babát szeretett volna.

Az üzletben Sophia habozás nélkül levett a polcról egy afroamerikai babát, mely orvosnak volt öltözve.
A kasszánál az eladó kedvesen azt kérdezte a kicsi lánytól: „Csak nem szülinapi buliba készülsz?” Miután anya és lánya egyformán kifejezéstelen tekintettel nézett rá, a hölgy úgy pontosította a kérdést, hogy vajon Sophia egy kis barátnőjének választotta-e a babát? Brandi ekkor elmagyarázta a kasszásnak, hogy Sophia a szobatisztaság eléréséért, jutalmul kapja a babát, ő választotta, saját magának.

Az eladó – aki egyébként az édesanya meglátása szerint nem volt sem arrogáns, sem undok, sőt – ezen a ponton már észrevehette volna, hogy rossz ajtón csengetett be, ám pillanatnyi zavart követően inkább tovább próbált „segíteni”:
„Biztos vagy benne, hogy ezt a babát szeretnéd, kedvesem?” – kérdezte a kislánytól, aki hirtelen megtalálta a hangját, és udvariasan, határozott igennel felelt. Ekkor már tényleg illett volna észrevenni, hogy az ifjú vásárló és kedves édesanyja tökéletesen tisztában vannak a baba bőrszínével, de a kasszás néni a jelek szerint szilárdan eltökélte, hogy felhívja a figyelmet a dologra.
„De hát… nem is úgy néz ki, mint te. A boltban rengeteg baba van, amelyek sokkal jobban hasonlítanak rád!”
Brandi ezt hallva rögtön dühös lett, de mielőtt bármit is mondhatott volna, kicsi lánya megelőzte, és ezzel a lendülettel odamondott mindenkinek, akinek rasszista gondolatai vannak. Sophia ugyanis a gyermekek ártatlanságával így szólt:
„Már hogy ne hasonlítana? Ő egy orvos, és én is orvos vagyok. Ő egy szép kislány, és én is egy szép kislány vagyok. Látod a szép haját és a sztetoszkópját?”
A pénztáros végül úgy döntött, hogy elengedi a témát, mert csak annyit mondott: „Ó, ez kedves”.

A maholnap hároméves lányka szavai bejárták az internetet, Dél-Karolinától Európáig. Brandi nagyon meglepődött, néhány nappal az eredeti poszt után megrendült üzenetben köszönte meg a világnak, hogy történetét ennyi hittel és szeretettel adták tovább világszerte. Elmondta, szánja azokat, akik a mai médiához hasonlóan szinte rosszindulat-függők, és a boltos hölgynek támadtak a hozzászólásaikkal, szerinte ugyanis a pénztáros nem volt igazán tudatában, hogy mi a valódi tartalma annak, amit mond. Nem hitte, hogy ilyen futótűzként terjed majd egy egyszerű Facebook-poszt, de mérhetetlenül boldog és büszke, hogy kislányán keresztül beszüremlett sok ember életébe egy kevés jóság és szeretet.

Sophia édesanyját az eset megerősítette abban a hitében, hogy nem a bőrszínre vonatkozó előítéletekkel születünk, hiszen a hajhoz és a szemhez hasonlóan a bőr is eltérő színű lehet és minden árnyalat egyformán gyönyörű.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja