A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az iskolások is sokat tehetnek a fogyatékossággal élők elfogadásáért

Családinet - 2018-03-07
Megnyílt a jelentkezés az Adj egy ötöst! elnevezésű országos iskolai pályázat idei fordulójára, melyet második alkalommal hirdet meg a Salva Vita Alapítvány. A programra, melynek célja a fogyatékossággal élők iránti érzékenyítés, felső tagozatos és középiskolai osztályok jelentkezhetnek 2018. április 16-ig. A 12 legkiemelkedőbb pályamű egyenként 400 ezer forint nyereményben részesül.
Az iskolások is sokat tehetnek a fogyatékossággal élők elfogadásáért

Az Adj egy ötöst! programba pályázó osztályközösségek feladata, hogy mozgásukban, látásukban, hallásukban vagy értelmükben akadályozott felnőttekkel és gyerekekkel közös, szabadidős élményprogramokat szervezzenek.

A pályázat célja, hogy a résztvevő diákok személyes élményeken keresztül megismerkedhessenek fogyatékossággal élő emberekkel, és az ő történeteikkel, nehézségeikkel, sajátosságaikkal. A közösen átélt élmények életre szólóan meghatározhatják a résztvevők fogyatékossággal kapcsolatos attitűdjeit, segíthetik természetes nyitottságuk megőrzését, annak érdekében, hogy a társadalom nyitott, toleráns, elfogadó, együttérző, és felelősen gondolkodó tagjai lehessenek - személyes élményeiket pedig, mint jó példát, másokkal is megosszák.

Tavaly összesen 78 érvényes pályázat érkezett az alapítványhoz, és az ország 38 településén zajlottak közös programok, melyekkel közel 5 ezer diákot, pedagógust, szülőt és fogyatékossággal élő személyt sikerült megszólítaniuk.

Készültek kisfilmek a közösen eltöltött időről, érkezett animációs film és akadálymentes honlap, született versbe szedett kísérőszöveg és köttetett ötujjas szerződés a gyerekek között a "biztonság", "elkötelezettség", "tisztelet", "odafigyelés" és "jól érezzük magunkat" üzenetekkel. Látható volt látás- és mozgássérültekkel együtt alkotott és előadott tánckoreográfia, értelmi sérültekkel szervezett akadályverseny is.

Néhány visszajelzés a programban résztvevő diákoktól a saját magukon érzékelt változásokat illetően:

"Ezentúl segítőkészebb leszek"
"Sokkal könnyebben elfogadom és megértem a fogyatékos embereket"
"Nyitottabb lettem irántuk"
"Sokkal bátrabban merek nyitni feléjük"
"Nőtt bennem a segíteni akarás"

A múlt évhez hasonlóan idén is bármilyen programtervvel lehet pályázni, melyben a diákok a fogyatékossággal élőkkel együtt vesznek részt. Lehet ez akár alternatív osztályfőnöki óra, bármilyen élményprogram, vagy közös kirándulás - a lényeg, hogy a diákok és a fogyatékossággal élő társaik egyaránt jól érezzék magukat, és az élményt szívesen megosszák másokkal is.

A programok megvalósulását a szervezők által delegált szakértők segítik.

A pályaműveket és a programok létrejöttét igazoló dokumentációt (fotósorozat, videófelvétel, beszámoló stb.) a www.adjegyotost.hu oldalra kell feltölteni.

A beküldött pályaművek közül a szakmai zsűri által kiválasztott, legkiemelkedőbb 12 pályázat készítői egyenként 400 ezer forint nyereményben részesülnek, valamint a nyertesek mentortanárait csapatonként 50 ezer forinttal díjazzák. A díjátadó ünnepség 2019 májusában lesz.

A programra – amelyet a Szerencsejáték Zrt. támogat –, 2018. február 26. és április 16. között lehet jelentkezni.

További információ és pályázat:
www.adjegyotost.hu
sajtokapcsolat@trinity.hu

Vak ember és látó gyerekek

Kép:adjegyotost
 

A Salva Vita Alapítványról

Az idén 25 éves Salva Vita Alapítvány megalakulása óta a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségéért, társadalmi befogadásáért dolgozik. Kiemelt céljuk a munkaerő-piaci esélyegyenlőség megteremtése, és a munkahelyi sokszínűség támogatása.

Munkaközvetítő szolgáltatásuk fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű munkavállalók elhelyezkedését támogatja. Segítenek felkészülni az álláskeresésre, állásinterjúra, illetve megtalálni az álláskereső végzettségének, tapasztalatának és egészségi állapotának megfelelő munkahelyet, munkakört.

A munkáltatókat is támogatják abban, hogy a náluk elhelyezkedő fogyatékossággal élő emberek beilleszkedése zökkenőmentes legyen. Segítenek a megfelelő ember kiválasztásában, jelen vannak a betanításnál, és kommunikációs tréningeket tartanak a munkatársaknak. A fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatását legjobban támogató munkáltatókat minden évben díjazzák.

A "Neked MUNKA, nekem ÁLOM!" program azoknak a fogyatékossággal élő embereknek szól, akik szeretnék kipróbálni álmaik munkáját és azoknak a munkáltatóknak, akik szívesen adnának nekik lehetősége erre.

"Munkahelyi Gyakorlat" programjukban értelmi sérült fiatalok munkába állásuk előtt számos munkahelyet, munkatípust megismernek, megtanulják elfogadni a munkahelyi elvárásokat és megismerik a különböző munkahelyi kultúrákat.

A "Segítő Vásárlás" programban azon dolgoznak, hogy a fogyatékossággal élő emberek közreműködésével készített minőségi termékek minél szélesebb vásárlói körhöz eljussanak.

Az "Adj egy ötöst!" program célja, hogy a felnövekvő generáció személyes élményeken keresztül ismerkedjen meg fogyatékossággal élő emberekkel, és a társadalom nyitott, elfogadó, felelősen gondolkodó tagjaivá válhassanak. A programban partnereik a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, támogatójuk a Szerencsejáték Zrt.

 

A Szerencsejáték Zrt.-ről

A Szerencsejáték Zrt. felelős munkáltatóként fontosnak tartja, hogy lehetőségeit kihasználva proaktívan törekedjen a társadalmi problémák megoldására is. Ezért tartja fenn immár 15 éve karitatív sorsjegy értékesítési hálózatát, amelyben mára 180 megváltozott munkaképességű munkatársat foglalkoztat értékesítőként. A hálózat működtetését a vállalat olyan társadalmi célú küldetésnek tekinti, amellyel példát mutathat más vállalatok számára a megváltozott munkaképességű munkavállalók nyílt piaci foglalkoztatása kereteinek szakszerű kialakításában és sikeres munkahely-megtartó programok elindításában, fenntartásában.

A Szerencsejáték Zrt. a minőségi foglalkoztatás érdekében együttműködik a megváltozott munkaképességű munkavállalók érdekeit képviselő szervezetekkel, illetve szakértőkkel is. A munkavállalók toborzása, foglalkoztatása és munkahely megtartó képessége területén elért eredményei elismeréseként a vállalat 2016-ban negyedik alkalommal vehette át a "Fogyatékosság-barát munkahely" díjat.

A Szerencsejáték Zrt. - összhangban az európai lottótársaságokkal - kiemelten fontosnak tartja, hogy megváltozott munkaképességű személyek foglalkozatása mellett a fogyatékosságügy támogatójaként is szerepet vállaljon.

A European Lotteries (EL) és a European Disability Forum (EDF) 2011-ben kötött megállapodása elvi keretei alapján a Szerencsejáték Zrt. 2015 végén együttműködést alakított ki a hazai fogyatékosságügy ernyőszervezetével, a FESZT-tel (Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa) és Európa legnagyobb megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató szerencsejáték-piaci szereplőjével (ONCE, Spanyolország). A megállapodás négy nagy területet ölel fel: foglalkoztatás, szponzoráció, érzékenyítés és jó gyakorlatok terjesztése.

Ebbe a keretbe illeszkedik az ONCE által 33 éve sikerrel működő iskolai program is, melynek honosítását a Szerencsejáték Zrt. vállalta. Az "Adj egy ötöst!" érzékenyítő program célja, hogy a saját tapasztalati tudáson és érzelmi bevonódáson keresztül a fogyatékossággal kapcsolatos attitűdök pozitív irányba változzanak a 10-18 éves korosztály körében.

Indexkép: adjegyotost.hu

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja