SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kálmán Olga a stúdióban kosztümben kérdez, otthon imádja a kinyúlt pólókat

Szőke Judit [cikkei] - 2008-11-05
Kálmán Olgát nehéz kihozni a sodrából. Szereti a focit. Kedvencei a robogók és a quad (négykerekű terepmotor), de főleg az autók. És főleg a vezetés. Nem csoda. Illik hozzá. Beszélgetései során is az ő kezében van az irányítás. Mellébeszélés kizárva. Nála csak az egyenesség jön be. A politikusok után irány haza, a gyerekekhez!
Kálmán Olga a stúdióban kosztümben kérdez, otthon imádja a kinyúlt pólókat

Az egyik kereskedelmi tévé „arca”, műsorvezető, hírigazgató. A Kamera Hungarián tavasszal interjú kategóriában elnyerte a legjobbnak járó elismerést. Néhány hónapos kisfiával vette át az Orbán Viktorral készült és az Egyenes beszéd-es Gyurcsány Ferenc-interjúért kapott díjat. Ahogy mondta, vele volt ő is és hagyta dolgozni, ami jár, az jár – a kis Marcinak is…

Nem haragszik, ha eredeti végzettségéből indulok ki? Egyszerűen azért, mert úgy érzem, ízig-vérig bölcsész, gyönyörűen artikulál, hibátlanul fogalmaz, plusz népművelő. És ezt talán ma már kommunikáció szaknak neveznék, de fiatalsága ellenére van Önben valami a régi néptanítók elhivatottságából, persze modern formában. Azt kérdezni, amit az emberek is kérdeznének, kérdezni helyettük, és szemöldököt ráncolni a nevükben. Hogy megértsék a sokszor a megérthetetlen politikát. Jól érzem?

- Nagyon jól érzi, tényleg ez a célom. Nem másért, mint, hogy úgy gondolom: csak így érdemes. Sokszor, sok helyen elmondtam már, azért nincs értelme behívni egy politikust, hogy ugyanazokat a mondatokat elsorolja, amelyeket a sajtótájékoztatóján. Azt látták, hallották a nézők a híradókban, és biztos vagyok benne, hogy szívesen visszakérdeztek volna, ha lett volna rá módjuk. A hír- háttérműsoroknak ez a funkciójuk: a műsorvezető tegye fel a kézenfekvő kérdéseket. Nem olyan bonyolult ez. A népművelőségemről csak annyit, hogy az egy remek, óriási tudásanyagot, gyakorlatot adó szak volt. A művelődéstörténettől elkezdve a kommunikációelméletig, a drámaesztétikán át mindennel foglalkozhattunk.

Fennakad, kiakad, beéget, rápirít, és ha valaki rászolgál, abból hülyét csinál. Ezt nagyon sokan elismerő csettintéssel fogadják. Egyedülálló ez a stílus  a magyar médiában. Érezhetően nagyon felkészült, de szeme, minden figyelme az interjúalanyon. A folyamatos napi figyelés és/vagy a konkrét ügyek ismerete a fontosabb?

- A kettő egymásból fakad. Ha valaki folyamatosan figyeli a napi ügyeket, nem fog elsiklani a konkrét ügyek fölött. Azok ismerete kell a megértéshez. Figyelek, olvasok, nézek – ennyi.
 
 Szerintem sok politikus, még a magát nagyon nagyra tartó is, reszketve ül le Önnel szemben. Ehhez valószínűleg hozzájárul a sportos, kissé fiús frizura, a konzervatív, elegáns zakó is. Ami nagyon jól áll. És mégis van valami nőiesség és báj Önben. Mosolyogva tud a sötét kosztüm-blúzban is nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozni...

- Bevallom, tényleg volt olyan politikus vendégem, aki adás előtti percekben megsimogatta a köztünk lévő asztalt, és csak ennyit mondott: „Istenem! De sokan elvéreztek már itt!” Azt azért remélem, kiderül, hogy nem a szándékos bántás, keménykedés a célom. Csak akkor vagyok szigorú, amikor már nincs más út a megértés felé.

Szabadidejében, otthon milyen ruhát visel szívesen?

- Szabadidőmben pontosan olyan ruhát viselek, mint bárki más.  Sportosat, lazát. Szeretem a kinyúlt pólókat. Nem vagyok kosztümös típus.

 Van egy nagylánya, Luca és a hathónapos Marci. Hogy jönnek ki egymással? 

Luca Marcival- Imádják egymást. Luca mindig szeretett volna kistesót, aztán csaknem 17 évet kellett erre várnia. Most igazi „anyukaként” viselkedik a picivel. Ha a férjem is este dolgozik, akkor Luca szokott vigyázni Marcira. Nyugodtan rábízhatom még a fürdetést is.

Luca alighanem a szerkesztőségben nőtt fel. A szakmához milyen a viszonya?


- Érti, ismeri, átlátja, de azt nem mondanám, hogy meg is szerette. Őt inkább a fotózás érdekli. Egyébként pedig az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban tanul.

Milyen a hétköznapi napirend? És a hétvégi?


- Marci, Marci és Marci. Gondolom, ez nem meglepő, körülötte forog a világ. Most éppen egy háromnapos konferencián volt velünk és nagyon jól bírta a gyűrődést. Sok ember, nyüzsgés, látnivaló – a Marcihangját nem hallottuk, csak ha éppen nevetgélt.

Van-e testvére? Milyen gyerekkora volt?

- Igen, egy bátyám van, ő utasszállító pilóta. Gyönyörű gyerekkorom volt. Monoron nőttem fel.  Kálmán Olga gyermekkorában

Van-e valamilyen családi hagyományuk, szokásuk?

- Semmi különleges nem jut eszembe, talán csak annyi, hogy a karácsonyt szeretjük a legjobban.

Hogyan tudja összeegyeztetni a családot a hivatásával, munkájával? Ki segít?

-  A férjem, aki rendező, a Magyar Televízióban dolgozik és Luca. Apuka Marcival

Milyen típusú szülő: aggódós vagy liberális?

- Mindkettő.

Hogy töltik szabadidejüket? Hova járnak családilag szórakozni?


- Mostanában a jó kis erdei séták jelentik a szórakozást. Nem túl jó levegőjű helyen lakunk, ezért ha tehetjük, kirándulgatunk.

Mi a kedvenc családi ételük/könyvük/filmjük/zenéjük?

- A családom mindenevő, ezért minden a kedvenc kategóriába tartozik. Zene: jazz!
Könyv: kinek mi.
Film: Brrrrrr! (tényleg ez a címe!)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
A szerkesztő ajánlja