SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen az egészség szempontjából ideális szék?

Singola Edit [cikkei] - 2008-07-03
Otthonunk tárgyai, berendezésünk mind bennünket jellemeznek, hiszen saját környezetünket alakítjuk ki velük. Ezeknek a tárgyaknak kettős funkciójuk van: gyakorlati és esztétikai céloknak kell megfelelniük. Az ülőbútornak, a tartalom és a forma egysége mellett rendkívül fontos rendeltetése van, mégpedig az, hogy egészséges ülést biztosítson.
Milyen az egészség szempontjából ideális szék?
    Valószínűleg már az őskorban kialakított a megfáradt ember, ülésre és pihenésre alkalmas eszközöket a természetben talált tárgyakból. Ahogy az evolúció során finomodtak az eszközök, úgy változtak a test arányainak és a pihenés igényeinek megfelelően az ülőhelyek is. A neves építészek szinte mindegyike megalkotta a maga székét, amely talán jobban összeforrt nevével, mint egy-egy híres épülete. Van ugyanis valami kivételes a székben, amely a mindennapiság ellenére a tervezői eredetiség tárháza. A szék megalkotásakor közvetlen módon kell szembesülnie a tervezőnek az emberrel, hiszen a szék a személyes élettér része, és az ember rendkívül sokszínű élettevékenységi körben teremt vele szoros kapcsolatot, legyen az a munka, a pihenés vagy a szórakozás világa.

   Más megközelítésből a szék és mindenféle ülőbútor, ahogyan Le Corbusier is vallotta – „a ház voltaképpen egy lakógép, a karosszék voltaképpen ülőgép”-, egy ülőgép kell, hogy legyen. Az emberi test arányait és az üléssel kapcsolatos követelményeket kell követnie. A különféle tevékenységek során más és más testhelyzetet veszünk fel, a korszerű széken ennek megfelelően ajánlatos állítani a magasságon, háttámlán és a dőlésszögön.

Nincs olyan ülőbútor, amely a mindennapi életben előforduló összes igénynek és élethelyzetnek megfelelne. Egy szék funkciója abban merül ki, milyen igényeket próbál kielégíteni. A dinamikus ülés és a mozgással járó pihenés mellett kímélnie kell a hátat és lehetővé tennie az egyenes testtartást, biztosítva ezzel a gerinc védelmét. Az ülés akár íróasztalnál, autóban vagy kényelmes fotelben történik, civilizációnk típusos testhelyzetévé vált, de a gerinc szempontjából elég kedvezőtlen, ezért fontos, hogy figyelmet fordítsunk az ülőbútorra.

Az európai székek magassága általában azonos norma szerint készül. Ennek alapja a lábszár átlagos magassága. De ami egy 170 cm magas embernek ideális, az egy alacsonyabb vagy magasabb számára nem. A szék magassága akkor tökéletes, ha üléskor a comb vízszintes helyzetű és a térdet 90-100 fokban be lehet hajlítani.

Néhány konkrét példa az anatómiailag megfelelő székre
:

- az irodaszék: az állíthatóság ennél a típusnál alapvető követelmény. A szék elülső peremének padlótól számított magasságát úgy kell beállítani, hogy az azonos legyen a széket használó személy lábszárának hosszúságával. A szék ülőfelszíne vízszintes legyen, de előnyös, ha az ülőlap előredönthető 15 fokot, ugyanakkor a csúszást megakadályozza. Az elülső pereme legyen lekerekített, hogy ne nyomja a combot. A háttámla idomuljon a test formájához, magassága állítható legyen és támassza meg a gerincet a medence felső részén. A háttámlán függőleges és vízszintes irányban is kis előre boltosulásnak kell lennie. A szék stabilitását legjobban az ötágú csillagban elhelyezkedő, lehetőleg guruló lábak biztosítják.


- Otthoni szék: amelyet étkezés, barkácsolás közben használunk. A szék magasságát a testmagasság és az asztal magassága alapján kell meghatározni. Gyerekeknél szokásosa lábtartó használata is. Az ülőfelszínnel szemben támasztott követelmény hasonló, mint az irodaszéknél. Akkor biztosított a kényelmes ülés, ha a felszíne domború. A széklábak ne tapadjanak a padlóhoz, könnyen mozgathatók legyenek.

- Fotel, pihenőszék: pihentető és kényelmes ülést biztosítson olvasás, beszélgetés, zenehallgatás és tévézés közben. Ülőfelszíne jó kárpitozás esetén hátrafelé lejt maximum 15 fokos szögben, és a felülete nem csúszós. Ülőmélysége olyan, hogy szabad helyet biztosít a térdhajlat és a fotel pereme között. Az ülés magassága általában 38-42 cm között megfelelő. A háttámla kiképzése előredomborodó legyen, semmiképp sem bemélyedő.

- Az autóülés: sokan órákon át vezetnek, ezért fontos a beállítása. Az ideális autóülés háttámlája szintén hátrafelé dől kb. 30 fokot, teljesen alátámasztja a combot, valamint megtámasztja az ágyéki gerincet és a tarkót is.

   A funkcionalitáson kívül más tényezők is befolyásolják az ülőbútor iránti igényt, például a nem és a kor. A férfiak inkább az erős, angol típusú széket, foteleket kedvelik, míg a nők a kecsesebb, könnyebb stílusokat. A fiatalok hamarabb választanak design széket, míg az idősebbek maradnak a hagyományos, kényelmes, elnyűtt foteleknél. A nagyszülők és a kismamák kedvencét sem hagyhatjuk ki, a hintaszéket, de meg kell említeni a mozgáskorlátozottak életét megkönnyítő tolószéket is, amelyből először a Thonet cég gyártott.

  A rendkívüli kínálatnak köszönhetően mindenki a saját ízlésének és kívánalmának megfelelően választhat ülőbútort. De a döntés során egészségünk megóvása érdekében, vegyük figyelembe a fenti szempontokat is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja