SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Vajon Te jól ülsz?

Katona Renáta [cikkei] - 2020-12-18
Lassan megint mindenki otthon ül és onnan végzi feladatát. A tavaszi leállás kapcsán, sok cég megtartotta a home office-t, így még mindig nagyon sokan dolgoznak a kanapén fekve. Felmerülhet a kérdés van e olyan, hogy jól ülni, ha van mennyi ideig lehet jól ülni? Biztosak vagyunk e abban, hogy a testünk képe, és a fájdalomérzet, csak az ülőmunka következménye?
Vajon Te jól ülsz?

Lassan megint mindenki otthon ül és onnan végzi feladatát. A tavaszi leállás kapcsán, sok cég megtartotta a home office-t, így még mindig nagyon sokan dolgoznak a kanapén fekve. Az őszi szigorítások a 14 éven felülieket érinti leginkább a digitális oktatás miatt, ők is arra kényszerülnek, hogy egész nap a gép előtt üljenek, így a mindennapos mozgás is lecsökken. Fogalmam sincs milyen a digitális testnevelés óra, véleményem szerint csak a gyereken múlik végrehajtja e. Nincs sok tapasztalatom a serdülő gyerekekkel, de a Vendégeim egy részétől tudom, hogy nem könnyű őket rábírni olyan dolgokra, amit nem éreznek magukénak. A testmozgás igénye, hacsak egészen pici korában nem alakult ki, akkor ebben a korban már nagyon nehéz befolyásolni. Nekik ebben az életszakaszban a mozgás nem fontos, viszont a mozgás hiánya a későbbiekben gondot okozhat. (Természetesen a túlterhelés sem jó, azonban ez a cikk erre nem terjed ki.) Az iskolába továbbra is járó gyerekeknek, sincs minden esetben „normális” testnevelésórájuk sok helyen, persze ez attól függ számunkra mit jelent a normális testióra.

Akárhogy is van az ülés rossz hatással van mindenkire, arra is, aki home office-ban ül, arra is, aki autóban ül, arra is, aki továbbra is az irodájában ül, arra is, aki az iskolában ül és arra is, aki huzamosabb ideig bárhol ül. A testmozgással foglalkozó szakemberek már jóval a pandémia bekövetkezése előtt szorgalmasan hirdettek, hogy mennyire fontos a rendszeres testedzés, mind a gyerekek mind a felnőttek számára. Olyan mozgásforma javasolt, ami ellensúlyozza a sok ülés káros hatásait és oldja a feszültséget.

A mozgásunkat, az izmaink tónusát a központi idegrendszer szabályozza receptorok, a receptorok érzékenysége és a reflexek által. Tehát úgy befolyásolja a mozgásunkat, testtartásunkat, hogy azt nem tudatosan, nem a tudatunkkal irányítjuk. Erre a legjobb példa az, amikor egy rossz testtartásban lévő embernek azt mondod: „húzd már ki magad!” Erre a leggyakoribb reakció, az, hogy az illető visszafeszíti a fejét, vagy előretolja a csípőjét, hogy a törzse „egyenesbe” kerüljön, mert az idegrendszerének fogalma sincs róla, melyik izomnak kellene kiadni a parancsot, hogy ez megtörténjen.

A receptorok érzékenységét mechanikai behatások, érzelmi és lelki történések és a stressz is megváltoztathatja, amire a testünk az izomtónus megváltoztatásával reagál. Innen is látszik a tudatos mozgás, a testtudatosság sokkal több annál, hogy szeretek és akarok sportolni. Amikor beülünk az iskolapadba kisiskolásként a frissen szerzett mozgásmintánkat, a gravitáció ellen dolgozó izmokat máris elkezdjük szétülni. Ez pedig hatással lesz a testtartásra és a későbbi mozgásmintára is. Amikor sportolni kezdünk, akkor a meglévő, és az üléstől folyamatosan romló mozgásmintát erősítjük tovább. Később lesz e ebből fájdalom, sérülés, visszatérő vagy állandó panasz, az egy soktényezős folyamat, és sokszor a lelki állapotunktól (is) függ. A testünk akkor működik optimálisan, ha az izmok akkor feszülnek és akkor lazulnak, amikor kell, ám erre az egyszerű folyamatra rengeteg tényező hat/hathat. (stressz, hideg, szorongás, erős ingerhatások, lelki teher, gyermekkori lelki trauma, egyéb lelki trauma…stb.)

A panaszok többsége a túlfeszültség miatt alakul ki, ami ellen tehetünk, ha elég tudatosak vagyunk. Amennyiben soha nem fáj sehol és nem jelez:

  • a derekad (mondjuk kertészkedés, hosszú ülés, vagy puha netán kemény matracon alvás után)
     
  • a nyakad (nem alszod el 2-3 havonta vagy hetente, nincs olyan párna, amin kényelmesen aludnál, nincs „banyapúpod”)
     
  • a csípőd (egy komolyabb túra után - és nem az izomlázról beszélek)
     
  • a vállad (amikor felemeled a karod vállvonal fölé)

 

Akkor Te jól működsz, és mindegy mit csak mozogj! Ellenkező esetben tedd rendbe a mozgásmintádat, a mozgástartományokat! Sokan eljutnak oda, hogy ezeken változtassanak, de sajnos abban a pillanatban, amikor elmúlik a fájdalom a rehabilitációs mozgás hatására, az emberek zöme meg/leáll. Sajnos ezt testközelből érzékelem. Fontos tisztázni, fájdalom megszűntetése nem egyenlő az mozgásminta megváltozásával. Kétségtelen, hogy jó az irány, csak kevés az idő.

Most lehet felmerült a kérdés benned, hogy oké, akkor most mit tegyek? Csináld azt, amit gyermekkorodban csináltál, izegj- mozogj ülés közben. A gyerekek nem véletlenül izegnek-mozognak, ha ülniük kell…ők még tudják mi a legjobb dolog, amit tehetnek a testükért. Mint mindent az életben ezt is befolyásolni, uralni szeretnénk, így a pici iskolásokat folyton mozdulatlanságra intjük.

Igyekezz az ülőgumódon ülni, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy félig fekve, a derekadon ülsz, ha Te is félig fekve dolgozol, akkor tegyél egy hengerpárnát, a derekad alá, hogy az ágyéki gerincszakasz meg legyen támasztva. Ha széken ülsz használj statikus, ülést segítő eszközöket, mint az ékpárna, vagy a deréktámasz. Abban az esetben, ha megválasztod a legegészségesebb ülő-pozíciódat kiméred a szögeket, 10-15 perc múlva az izmok akkor is elkezdenek befeszülni. Azért, hogy ezt megelőzd, válts pozíciót, minél többször! Iktass be szüneteket, állj fel, hajolj jobbra csavarodj balra, valamint sokszor körözz a válladdal hátrafelé!

Kezdj el tudatosan lazítani a testeden és az elméden, előbb utóbb egyik hatással lesz a másikra, a lényeg a rendszeresség.

Kitartást kívánok az előttünk álló időszakra!

Fotó: Andrea Piaquadio-tól a pexels.com-on

Katona Renáta


Katona Renáta
Személyi edző, gyermekfitnesz oktató és életmód tanácsadó

Elérhetőségeim:
E-mail:info@centraltrening.hu
Honlap: http://www.centraltrening.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja