SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lehet szépen távozni?

Szabó Éva [cikkei] - 2020-12-18
Legyen szó szerelemről, barátságról, vagy munkahelyről, nem könnyű továbblépni. Próbálunk kedvesek maradni, kis zajjal távozni, és amennyire lehet kulturáltan kilépni az adott helyzetből.
De ki lesz a hibás? Aki elmegy, vagy aki miatt elmegy? Az tehet a szakításról, aki kimondja, vagy az, aki okozza?
Lehet szépen távozni?

Ha egy munkahelyen felmondok, mert a főnököm egy olyan ember, aki nem tiszteli a saját dolgozóit, akkor én leszek a hibás, mert gyenge vagyok? Vagy épp erős vagyok, mert nem hagyom, hogy így bánjon velem? Egy ilyen ember vajon be fogja látni azt, hogy változtatnia kell, különben mindenki el fogja hagyni? Nem… Nem fogja. Beismerni biztosan nem. Ő lesz a büszke Főnök, aki nem rest elmondani másoknak sem, hogy miként bánik az emberekkel, és ezzel – azt gondolja – tiszteletet vívott ki magának. Ő nem fogja meglátni, hogy az emberei nem mernek lépni, azt fogja gondolni, hogy rendre utasította őket. És mi van, ha lépek? Kedvesen, tisztelettudóan elmondom neki, hogy nem érzem itt jól magam, mert olyan a közeg, ami nem tesz jót nekem. Nem tud vele mit kezdeni, hogy van ember a földön, aki szereti magát, és fontos saját magának. Nem ismeri a helyzetet, hiszen sokszor saját magát sem ismeri. Dacosan, időről időre próbálja még elhitetni, hogy Ő nem is olyan. De nem megy neki. És pontosan úgy viselkedik újra, ami miatt én azt mondtam, hogy távozok. 

Ha elválok, mert „ellaposodott” a kapcsolat, akkor ki a hibás? Én, aki ki merem mondani, hogy nem jó az életem, és nem vagyok boldog, vagy a másik fél, aki velem együtt él, de nem vett észre semmit. Vagy ha észre is vette, nem tett semmit, hogy változzon a helyzet. Néha jó homokba dugni a fejünket, és nem meglátni, meghallani mindent. Vagy épp azzal nyugtatni magunkat és egymást, hogy MAJD jobb lesz. Majd megvaltozik a helyzet. De egyszer elég. Mert ki fog derülni, hogy ha nem változtatunk, akkor a keleti szél nem fújja el a problémákat. És akkor vagy megfogjuk egymás kezét, és közösen változtatunk, vagy elengedjük végleg. Nem is tudom melyik a nehezebb. Változtatni, annak reményében, hogy minden szebb és jobb lesz, és talán fényesebb is lesz mint előtte, vagy elengedni az örömökkel, boldog pillanatokkal együtt. 

Azt gondolom, hogy szépen távozni nehéz. Méltósággal annál könnyebb. Semmi más nem kell hozzá, csak az, hogy szeressük magunkat. Mostanában olyan kevés emberen látom azt, hogy jóban van magával, és ha én látom, akkor bizony más is. Azt az embert, aki szereti magát, nehéz bántani. Aki szereti magát, nem fogja bemocskolni a múltat gyanúsítgatásokkal, megalázással.

Aki szereti magát, az nem is fogja hagyni, hogy vele így bánjanak. És ha megvan ez a kapcsolat saját magammal, a távozás talán nem is visel meg annyira. Mert tudni és érezni fogom, hogy jobb lesz nekem. És a magam felé irányuló tisztelet sokkal erősebbé fog tenni. 

Ezeket persze nem könnyű meglépni. Ismerni kell hozzá magunkat, és biztosnak lenni abban, hogy adott szituációban képesek leszünk visszafogni magunkat, vagy épp akkor megszólalni, amikor kell. 

Bár mostanában mindenhol lehet jobbnál jobb önismereti könyveket vásárolni, én sosem éltem ezzel a lehetőséggel. Nem tudom elképzelni, hogy pár vastag betűvel szedett mondat meg fogja változtatni az életem. Abban hiszek, hogy a saját tapasztalataim alapján látom, és tudom, hogy mit nem akarok csinálni és érezni, és mi az amit akarok. Ha valami korábban fájt nekem, akkor tudatosan figyelek rá, hogy a gyerekeimnek ez már ne legyen. Ha egy korábbi kapcsolatomban hibáztam, akkor ebben már nem akarom ugyanezt elkövetni. Majd lesz másik, és aztán arra IS figyelek. 

Ha ez a fajta öntudat megvan bennünk, akkor nem kell félni helyzetektől, emberektől. Akármi is történik, nekünk kell a saját bőrünkben élni, és a másik fél reakciója az ő érzéseit mutatja, ami nem feltétlenül nekünk szól. Inkább a helyzetnek, amit nem tud kezelni. Ezért kiabál, csapkod, vagy épp dacos mint a 3 éves gyerek ha nem kap csokit ebéd előtt. 

Ettől függetlenül lehetünk mi a hibásak. Nincs abban semmi, ha valamit elrontottunk. Csak fel kell ismerni, be kell vallani és a változást kitervelve továbblépni egy olyan irányba, ami testi-lelki megnyugvást ad. Menni fog! 

Fotó: Lechenie Narkomanii-től a pixabay.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja