Az óceán csodája: a jótékony Kombucha gomba
Singola Edit [cikkei] - 2008-06-30
Nem egy újabb csodaszerről van szó, ugyanis a Kombucha gomba legalább kétezer éve ismert és használt "gyógyszer".
A Kombucha nem más, mint többféle baktérium és egy speciális élesztőgomba szimbiózisa, amely állítólag az óceánból származik. Felhasználva a mikroorganizmusokat tea formájában juttattatjuk be a szervezetbe. A gomba érdekessége, hogy a teakészítés során megerjed, és édeskés borszerű innivaló jön létre. A neve is erre utal.
A Kombuchát használják Japánban, Kínában, hazánkban szintén elterjedt. Természetesen nem egy csodaszer, mindössze egy lehetőség az egészség fenntartása és megőrzése érdekében. Aki kipróbálta, pozitív tapasztalatról számol be, de persze vannak szkeptikusok is.
De miért jó? Szakemberek szerint meghosszabbítja az életkort, megelőzi a ráncok kialakulását, ugyanakkor támogatja a szabályos vérnyomás és koleszterinszint beállását. Jótékonyan hat az ízületekre, az immunrendszerre, az asztmára, allergiára, a szellemi és fizikai erőnlétre. Tisztítja a vért, méregtelenít, természetes antibiotikumként viselkedik. Meglepően jól hat a fejbőrre, a haj erősödik, gyorsabban nő tőle, visszaszínezi az ősz hajszálakat, és a körmök is erősebbek lesznek. Alkoholbetegek függőségét is orvosolhatjuk vele, de segít a másnaposság leküzdésében is.
Hogyan kell fogyasztani? Először is a legjobb, ha saját magunk készítjük el a teát. Nem bonyolult a folyamat. A mennyiséget mi magunk szabályozhatjuk. Felforraljuk a szükséges mennyiségű vizet, majd minden liter vízhez kb. öt evőkanálnyi cukrot keverünk, és ezzel leforrázunk egy-két teáskanálnyi fekete vagy zöld teát, negyedórát állni hagyjuk. Leszűrjük és lehűtjük, így adjuk hozzá a Kombucha-teát és a gombát, majd valamilyen természetes anyaggal letakarjuk, ami átengedi a levegőt. Ezután nincs más dolgunk, mit kb. tíz napot érleltetni 23-28 oC között. Ha elkészült, leszűrjük, a gombát kiemeljük, és készíthetünk újabb adagot, vagy pihentetjük a gombát és egy kévés lével légmentesen lezárt edényben a hűtőbe helyezzük. A teát is érdemes hűtőben tárolni. A készítés során arra kell ügyelni, hogy mindig tiszta eszközöket használjunk, és dohányfüst ne érje a mikroorganizmust, de dohányzó ember se nyúljon a gombához, mert a nikotin az ellensége. Ha megfelelően bánunk a gombával, akár generációk között is örökölhető lesz.
A következő lépés az adagolás. Nincs pontos mérték meghatározva, de az átlag napi három pohár tea. Nem ajánlott állandóan ezt inni, inkább kúraszerűen kell alkalmazni. Általános állapot erősítésére reggel egy-egy pohárral fogyasszunk három hétig, valamilyen betegség kiegészítő kezelésére napi három pohárral három-hat hónapon keresztül. A hatást úgyis mindenki maga érzi, és eldöntheti, meddig és hogyan alkalmazza.
Nemcsak italként fogyaszthatjuk, hanem használhatjuk borogatásként is, például fájó ízületekre, bőrproblémákra, sebekre. Fürdővízhez ugyancsak adhatjuk, de pakolásként a hajra, fejbőrre is rakhatjuk.
A Kombucha erejét annak köszönheti, hogy egy élő ital, úgy fejti ki hatását, mint egy erősítőszer, ezáltal növeli a szervezet energiáit. Alátámasztásul szolgáljon, hogy versenylovaknak is adják, mint energiaitalt.
A Kombuchát használják Japánban, Kínában, hazánkban szintén elterjedt. Természetesen nem egy csodaszer, mindössze egy lehetőség az egészség fenntartása és megőrzése érdekében. Aki kipróbálta, pozitív tapasztalatról számol be, de persze vannak szkeptikusok is.
De miért jó? Szakemberek szerint meghosszabbítja az életkort, megelőzi a ráncok kialakulását, ugyanakkor támogatja a szabályos vérnyomás és koleszterinszint beállását. Jótékonyan hat az ízületekre, az immunrendszerre, az asztmára, allergiára, a szellemi és fizikai erőnlétre. Tisztítja a vért, méregtelenít, természetes antibiotikumként viselkedik. Meglepően jól hat a fejbőrre, a haj erősödik, gyorsabban nő tőle, visszaszínezi az ősz hajszálakat, és a körmök is erősebbek lesznek. Alkoholbetegek függőségét is orvosolhatjuk vele, de segít a másnaposság leküzdésében is.
Hogyan kell fogyasztani? Először is a legjobb, ha saját magunk készítjük el a teát. Nem bonyolult a folyamat. A mennyiséget mi magunk szabályozhatjuk. Felforraljuk a szükséges mennyiségű vizet, majd minden liter vízhez kb. öt evőkanálnyi cukrot keverünk, és ezzel leforrázunk egy-két teáskanálnyi fekete vagy zöld teát, negyedórát állni hagyjuk. Leszűrjük és lehűtjük, így adjuk hozzá a Kombucha-teát és a gombát, majd valamilyen természetes anyaggal letakarjuk, ami átengedi a levegőt. Ezután nincs más dolgunk, mit kb. tíz napot érleltetni 23-28 oC között. Ha elkészült, leszűrjük, a gombát kiemeljük, és készíthetünk újabb adagot, vagy pihentetjük a gombát és egy kévés lével légmentesen lezárt edényben a hűtőbe helyezzük. A teát is érdemes hűtőben tárolni. A készítés során arra kell ügyelni, hogy mindig tiszta eszközöket használjunk, és dohányfüst ne érje a mikroorganizmust, de dohányzó ember se nyúljon a gombához, mert a nikotin az ellensége. Ha megfelelően bánunk a gombával, akár generációk között is örökölhető lesz.
A következő lépés az adagolás. Nincs pontos mérték meghatározva, de az átlag napi három pohár tea. Nem ajánlott állandóan ezt inni, inkább kúraszerűen kell alkalmazni. Általános állapot erősítésére reggel egy-egy pohárral fogyasszunk három hétig, valamilyen betegség kiegészítő kezelésére napi három pohárral három-hat hónapon keresztül. A hatást úgyis mindenki maga érzi, és eldöntheti, meddig és hogyan alkalmazza.
Nemcsak italként fogyaszthatjuk, hanem használhatjuk borogatásként is, például fájó ízületekre, bőrproblémákra, sebekre. Fürdővízhez ugyancsak adhatjuk, de pakolásként a hajra, fejbőrre is rakhatjuk.
A Kombucha erejét annak köszönheti, hogy egy élő ital, úgy fejti ki hatását, mint egy erősítőszer, ezáltal növeli a szervezet energiáit. Alátámasztásul szolgáljon, hogy versenylovaknak is adják, mint energiaitalt.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Kábítószer-ellenes Világnap - Június 26.
Következő hír
Milyen az egészség szempontjából ideális szék?
LEGOLVASOTTABB
Jól szeretni - Vekerdy Tamás 10 legfontosabb tanácsa, amiket minden anyuka imádni fog, ha boldog és kiegyensúlyozott gyereket szeretne
Sokszor érezzük magunkat elveszettnek a gyereknevelés útvesztőjében. Vajon jól csináljuk? Elég jó szülők vagyunk? Mitől lesz boldog, önbizalommal teli, kiegyensúlyozott a gyerekünk?
Vekerdy Tamás, a magyar gyermeklélektan legendás alakja, több évtizedes tapasztalatával és végtelen emberségével segít eligazodni ezekben a kérdésekben. "Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyermeked?" című könyve nemcsak gyakorlatias tanácsokat ad, hanem megnyugtat, bátorít és felszabadít: nem kell tökéletesnek lennünk, csak jelen kell lennünk - és jól szeretni.
Életmentés-Elsősegély Egészségügyi vészhelyzetben
Az elsősegélynyújtás és az életmentő beavatkozások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy "Miért kellene ezt tudnom? Nem vagyok egészségügyi szakember!" Erre a válasz egyszerű: a váratlan események nem válogatnak szakmai háttér vagy felkészültségi szint szerint.
Szaunában pihentek a szülők, miközben gyermeküket újraélesztették a siklósi fürdőben
Sokk és döbbenet uralkodott el a siklósi fürdőben, amikor egy 6 éves kisfiút kellett újraéleszteni - szülei eközben éppen a szaunában tartózkodtak. A majdnem tragédiába torkolló eset a Siklósi Hírek beszámolója szerint komoly következményeket vonhat maga után.
Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után
Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.
Szakrendeléseket szüneteltetnek több vidéki kórházban
Több vidéki és fővárosi egészségügyi intézményben is szünetelnek bizonyos szakrendelések, amelyek különösen a nőket és családokat érintik. A változások hátterében humánerőforrás-hiány és szakmai feltételek hiánya áll.
Közösségi hozzászólások: