SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyermekek kedvence a házilag készült gabonapehely

Kulcsár Péter [cikkei] - 2020-11-25
Egyre több család reggelijének elmaradhatatlan része a tápanyagokban gazdag, percek alatt elkészíthető gabonapehely. Zsírszegény tejjel, friss, vagy aszalt gyümölccsel igazi ínyencség lehet a gyerekeknek. Egészséges, ha kevés cukrot sok vitamint tartalmaz, ezért is a vásárlásnál érdemes körültekintőnek lennünk. Amennyiben biztosra akarunk menni saját magunk is elkészíthetjük.
A gyermekek kedvence a házilag készült gabonapehely

A minap egy kisebb méretű boltban cikáztam a polcok között kosarak akadályait legyűrve, egyikük „kilógott” a sorból. Megragadta tekintetemet a rakomány. Pár perc elteltével a pénztárnál várakozó házaspár tolta a telepakolt bevásárlókocsit, amin egy 2-3 év körüli kislány piciny kezével karmestert imitálva hevesen mutogatott édesanyjának. Az összeszámolhatatlan mennyiségű édesség és chips valamelyikét szerette volna minél hamarabb apró szájába tuszkolni. Édesapja ránézett és gyorsan kiugorva a sorból, egy újabb nassolni valót tett a kosárba. Javarészt egy-két apróság mellett „műkajákat” vásároltak. Nem kérdés, hogy nem akartak kárt okozni a szemük fényének. Felmerült bennem a kérdés, rendelkeztek-e megfelelő ismertetekkel a változatos és egészséges gyermekek számára elengedhetetlen táplálékokról? Tisztában vannak-e, milyen élelmiszereket vásároljanak, és melyek azok, amiket messze kerüljenek el, hogy a gyermekük több év után is olyan mosolygós legyen, mint azon a napon? Ennek a sokakat érintő témának jártam utána.

Minden gabonapehely egészséges?

A felnőttek számára is szemet gyönyörködtető, a trendi mesefigurák által díszített gabonapelyhek széles választéka kínálja magát a polcokon. A televízió reklámok tucatjai kérleli a szülőket, hogy azonnal ugorjanak le a közeli boltba és vegyenek a csemetének vitaminban, ásványi anyagban bővelkedő gabonapelyheket. Nehezen lehet ellenállni a „kísértésnek” a reggeli órákban a rengeteg teendő közepette legkényelmesebb egy mozdulattal felbontani és pillanatok alatt tálalni. A vásárlás közben érdemes áttanulmányozni a csomagolást, hiszen a gyártók hajlamosak kidomborítani a termék egészséges összetevőit, a kevésbé kedvező hatású „alkatrészek” közléséről könnyen megfeledkeznek. A szakértők a teljes kiőrlésű gabonából, búzából, zabból, kukoricalisztből készülteket ajánlják, mert ezek az emésztőrendszer számára fontos maghéjat, csírát is tartalmazzák, így megmaradnak benne a rostok, vitaminok, ásványi anyagok. Lehetőleg a finomított gabonákkal készültet ne részesítsük előnyben, kevesebb benne a hasznos alkotóelem, és a teljes kiőrlésűvel szemben magas a glikémiás indexük. A mesterséges színezékű gabonapelyheket messze kerüljük el, és árgus szemekkel nézzük a tápanyagtartalmat. Amy Gorin, az Amy Gorin Nutrition in New York tulajdonosa szerint ideális az, ha egy adag legalább 3 gramm rostot és 5 gramm fehérjét, illetve legfeljebb 4-6 gramm cukrot tartalmaz.


Íme egy recept

Szabadidőnkben, otthonunkban több napra is elkészíthető, a gyerkőcnek is remek időtöltést kínálhatunk. Pénztárcakímélő és egészséges házi gabonapelyhet lehet készíteni.


Házi készítésű gabonapehely

Hozzávalók 30g (egy adag) házi gabonapehelyhez

  • 10 tk teljes kiőrlésű búzaliszt
  • ¾ tk sütőpor
  • 1 tk étolaj
  • 4 ek víz
  • étolaj a kenéshez
  • 1 ek fahéj és nádcukor keveréke

Elkészítése

A lisztet alaposan összekeverjük a sütőporral, a vízhez hozzáadjuk az étolajat, majd beleöntjük a lisztes keverékhez az olajos vizet, és a kapott masszát alaposan több percen keresztül összegyúrjuk.
Ha mindezek ellenére nem áll össze a tészta, semmiképpen ne adjuk fel, öntsünk hozzá egy evőkanál vizet.
Egy nyújtódeszkán nyújtófával kinyújtjuk a masszát, amilyen vékonyra csak tudjuk, majd beletesszük a sütőpapírba bélelt tepsibe.
A tetejét vékonyan étolajjal bekenjük, megszórjuk őrölt fahéjjal és nádcukorral.
Előmelegített sütőben 170 fokon sütjük 12 percig. Ezután éles kés vagy pizza szeletelő segítségével felvágjuk kis téglalapokra.
Zsírszegény tejjel fogyasztva egészséges reggelit adhatunk gyermekeinknek. Bármilyen gyümölcsöt, zsírszegény tejet adhatunk hozzá.

Kép: Alexas_Fotos képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja