Kekszet is süthetsz az év gyógynövényével!

Családinet - 2018-06-20
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2018-ban a levendulát választotta az Év Gyógynövényének. A levendula kedvező hatásairól és gasztronómiai felhasználásáról Rajcsik Enikőt, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdeztük.
Kekszet is süthetsz az év gyógynövényével!

A levendulát már az ókorban is alkalmazták sebek fertőtlenítésére és álmatlanság kezelésére

Hazánkban a XV. századtól terjedt el, a Tihany-félszigeten található levendulásban minden év júniusában megrendezett, szedd magad program keretében mi magunk is begyűjthetjük a növény további felhasználásához szükséges mennyiségű levendulát.


A levendula hatásai belsőleg

Otthoni körülmények között a legjobb, ha virággal lefelé csokorba tekerve szárítjuk a levendulát. A szárított virágokból - 1-2 kávéskanálnyi virágzatból - teát főzve remek feszültségoldó, nyugtató, elalvást segítő hatású italt kapunk, mely a stressz eredetű gyomor és bélpanaszokra is kedvező hatással van. Belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, de puffadás ellen is hat, mert szélhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik.
 

Ritkán, de allergizálhat

Habár a használatának nincsenek ellenjavallatai, azt tudnunk kell, hogy mint minden gyógynövény, nagyon ritkán, de a levendula is allergizálhat. Ezt általában bőrtünetek jelzik, ahol a növény illóolaja érintkezik a bőrrel kiütés, viszkető folt alakul ki. Ha korábban volt hasonló panaszunk, gyógynövények használata előtt mindenképp konzultáljunk szakemberrel!
 

Süthetünk is vele!

A levendula virágzata, a belőle készített tea mellett felhasználható még sütemény, keksz tésztájához, vagy mézhez, lekvárhoz, szörphöz, de keverhetjük akár joghurtba, fagylaltba is. Virágát egyben vagy darálva is használhatjuk. A szárított levendulának erősebb az aromája, mint a frissnek. Nagyon intenzív aromája miatt csak egészen kis mennyiséget elég felhasználni! Ha túl sokat teszünk például a tésztába, akkor kesernyés lesz tőle a sütemény. Gyermekkorban is fogyasztható, nincsen életkorhoz kötve a felhasználása.
 

Citromos, chia magos levendulás keksz:

Hozzávalók kb. 15 kekszhez:

  • 100 g finomliszt
  • 50 g barna rizsliszt
  • 80 g vaj
  • 40 g porcukor (vagy ugyanennyi eritrit)
  • 1 evőkanál chia mag + 2 evőkanál víz 
  • fél vaníliarúd kikapart belseje
  • 0,5 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál szárított levendula virág
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél bio citrom reszelt héja
     

A chia magot keverjük el a vízzel, és tegyük félre míg megduzzad. Közben keverjük ki a cukrot a vajjal, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert liszteket, a csipet sót, a vaníliát, a levendulavirágot és a citrom héját. Ezután keverjük bele a megduzzadt chia magot és dolgozzuk össze alaposan a tésztát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral kibélelt tepsibe adagoljuk a tésztát, kis kekszeket formázva belőle. Kb. 15 perc alatt készre sütjük. 

Forrás: Budai Allergiaközpont
Indexkép: pixabayHans-2

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media