SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Kekszet is süthetsz az év gyógynövényével!

Családinet [cikkei] - 2018-06-20
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2018-ban a levendulát választotta az Év Gyógynövényének. A levendula kedvező hatásairól és gasztronómiai felhasználásáról Rajcsik Enikőt, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdeztük.
Kekszet is süthetsz az év gyógynövényével!

A levendulát már az ókorban is alkalmazták sebek fertőtlenítésére és álmatlanság kezelésére

Hazánkban a XV. századtól terjedt el, a Tihany-félszigeten található levendulásban minden év júniusában megrendezett, szedd magad program keretében mi magunk is begyűjthetjük a növény további felhasználásához szükséges mennyiségű levendulát.


A levendula hatásai belsőleg

Otthoni körülmények között a legjobb, ha virággal lefelé csokorba tekerve szárítjuk a levendulát. A szárított virágokból - 1-2 kávéskanálnyi virágzatból - teát főzve remek feszültségoldó, nyugtató, elalvást segítő hatású italt kapunk, mely a stressz eredetű gyomor és bélpanaszokra is kedvező hatással van. Belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, de puffadás ellen is hat, mert szélhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik.
 

Ritkán, de allergizálhat

Habár a használatának nincsenek ellenjavallatai, azt tudnunk kell, hogy mint minden gyógynövény, nagyon ritkán, de a levendula is allergizálhat. Ezt általában bőrtünetek jelzik, ahol a növény illóolaja érintkezik a bőrrel kiütés, viszkető folt alakul ki. Ha korábban volt hasonló panaszunk, gyógynövények használata előtt mindenképp konzultáljunk szakemberrel!
 

Süthetünk is vele!

A levendula virágzata, a belőle készített tea mellett felhasználható még sütemény, keksz tésztájához, vagy mézhez, lekvárhoz, szörphöz, de keverhetjük akár joghurtba, fagylaltba is. Virágát egyben vagy darálva is használhatjuk. A szárított levendulának erősebb az aromája, mint a frissnek. Nagyon intenzív aromája miatt csak egészen kis mennyiséget elég felhasználni! Ha túl sokat teszünk például a tésztába, akkor kesernyés lesz tőle a sütemény. Gyermekkorban is fogyasztható, nincsen életkorhoz kötve a felhasználása.
 

Citromos, chia magos levendulás keksz:

Hozzávalók kb. 15 kekszhez:

  • 100 g finomliszt
  • 50 g barna rizsliszt
  • 80 g vaj
  • 40 g porcukor (vagy ugyanennyi eritrit)
  • 1 evőkanál chia mag + 2 evőkanál víz 
  • fél vaníliarúd kikapart belseje
  • 0,5 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál szárított levendula virág
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél bio citrom reszelt héja
     

A chia magot keverjük el a vízzel, és tegyük félre míg megduzzad. Közben keverjük ki a cukrot a vajjal, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert liszteket, a csipet sót, a vaníliát, a levendulavirágot és a citrom héját. Ezután keverjük bele a megduzzadt chia magot és dolgozzuk össze alaposan a tésztát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral kibélelt tepsibe adagoljuk a tésztát, kis kekszeket formázva belőle. Kb. 15 perc alatt készre sütjük. 

Forrás: Budai Allergiaközpont
Indexkép: pixabayHans-2

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja