SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 érdekesség a Focaccia di Reccóról
Olasz sajtos lepény a mamma konyhájából

Családinet [cikkei] - 2015-04-09
A focaccia egy hagyományos olasz sajtos lepény, amely évszázadok óta megtalálható a tüzes déliek étkezőasztalán. Mivel elkészítése rendkívül egyszerű, ezért a közelgő borozgatós nyárestéken mi is meglephetjük barátainkat ezzel az ízletes fogással, a siker garantáltan nem marad el. A receptet és a focacciával kapcsolatos érdekességeket egy vérbeli olasz, Simone Marcedula, a Trattoria Gusto étterem séfje árulja el.

Kihagyhatjuk az élesztőt: Sokan úgy gondolják, hogy a focaccia tésztája a pogácsáéhoz hasonlóan élesztővel készül, pedig a ropogós lepény titka a megfelelő lisztben rejlik. Az olasz finomsághoz manitoba búzából készült, úgynevezett 00-s liszt szükséges - ennek az alapanyagnak a sűrű összetétele garantálja, hogy a lepény ne repedjen meg sütés közben. Ha hagyományos, olasz focacciát készítünk, érdemes tehát beruházni egy csomag jó minőségű lisztre, hiszen a tészta nyújtásával, gyúrásával sokkal könnyebben boldogulunk majd.

Rossz választás a trappista: A klasszikus focaccia di Recco szigorúan sajtimádóknak ajánlott! A ropogós lepény régen cagliata sajtból készült, de ez a krémes fajta kifolyt a lepényből sütés közben. Emiatt 2011 óta a focacciához „hivatalosan” szükséges sajt a stracchino - ha lepénysütésre adjuk a fejünket, válasszuk ezt, és tartsuk be az aranyszabályt: 50dkg liszthez 1 kg stracchino szükséges!

Több mint előétel: Az olaszok hagyományosan előételként fogyasztják a focacciát - a Trattoria Gustoban például pármai sonkával és rukkolával bolondítják meg a sajtos finomságot -, azonban egyre elterjedtebb a lepény édes változata is. Az ínyencek desszertként is tálalhatják: sajt helyett használjunk fagylaltot, mézet vagy magvakat! A mediterrán ízvilág rajongói pedig kipróbálhatják a focaccia pizzatat, a lepény paradicsomszósszal, kapribogyóval és szardellával töltött változatát is.

A tűzforró sütő alapfeltétel: A focaccia elkészítése nem igényel hosszú órákat, azonban könnyen el lehet rontani, ha nem megfelelő hőfokon sütjük meg a sűrű tésztát. A lepényt hagyományosan tűzforró kemencében sütik, ezért otthon érdemes sütőnket 270-320 fokra előmelegíteni, majd kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütni a tésztát. Ha nem bírja a sütőnk ezt a hőfokot, akkor a lehető legmelegebb fokozatra kell kapcsolni, így kb. 30-45 percet kell szánni a sütésre.

A név kötelez: Január óta a Focaccia di Recco col formaggio (sajtos lepény) az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott gasztronómiai különlegességek listáján szerepel – ennek köszönhetően a sajtos lepény örökre Recco, Sori, Camogli és Avegno olasz városkáihoz kötődik majd. Jó ezt tudni, ha olasz étteremben rendelünk, hiszen a teljes név feltüntetése garancia lehet a jó minőségre is.

 

Focaccia col formaggio di Recco

Hozzávalók:

  • 50 dkg manitoba liszt
  • 2 dl víz
  • 1 kg stracchino sajt
  • 40 ml extra szűz olívaolaj
  • egy csipet só
  • 60 cm-es tepsi

Elkészítése:

Összekeverjük a lisztet, a vizet és az olívaolajat, majd cipót formázunk belőle. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, majd szobahőmérsékleten, fél órára félretesszük pihenni. Ha letelt az idő, kétfelé szedjük a tésztát és mindkét részt 1 mm-esre nyújtjuk. A kikent tepsire helyezzük a tészta egyik felét, majd nagyon vastagon, egyenletesen eloszlatva ráreszeljük a stracchinio sajtot. A tészta másik felét ráterítjük a sajtra (akkor jó a tészta, ha szinte átlátszó), olívaolajjal vékonyan megkenjük, enyhén sózzuk, majd megcsipkedjük a tésztát 4-5 helyen, hogy sütés közben a sajt gusztusosan megolvadjon a lyukakban. 270- 320 fokon 15 perc alatt készre sütjük. Oregánóval, bazsalikommal tálaljuk.

Jó étvágyat!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata

Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.

Meghalt a 11 éves kisfiú, akit fürdés közben agyevő amőba fertőzött meg

Tragikus véget ért a kórházi kezelése annak a 11 éves szlovákiai kisfiúnak, akit egy párkányi fürdőben fertőzhetett meg a rendkívül ritka és szinte mindig halálos kórokozó, az agyevő amőba. A Naegleria fowleri nevű egysejtű ellen nincs biztos gyógymód - a fiú több napos küzdelem után hunyt el.

Agyevő amőba fertőzhetett meg egy fiút egy párkányi fürdőben - ritka, de halálos kór terjedhet nyáron

Egy ritka, de rendkívül veszélyes fertőzés gyanúja merült fel egy tizenegy fiú esetében, aki egy szlovákiai fürdőzés után került válságos állapotba. A hatóságok szerint nem kizárt, hogy az agyevő amőba, azaz a Naegleria fowleri állhat a háttérben. Utánajártunk, mit lehet tudni erről a rettegett kórokozóról és milyen veszélyeket rejt a nyári fürdőzés.

Lövöldözés Grazban: kilenc halott egy iskolai támadásban, a támadó is áldozatul esett

Iskolai tragédia rázta meg kedden Graz városát: egy volt diák lövöldözni kezdett a BORG iskolában. A támadásban kilencen vesztették életüket, köztük maga az elkövető is. A helyszínre érkező mentőegységek és rendőrök órákig dolgoztak a káoszban.

Eltűnt hatéves ikerpár Budapesten: az ország együtt izgul Annabell Zoéért és Blanka Noémiért

Június 12-én délután egy nagymama vitte el engedély nélkül Kosztyú Annabell Zoét és Kosztyú Blanka Noémit Budapesten, a Bikás park környékéről - azóta semmit sem tudni a kislányokról. A rendőrségi feljelentés már megtörtént, az ország hálózatai összefogtak, hogy segítsenek megtalálni őket.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja