A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyors és nem-mindennapi receptek

Kandikó Éva - 2010-05-11
Éhes a család, de kipróbálnál valami mást, valami számodra szokatlant? Hajrá! Rajtunk nem múlik...
Gyors és nem-mindennapi receptek

Currys töltött tojás

6 db tojást főzzünk a szokásos módon keményre, majd merítsük hideg vízbe néhány percre, úgy könnyebben lejön a héja. Tisztítás után vágjuk félbe őket, a sárgákat szedjük egy tányérba, keverjük simára 12 dkg natúr krémsajttal és egy teáskanál curryvel. Csillagcsőrű nyomózsákba töltve ízlésesen nyomjuk a tölteléket az üres fehérjébe. A töltött tojásokat díszíthetjük kaviárral, hajszálvékony lazacszeletekkel, kapribogyóval, petrezselyemmel.

Meleg töltött tojás
 
Főzzünk keményre 8 db tojást, a fent leírt módon hűtsük, hámozzuk, vágjuk félbe. A sárgákat emeljük át egy mélyebb tálba, adjuk hozzá a következőket: 2 db tejben áztatott és alaposan kinyomott zsemle, egy csapott evőkanál mustár, egy csokor összevagdalt petrezselymet, sót, borsot, és annyi sűrű tejfölt, hogy kezelhető, de nem túl híg masszát kapjunk. Ezzel a masszával – vigyázat, nem ér elnassolni! – púposan töltsük meg a tojásokat, majd helyezzük őket egy vékonyan kiolajozott jénaiba. Mindegyiket locsoljuk meg sós tejföllel, és 15 perc alatt süssük készre a töltött tojást. Legyünk óvatosak, ne süssük túl őket, mert ha a fehérje gumiszerűen megsül, élvezhetetlen lesz az étel.
 
Zöldséges egytálétel

Hozzávalók:
egy kis fej brokkoli rózsáira szedve
egy kis fej karfiol rózsáira szedve
2 nagy burgonya karikákra vágva
20 dkg zöldborsó
egy marék snidling
5 dkg vaj
2 teáskanál mustárpor, ennek hiányában mustár
6 dl tej
5 dkg liszt
15+5  dkg cheddar sajt reszelve

A vajat melegítsük fel, adjuk hozzá a lisztet és a mustárport, kevergessük egy percig. Öntsük rá a tejet, forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk,  és főzzük kevergetve néhány percig a mártást. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a sajtot. Forraljunk egy fazékban vizet, 5 percig főzzük benne a karikázott burgonyát, majd szűrőkanállal szedjük ki, tegyük félre. Ugyanebben a vízben blansírozzuk 3 percig a brokkolit és a karfiolt, az utolsó egy percben dobjuk a vízbe a borsót is. Szűrjük le a zöldségeket, majd ha kicsit kihűltek, keverjük össze a mártással. Egy tűzálló tálba öntsük bele a mártásos zöldségeket, a burgonyát pedig rendezzük el a tetejükön. A maradék sajttal szórjuk meg, majd süssük az ételt 20-25 percig 220 fokon. Akkor jó, ha a sajt szép aranybarna.

Meglepetés muffin
Állítsuk össze a tésztát. Ehhez keverjünk össze 2,5 csésze (1 csésze=2,5 dl)  lisztet 2,5 teáskanál sütőporral, 1 teáskanál sóval. Egy másik tálban keverjünk habosra 2,3 csésze puha vajat 1 csésze barnacukorral és fél csésze kristálycukorral. Egyenként keverjünk el benne két tojást, egy csomag vaníliás cukrot (vagy egy teáskanál kivonatot),  dolgozzuk össze. A lisztes keveréket és 1,5 csésze tejet felváltva adjunk  a masszához, de ne essünk túlzásba, nem kell túlkeverni a süteményt. Egy muffinformát kibélelnünk kapszlival, ezeket egyharmadig megtöltjük a masszával, mindegyikbe pottyantunk egy apró csokit, betakarjuk újabb réteg tésztával, majd 20 percig – és tűpróbáig - sütjük.

 
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja