SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Empanada

Marka Bianka [cikkei] - 2012-12-18
Az empanada (ejtsd: émpánádá) az Argentinok nemzeti étele, ami inkább Dél-Argentínában terjedt el, és az egyik legtipikusabb, legtöbbet fogyasztott étellé vált náluk.
Nekem az egyik barátnőm készítette el először ezt az ételt nyáron, aki Amerikában él és ő kint leste el egy argentin ismerősétől. Rögtön az egyik kedvenc ételem lett és már én is sok ismerősömmel, barátommal megszerettettem, mert azóta szinte nem telik el hét, hogy el ne készítsem. Kicsit igaz már módosítottam az eredeti recepten.

A töltelékhez valók:

  • 25 dkg darált hús (én csirkemellből készítem, mert nálunk ez a favorit, de lehet darált marhahúsból is)
  • 1 nagyobb fej vörös hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy kis olaj
  • 5 dl húsleves (ha nincs, megteszi a húsleves kocka)
  • kicsi paprika (ha gyerek nem eszik belőle, lehet erős is)
  • 1 kávéskanál piros paprika, só, bors
  • kb. 1 dl házi paradicsomlé
  • 10 dkg reszelt sajt (parmezán)
  • 1 főtt tojás, újhagyma (ezeket csak másnap tesszük bele, mikor jól kihűlt már a töltelék)

A töltelék elkészítése:
A tölteléket nem baj, ha 1 nappal hamarabb elkészítjük, mert jól összeérnek az ízek és egy napot kell állnia a hűtőben, hogy jó hideg legyen a töltelék.
Az olajban megpirítom a hagymát, fokhagymát, majd ráteszem a darált csirkemellet és kicsit megpirítom. Ha megpirult a hús, ráöntöm a húslevest és felmelegítem. Hozzáteszem a paradicsomlevet és addig főzöm, míg a húsleves elfő, a paradicsomlé pedig jól besűrűsödik. Ezután fűszerezem, sózom, borsozom, beleszórom a piros paprikát, sajtot, majd ha kihűlt beleteszem egy jól zárható műanyag dobozba és mehet a hűtőbe.
Másnap mikor már kész a tésztám és tölteném, előtte a főtt tojást összenyomom villával, az újhagymát vékony karikákra vágom és belekeverem a töltelékbe.

Másnap kezdek neki a tésztának.

A tésztához valók:

  • 25 dkg liszt (finomliszt)
  • 5 dkg sertés zsír olvasztva
  • fél kiskanál só
  • kb. 1 dl hideg víz (amennyit felvesz majd a tészta)
  • tojás a tészta tetejét megkenni

A tészta elkészítése:
A lisztet elkeverem a sóval és az olvasztott zsírral. Hozzáadom lassan a vizet, miközben a robotgép dagasztókarjával keverem. (Figyeljünk oda, hogy a vizet szinte csak kanalanként adjuk hozzá, mert ha túl sok kerül bele, a tésztánk „lucskos” lesz és a kezünkre ragad, nem fogunk tudni vele dolgozni!)
Miután jól összegyúrtam, tészta álaga lett, kinyújtom kb. 2-3 mm vékonyra és egy pogácsaszaggatóval – ha nincs jó egy pohár is, aminek a szája kb. 9-10 cm átmérőjű – köröket szaggatok. Ezután még a kiszaggatott tésztát kicsit megnyújtom, hogy nagyobb 12-13 cm-es köröket kapjak.
A tésztakarikákat egymás mellé helyezem, és a tölteléket megpróbálom igazságosan elosztani rajtuk. Vízbe mártom az ujjam, megkenem a tészta szélét, hogy jobban ragadjanak, majd félbehajtogatom a köröket és jól lenyomkodom a széleit, a levegőt megpróbálom kinyomkodni belőle, amennyire lehet. Aztán a tenyerembe fogom és a tészta szélét megcsavarom, hogy minél jobban záródjon. Ha ezzel megvagyok, tepsibe helyezem őket és megkenem tojással a tetejüket. Forró sütőbe teszem (250-300 fok) és kb. 20-25 percig sütöm, míg szép piros lesz a teteje.


Lehet hozzá készíteni különböző paradicsomos szószt és belemártogatni, de szósz nélkül is nagyon finom!
 

LEGOLVASOTTABB

Súlyos mérgezést okozhat - egyre több kamasz használ ilyet

Bár tüdőrákot nem, de gyors nikotinmérgezést okozhat a snüssz. Egyre többen használják, miközben a rövid- és hosszú távú veszélyek sokak előtt ismeretlenek.

5 mondat, amit minden fiúnak hallania kell a szüleitől: így lesz belőle empatikus és magabiztos férfi

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke bátor, önazonos és kiegyensúlyozott felnőtté váljon — ám a fiúgyermekek nevelésében is sok beidegződés él, amelyek az érzések elfojtását, a teljesítménykényszert vagy a hibák kerülését erősítik. Pedig a fiúk is vágyják, hogy megértsék, szerethetőek önmagukért, nem csak az eredményeikért vagy erősségükért. Ezek a szülői mondatok idővel belső hanggá válnak, és meghatározhatják, hogyan látják önmagukat egész életük során.

Régi tévhit dőlhet meg a mogyorófélékről

A magvak fogyasztása, tünetmentes időszakban, nem növeli az egyik gyakori vastagbélgyulladás, az ún. divertikulitisz kockázatát, sőt akár enyhén csökkentheti is - derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából. A kutatók kb. 800 ezer ember adatait elemezték, hogy kiderítsék: indokolt-e a régen sokszor hangoztatott tanács, miszerint a betegségben szenvedőknek kerülniük kell a mogyoróféléket - vagy ez csupán városi legenda.

Autizmus-szerű tünetek az óvodásoknál: A korlátlan kütyüzés veszélyei

"A mai óvodáskorúak nem tudnak olyan nyelvi szinten teljesíteni, mint az 5 évvel ezelőtti óvodások" - figyelmeztet egy friss magyar kutatás. A szakemberek szerint már bölcsődés korban kütyüznek a gyerekek, és ezt súlyos fejlődési problémák követik. De visszafordítható-e a folyamat? Mikortól kell aggódni?

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja