SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Te tudod, mi a szendvics?

Családinet [cikkei] - 2017-11-16
 [X]

Naponta beszélsz róla, hiszen szendvicset reggelizel vagy vacsorázol, lehet, hogy útközben "bekapsz egy szendvicset", és az is lehet, hogy csak úgy összedobsz egyet: de vajon mi a szendvics? Ki találta ki, miért eszi mindenki, és egyáltalán mit nevezünk szendvicsnek? Kínzó kérdések, amiket most megválaszolunk.

A szendvics: sosem gondoltad volna róla

Soha nem gondoltad volna, de a szendvicset azért nevezték el szendvicsnek, mert egy John Montagu Sandwich nevű gróf találta ki. Jó lenne azt gondolni, hogy e nemes, széplelkű ember valamilyen gasztronómiai megfontolásból kreált egy új ételt, de ez nem igaz: Sandwich megszállott kártyás volt, olyannyira függő, hogy egyszerűen nem akart felállni a kártyaasztaltól, még arra is sajnálta a drága idejét, hogy egyen - hogy a kis- és nagydolgát hol és hogyan végezte el, az is titok -, ezért egyszer arra kérte a szolgálóit, hogy tegyenek neki kettő szelet kenyér közé egy szelet húst, mert azt meg tudja enni a kártyaasztalnál is. Később ez (akárcsak a kártya) a szokásává vált, így az ételt elnevezték róla szendvicsnek.

A szendvics fejlődése

John Montagu Sandwich szendvicse idővel továbbfejlődött. Sokan átvették, elterjedt, miközben rájöttek, hogy vajjal (olivával, vagy bármivel, ami lágyabbá tudja tenni) a szendvics nem csak finomabb, de változatosabb is lehet, majd megpróbálták zöldségekkel feldobni, később sajttal és különböző húsokkal. Persze, ez még nem olyan szendvics volt, amit akár a szendvicsbudapest.hu-n rendelhetsz magadnak, mert egy apró különbség még mindig akadt: a szendvicsekben vagy hús, vagy zöldség, vagy sajt volt a kenyerek között: el kellett telnie még pár évtizednek, míg valaki húst és sajtot is tett egyetlen szendvicsbe, majd kialakultak a fogyasztási szokásai is: jellemzően tízóraira vagy épp ebéd után, uzsonnára ették.

A szendvics ma

Mára a szendvics az egyik legkeresettebb étel a világon, aminek a nevéhez rekordok is fűződnek: van legnagyobb, nemrég valaki elkészítette a legdrágábbat (a kenyeret aranyfüsttel futtatták meg, ezért lett különösen drága, de ehető), de létezik legkalóriadúsabb (egyetlen szendvicsben több, mint 4800 kalória van), és legkisebb is (ezt csak mikroszkóp alatt látod). Nálunk a szendvicsbudapest.hu-n pedig akár több mint 30-féle szendvicsből tudod összeállítani a saját ízlésed szerinti szendvicstálat, amit házhoz is szállítunk neked - kattints ide: www.szendvicsbudapest.hu

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Hátborzongató tragédia: Négyen is meghaltak, miután egy csecsemőt magára hagytak a tűző napon egy ház előtti füvön

Drámai mentés, megrázó családi tragédia, hatalmas összefogás - szívszorító eseménysorozat egy kisvárosban.

Tragédia az uszodában: egy 10 éves fiú 5 méterről ugrott a vízbe, rázuhant egy 67 éves férfira, aki a helyszínen elhunyt

Egy szomorú baleset rázta meg azt az uszodát, ahol egy 10 éves fiú az 5 méteres ugrótoronyról ugrott a medencébe, és egy 67 éves férfire zuhant. A férfi a helyszínen életét vesztette, miközben a gyermek is eltűnt a rendőrség elől. Az eset rávilágít a medencehasználat biztonsági szabályainak fontosságára.

20 év után újra találkozhatott szüleivel a vonatról 4 évesen eltűnt kislány

1999-ben, egy átlagosnak tűnő napon történt a megmagyarázhatatlan: egy négyéves kislány eltűnt egy vonatról, amely Minszkből Aszipovicsiba (Asypovichi) tartott. Yulia Gorina családjával utazott, amikor nyomtalanul eltűnt a vagonból, miközben édesapja egy rövid időre elszundított, kislánya nyomtalanul eltűnt.

Kétéves fiú halt meg, miután az orvosok sűrített levegővel próbálták eltávolítani az orrába szorult pattogatott kukoricát

Egy rendkívül felkavaró eset rázta meg Brazíliát, amikor egy két éves kisfiú vesztette életét azután, hogy az orvosok súlyos hibát követtek el egy egyszerű orrdugulás kezelése során. A fiú orrába szorult pattogatott kukoricaszem eltávolítása közben alkalmazott sűrített levegős eljárás következtében a gyermek tüdeje és gyomra is megrepedt, ami végzetesnek bizonyult.

Ne féljünk a természetes édességektől, együnk gyümölcsöt!

Gyakori táplálkozási tévhit, hogy a gyümölcsökben található természetes cukrok (azok közül is a fruktóz) hizlalnak, megemelik a vércukor- és inzulinszintet, ezért egészségtelenek. Az igazság ezzel szemben az, hogy a gyümölcsökben található rostok, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok kulcsszerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében, az immunrendszer erősítésében és az anyagcsere szabályozásában - mondja Szabó Adrienn dietetikus, a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetének munkatársa.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja