SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Te tudod, mi a szendvics?

Családinet [cikkei] - 2017-11-16
 [X]

Naponta beszélsz róla, hiszen szendvicset reggelizel vagy vacsorázol, lehet, hogy útközben "bekapsz egy szendvicset", és az is lehet, hogy csak úgy összedobsz egyet: de vajon mi a szendvics? Ki találta ki, miért eszi mindenki, és egyáltalán mit nevezünk szendvicsnek? Kínzó kérdések, amiket most megválaszolunk.
Te tudod, mi a szendvics?

A szendvics: sosem gondoltad volna róla

Soha nem gondoltad volna, de a szendvicset azért nevezték el szendvicsnek, mert egy John Montagu Sandwich nevű gróf találta ki. Jó lenne azt gondolni, hogy e nemes, széplelkű ember valamilyen gasztronómiai megfontolásból kreált egy új ételt, de ez nem igaz: Sandwich megszállott kártyás volt, olyannyira függő, hogy egyszerűen nem akart felállni a kártyaasztaltól, még arra is sajnálta a drága idejét, hogy egyen - hogy a kis- és nagydolgát hol és hogyan végezte el, az is titok -, ezért egyszer arra kérte a szolgálóit, hogy tegyenek neki kettő szelet kenyér közé egy szelet húst, mert azt meg tudja enni a kártyaasztalnál is. Később ez (akárcsak a kártya) a szokásává vált, így az ételt elnevezték róla szendvicsnek.

A szendvics fejlődése

John Montagu Sandwich szendvicse idővel továbbfejlődött. Sokan átvették, elterjedt, miközben rájöttek, hogy vajjal (olivával, vagy bármivel, ami lágyabbá tudja tenni) a szendvics nem csak finomabb, de változatosabb is lehet, majd megpróbálták zöldségekkel feldobni, később sajttal és különböző húsokkal. Persze, ez még nem olyan szendvics volt, amit akár a szendvicsbudapest.hu-n rendelhetsz magadnak, mert egy apró különbség még mindig akadt: a szendvicsekben vagy hús, vagy zöldség, vagy sajt volt a kenyerek között: el kellett telnie még pár évtizednek, míg valaki húst és sajtot is tett egyetlen szendvicsbe, majd kialakultak a fogyasztási szokásai is: jellemzően tízóraira vagy épp ebéd után, uzsonnára ették.

A szendvics ma

Mára a szendvics az egyik legkeresettebb étel a világon, aminek a nevéhez rekordok is fűződnek: van legnagyobb, nemrég valaki elkészítette a legdrágábbat (a kenyeret aranyfüsttel futtatták meg, ezért lett különösen drága, de ehető), de létezik legkalóriadúsabb (egyetlen szendvicsben több, mint 4800 kalória van), és legkisebb is (ezt csak mikroszkóp alatt látod). Nálunk a szendvicsbudapest.hu-n pedig akár több mint 30-féle szendvicsből tudod összeállítani a saját ízlésed szerinti szendvicstálat, amit házhoz is szállítunk neked - kattints ide: www.szendvicsbudapest.hu

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja