A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Te tudod, mi a szendvics?

Családinet [cikkei] - 2017-11-16
 [X]

Naponta beszélsz róla, hiszen szendvicset reggelizel vagy vacsorázol, lehet, hogy útközben "bekapsz egy szendvicset", és az is lehet, hogy csak úgy összedobsz egyet: de vajon mi a szendvics? Ki találta ki, miért eszi mindenki, és egyáltalán mit nevezünk szendvicsnek? Kínzó kérdések, amiket most megválaszolunk.
Te tudod, mi a szendvics?

A szendvics: sosem gondoltad volna róla

Soha nem gondoltad volna, de a szendvicset azért nevezték el szendvicsnek, mert egy John Montagu Sandwich nevű gróf találta ki. Jó lenne azt gondolni, hogy e nemes, széplelkű ember valamilyen gasztronómiai megfontolásból kreált egy új ételt, de ez nem igaz: Sandwich megszállott kártyás volt, olyannyira függő, hogy egyszerűen nem akart felállni a kártyaasztaltól, még arra is sajnálta a drága idejét, hogy egyen - hogy a kis- és nagydolgát hol és hogyan végezte el, az is titok -, ezért egyszer arra kérte a szolgálóit, hogy tegyenek neki kettő szelet kenyér közé egy szelet húst, mert azt meg tudja enni a kártyaasztalnál is. Később ez (akárcsak a kártya) a szokásává vált, így az ételt elnevezték róla szendvicsnek.

A szendvics fejlődése

John Montagu Sandwich szendvicse idővel továbbfejlődött. Sokan átvették, elterjedt, miközben rájöttek, hogy vajjal (olivával, vagy bármivel, ami lágyabbá tudja tenni) a szendvics nem csak finomabb, de változatosabb is lehet, majd megpróbálták zöldségekkel feldobni, később sajttal és különböző húsokkal. Persze, ez még nem olyan szendvics volt, amit akár a szendvicsbudapest.hu-n rendelhetsz magadnak, mert egy apró különbség még mindig akadt: a szendvicsekben vagy hús, vagy zöldség, vagy sajt volt a kenyerek között: el kellett telnie még pár évtizednek, míg valaki húst és sajtot is tett egyetlen szendvicsbe, majd kialakultak a fogyasztási szokásai is: jellemzően tízóraira vagy épp ebéd után, uzsonnára ették.

A szendvics ma

Mára a szendvics az egyik legkeresettebb étel a világon, aminek a nevéhez rekordok is fűződnek: van legnagyobb, nemrég valaki elkészítette a legdrágábbat (a kenyeret aranyfüsttel futtatták meg, ezért lett különösen drága, de ehető), de létezik legkalóriadúsabb (egyetlen szendvicsben több, mint 4800 kalória van), és legkisebb is (ezt csak mikroszkóp alatt látod). Nálunk a szendvicsbudapest.hu-n pedig akár több mint 30-féle szendvicsből tudod összeállítani a saját ízlésed szerinti szendvicstálat, amit házhoz is szállítunk neked - kattints ide: www.szendvicsbudapest.hu

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja