SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

1 tyúk - 1 hét, avagy heti menü egy madárból

Eisenstock Ildikó [cikkei] - 2011-03-08
Az alábbi ötleteket azoknak ajánljuk, akik nem sajnálják az időt akár egy egész heti menü (napi egyszeri meleg étel, ebéd vagy vacsora) megtervezésére, és egy kis főzésre. Ezzel az étrenddel a spontaneitást ugyan száműzzük a konyhából, de nyerhetünk jó néhány órát az ügyes bonyolítással, ráadásul pénztárcánk is biztosan hálás lesz a jó beosztásért, improvizációs hajlamainkat pedig kiélhetjük a következő heti ételsor kitalálásánál.
1 tyúk - 1 hét, avagy heti menü egy madárból

A madaras hét úgy kezdődik, hogy pénteken reggel elballagunk a piacra, és veszünk egy szép, nagy, konyhakész tyúkot. Ez a jól fejlett madár, legalább 3 kilót nyom, és, ha ügyesen választunk árust, akkor akár már 1500 forintért a miénk lehet.
A hatalmas zsákmány mellé jó, ha kerül még a kosarunkba egy jó nagy adag leveszöldség, 5-600 forintért, 2 kiló burgonya, rizs és (mélyhűtött) zöldborsó, együtt 1000 forintért, hagyma, fokhagyma, tejföl, olaj kb. 800 forintért.
Ezzel az alapkészlettel nekivághatunk a szombattól péntekig tartó hétnek.

Lássuk, mi lesz a tyúkból, hogyan készíthetünk belőle, minden napra valami újat!

Szombat-vasárnap: tyúkmell vadasan, burgonyagombóccal

A megmosott, megtisztogatott tyúkot feldaraboljuk, és a következő adagokban lefagyasztjuk:

- aprólék máj nélkül, 1 alsócombbal kiegészítve
- 1 felsőcomb
- 1 egész comb és a máj

A csontos, bőrös mellet 5 deka szalonna kiolvasztott zsírján elősütjük, majd bő 1 kg vegyes leveszöldséggel (lehetőleg kuktában) puhára főzzük. Fűszerezés: só, bors, babérlevél, borókabogyó, hagyma.
Amikor a hús megpuhult, a csontról lefejtjük, a felét félujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A zöldségeket a lezsírozott főzőlével együtt turmixoljuk, majd egy kevés mustárral és tejföllel pikánsra ízesítjük, ha kell, egy kevés vízzel hígítjuk. Ezt is megfelezzük, és a kimért részt a felszeletelt húsra öntjük.
A burgonyából készített apró gombócokkal vagy krokettekkel kínáljuk. A hús és mártás másik fele vasárnap kerül az asztalra.

Hétfő: a maradék vadas mártás a maradék hússal, tésztán tálalva

Mivel a mell elég méretes, biztos, hogy nem fogy el két nap alatt, ezért kisebb kockákra vágva összekeverjük a mártás végével. Esetleg egy kevés tejföllel megszaporíthatjuk, majd 50 dkg apró száraztésztát kifőzünk, és a mártásos hússal leöntve kínáljuk.

Kedd: raguleves 1 alsó combból és az aprólékból (máj nélkül), tejberizs

A lefagyasztott aprólékot kiengedjük. Az alsó combot kicsontozzuk, húsát kis kockákra vágjuk, a hátat kisebb részekre vágjuk, a szárnyakat ízeikre szedjük. A húsos részekből, 4 sárgarépából, 2 petrezselyemgyökérből, 1-1 darabka zellerből és karalábéból sok hagymán indítva, kevés liszttel meghintve, esetleg 2 evőkanál zöldborsóval gazdagítva egy sűrű ragulevest főzünk. Tehetünk bele apró galuskákat vagy néhány maroknyi betéttésztát is, aki szereti, egy kevés citromlével savanyíthatja, citromhéjjal ízesítheti, 1-2 evőkanál tejföllel krémesítheti.
Ezt is két részre osztjuk, kedden kerül az asztalra az első fele, utána pedig forró lekvárral nyakon öntött tejberizst kínálunk.

Szerda: a raguleves maradéka és kelt pite

A ragulevest újramelegítjük, ha nagyon besűrűsödött, egy kevés vízzel hígítjuk, utánaízesítjük.
A második fogás kelt pite. Ehhez 5 deci tejből, 2 deka élesztőből, 3-4 evőkanál cukorból, 5 dkg vajból és 40 deka lisztből galuskatészta sűrűségű masszát keverünk. Vastagon kivajazott tepsibe simítjuk, 1 órán át kelesztjük, majd durvára darabolt cukrozott dióval megszórjuk, és kb. 50 perc alatt megsütjük. A raguleves után ezt a tésztát kínáljuk, porcukorral meghintve, tenyérnyi kockákra vágva.

Csütörtök: a másik combból a májjal rizottó (borsós-májas rizses hús)

A kiengedett combot kicsontozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Pirított hagymás alapra dobjuk, a csontot is beletehetjük, hogy a pörköltalap sűrűbb legyen. Amikor a hús már majdnem puha, 4 evőkanálnyi fagyasztott borsót is belekeverünk, végül a kisebb darabokra szelt májat is beletesszük, és készre főzzük.
Közben 20 deka rizst puhára párolunk, majd a húsos-zöldborsós raguval, amiből a csontot kidobtuk, összeforgatjuk. Petrezselyemmel gazdagon meghintve, friss salátával kínáljuk.

Péntek: a felső combból zöldséges tyúkhúsleves, utána zöldborsófőzelék

Pénteken az utolsó csomag is előkerül a mélyhűtőből. A tyúk felső combjából sok-sok zöldséggel szépen aranyló húslevest főzünk. Amikor a leves elkészült, a combból kiemeljük a csontot, a húst felkockázzuk. A levest cérnametélttel és a benne főtt hússal és zöldséggel tálaljuk.
A második fogás zöldborsófőzelék tejföllel sűrítve, petrezselyemmel meghintve, kemény tojás vagy sült virsli feltéttel.

Szombat reggel (ez már a ráadás!): a levesben főtt maradék húsból és zöldségből pástétom

Ha az előző napi levesből marad a lábas alján egy kevés főtt zöldség és hús (szinte mindig marad), akkor abból nagyszerű pástétomot készíthetünk. Ehhez a húst és a zöldséget aprítóban pépesítjük. Beleütünk 1 tojást, fűszerezzük finomra aprított hagymával, fokhagymával, mustárral, sóval, borssal, pirospaprikával, morzsolt majoránnával. Ha leves is maradt, akkor abba 1-2 szelet kenyeret áztatunk, majd kicsavarva a fűszeres masszába keverjük. Ha kell, egy kevés zsemlemorzsával sűrítjük, azután egy vajjal kikent tűzálló formába simítjuk. Forró sütőben 20-25 percig sütjük, majd melegen vagy hidegen, pirítósra kenve kínáljuk.

Így beosztva egy méretes tyúk a leleményes és szorgos háziasszony vagy háziember keze nyomán több mint egy héten át ellátja jó falatokkal a családot. Hasonló módon felépíthetjük a család heti menüjét más alapanyagokból is.

A 2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás.

Fotó: artiste29/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja