Őszintén a biocsirkéről
Az állatok idejük nagy részében szabadon vannak, legelnek bogarásznak, takarmányként kukoricát és búzát kapnak.
A legjobb eredményeket a csirkenevelés terén értük el, legalábbis ebből lett a legtöbb vágásérett egyed, de aztán jött a csalódás. A csirkék húsa kemény és rágós lett.
Kaptunk egy csomó jó tanácsot, hogy kis lángon és hosszan főzzük, meg szurkáljuk meg villával sütés közben, és hogy előbb főzzük meg és aztán rántsuk ki… nem arról van szó hogy nem szeretünk főzőcskézni, de három apró gyerek mellett azért nonszensz, hogy egy rántott csirkével három-négy órát eltököljön az ember, nekünk legalábbis nem fér bele…
Bármennyire is fájt, be kellett látni, hogy a bolti csirke finomabb, ízletesebb, és nem utolsó sorban könnyebben elkészíthető, mint a miénk (csak a csirkénél tapasztaltuk ezt, minden más állatnál fent leírt tartási mód megfelelőnek bizonyult, a tökéletes minőség eléréséhez).
Muszáj volt hát utánanézni a bolti csirkének, hogyan és miből lesz.
Nagygazdaságokban kétféle céllal tartanak csirkét: tojás-, illetve hústermelés okán. A tojó tyúkok általában vörösesbarna színűek, a húshibridek fehérek. Ez utóbbi csirke nevelését vettem górcső alá, és persze az irigy gazda szemüvegével, de meg kell mondanom, hogy kellemesen csalódtam a fajta magyar tenyésztőivel kapcsolatban.
A legmeglepőbb adat számomra az volt, hogy ez a csirke 42 nap (6 hét) alatt éri el a 2-2,5 kg-os vágósúlyt. Gondoljunk csak bele, hogy egy 55-60 grammos tojásból 42 nap alatt hogyan lesz egy családnak bőséges ebéd… ehhez hetente meg kell dupláznia a testsúlyát, és ehhez megfelelő csontozatot építeni, ami az egészet megtartja…. Hogyan érnek el ilyen szintű súlygyarapodást? Talán a legtöbb támadás itt éri a csirkéseket, hogy a szükséges fehérje mennyiséget honnan és miképpen nyerik az állatok számára. Hallottam már sok képtelenséget, hogy a kakasokat darálják le (élve) és azt etetik meg a baromfival… szamárság. A kakas eleve jobb súlyban van, mint a tyúk, de honnan szereznének annyit, amennyire egy tízezres állománynak szüksége van? Rizikóztatnák-e, hogy egy ellenőrzés, vagy egy felülfertőzés miatt elbukják az egész állományt? Amennyiben tényleg olyan mennyiségű halliszttel etetnék, mint mondják, akkor a húslevesnek hal íze lenne… Az arányos és gyors testtömeg-gyarapodást, olyan takarmánykeverékkel (táppal) érik el, melynek 20 százaléka növényi eredetű fehérje.
Ez a fajta egészségileg nagyon kényes, így roppant módon odafigyelnek a higiéniás körülményekre. A naposcsirke-állomány fogadása előtt egy héten át többszörösen takarítják és fertőtlenítik a fogadó helyiséget. Ez azt eredményezi, hogy egy tízezres állomány fogadására felkészített épületben kisebb lenne egy hároméves gyermek esélye a bakteriális fertőzés útján történő megbetegedésre, mint bármelyikünk otthonában.
A nevelő helységeket állandóan fűtik és szellőztetik, ezzel kerülik el a légzőrendszeri megbetegedéseket.
A világítás szinte folyamatosan megy (napi 23 óra), így a csirke folyamatosan eszik és hízik is. Számomra az egyetlen visszataszító dolog az állománysűrűség volt, négyzetméterenként 13 egyedet tartanak.
Mítosz lenne hát a bolti csirkehús rossz minősége? Nem, sajnos nem az. Óriási igazság, hogy olcsó húsnak híg a leve! Ezek a tápon nevelt csirkék rengeteg vizet vesznek fel, melyet az elkészítése során elveszítenek. Bárki próbálja ki nyugodtan otthon: vegyen a boltban egy ezerkétszáz grammos csirkemellet, süsse meg és utána mérje le. Garantálom, hogy 800-850 grammnál nem lesz több… Itt szeretném továbbá megjegyezni, hogy a hús tartósítására, hosszú távon történő fagyasztás nélküli eladhatóságára olyan módokon kezelik, kezelhetik a csirkét, melyek valós egészségkárosodáshoz vezetnek.
Fentiek tükrében sem akartunk lemondani a csirkéről, ezért közvetlenül a baromfitelepről vásároltunk néhányat. Szegények jóformán lábra sem tudtak állni, a füvet nem is csipkedték, mert még nem láttak ilyet, csak hunyorogtak a napsütésben (valószínűleg napot sem láttak még). Kukoricadarával, és vágott csalánnal etettük őket, még kb. két hétig. Igazság szerint hizlalni már nem sokat tudtunk rajtuk, de a bőrük gyönyörű sárga lett, (akárcsak a leves színe), az íze meg, mint a boltié, csak egy kicsit finomabb.
Próbáltam tovább tartani őket nagyobb súly elérésének reményében, azonban két negatív dolgot tapasztaltam: az idősebb hibridcsirkék mellcsontja nem bírja a gyors növekedést, egy ér megpattan (véraláfutás keletkezik), a mellehúsa, közvetlenül a csont mellett zöldszínűvé változik. A hús zsírtartalma (valószínűleg a kukoricától) megnő. Megjegyzem az első problémát fiatalabb egyedeknél is tapasztaltam néha, gyanítom, hogy magasabb kalcium bevitellel a probléma elkerülhető lenne.
Végső soron annyira bejött a csirke ilyen módon történő tartása, hogy most már nem csak magunknak, de családunknak és barátainknak is mi lettünk a beszállítói. Igaz, így nem bio, de nem is bolti, de ami talán a legfontosabb: 100%-ig MAGYAR!
Családinet hozzászólások:
Kedves Moderátor!
Az hogy a kedves gazdatárs nem ért el sikereket a biocsirke tartásban, vagy legalábbis nem azt kapta eredményül, amit szeretett volna, az nem azt jelenti, hogy a nagyüzemi csirkék jobbak lennének, mint a bio!! A nagyüzemi tartásban tartott csirkék teljesen természetellenes állapotban nevelkednek, mit ahogy erre a cikkben is kitérnek (23 óra világítás naponta?!, nagy egyedsűrűség, nem tudnak lábra állni, stb.) Egy ilyen stresszben élő állat húsa értelemszerűen nem lesz olyan jó minőségű, mint egy természetes körülmények közt élő társáé, (egyébként ilyet még a nagyüzemek sem állítanak!). Viszont kétség kívül nagy előnye, hogy olcsó.
Ezzel szemben a hagyományosan tartott szerencsétlen csirkének azért lett keményebb a húsa, mert megadatott neki, hogy kicsit futkározhatott életében és használta az izmait. (A keményebb izomzat a vadhúsra is jellemző tulajdonság, ott mégsem zavar senkit, egy normális állat, ami képes mozogni, ugyanis ilyen húst növeszt.)
A bolti finomabb?! Rendben, hogy adott esetben akár tovább kell főzni a biocsirkét, de mégis mitől lenne jobb íze egy ipari hulladékokon (lásd pl. dioxinbotrány -pedig az Németország!) és génkezelt szóján nevelt nagyüzemi csirkének, mint egy kapirgáló, szemestakarmányon tartottnak?
Szerintem egy gyermekneveléssel is foglalkozó honlap felelős azért, hogy milyen tartalmak jelennek meg a felületén! Kérem hívják fel az olvasók figyelmét, hogy ez egy szubjektív vélemény és jelen esetben nem tükrözi a valóságot!!!
A bedarált csibékről meg annyit, hogy attól, hogy a kedves gazdatárs nem tud róla, még sajnos nem szamárság. A tojóhibridnél ugyanis senkit nem érdekel, hogy a kakasnak nagyobb lenne a növekedési erélye, mint a tyúknak, nem tojik, viszont eszik, így nem gazdaságos, nincs rá szükség... (ja, kérem szépen, ilyen a piacgazdaság)
Igenis nagyon sok múlik azon, hogy milyen minőségű élelmiszert eszünk, és főleg, hogy milyet adunk a gyermekeinknek! Félreértés ne essék, boltban is lehet jó minőségű húst kapni, de utána kell járni!
Köszönöm, hogy szót kaptam!
Nekem voltak -kvázi - "gyári csirkéim. Abban az értelemben, hogy zárt helyen, folyamatos fényben voltak. Hat hetes korukra elérték a vágósúlyt, holott kukoricán kívül soha nem kaptak semmiféle adalék,-és egyéb anyagot enni. A lekerített hely arra szolgált, hogy ne "szaladgálják" le a felszedett súlyt, a lámpák pedig a fényen kívül a fűtést is megoldották. Nem volt sem, hal, sem víz, sem semmilyen idegen ízű a húsuk.
Tartottam csirkéket szabadban is, azok épp ugy bogarásztak egész nap, mint a tieid. Nagyon finom leves, pörkölt készült belőlük. De kétségtelen, hogy hosszabb főzést igényelt a húsuk.
Sajnálom, hogy ilyen sok butaságot képes volt leirni, és ezt mind el is akarja
hitetni emberekkel, hogy a biocsirke ehetetlen vele szemben a többi csirke,
amit vegyszeresen adalkékanyagtól hemzsegő táppal etetnek finom, és nem káros a gyermekeknek sem.
Nos a bio piacokon árult biccsirkéket kellene kipróbálnia, és valószinű megváltozna a véleménye, de sok olyan megkülönböztetett csirkét árulnak az Interspar üzletekben, ami valóban növényi tápokkal nevelt állatok, érezhető a hús minőségén, és látszik az állagán is.
Mindenki azt eszik amit akar, és azt gondolom az emberek többsége marad a tiszta bio csirke mellett, és a többi tiszta hús mellett, mert lehet kapni, és az áruk valóban drágább, de ezekből kevesebb is kell, mert pl. a pörkölt hús nem esik össze, és a fele nem lesz viz az edényben, amitől nem pörkölt a neve, hanem főtt hús pörkölt.
Üdvözlettel: egészséges reform ételekre odafigyelő olvasó
Közösségi hozzászólások: