SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi lesz a mai gyerekekkel felnőtt korukban? A túlzottan engedékeny nevelés következményei

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-07-30
Mégsem mindenható a svéd modell? Egyre többen aggódnak a túlzottan engedékeny nevelés következményei miatt. A pszichológusok régóta figyelmeztetnek, hogy a határok nélküli nevelés éppolyan káros, mint a túlzott szigor – mindkettő bizonytalan, szorongó felnőtteket eredményez.
Mi lesz a mai gyerekekkel felnőtt korukban? A túlzottan engedékeny nevelés következményei

"Nem leszek a barátod!", vágta a Telegraph újságírója, Judith Woods fejéhez az ötéves lánya, amikor felszólította, hogy kapcsolja ki a tévét, és kezdjen öltözni.


Az anyát nem hatotta meg a fenyegetés – ő még mindig úgy gondolja, hogy elsősorban szülőként, és nem barátnőként kell részt vennie a lánya életében.
Skandináviában viszont sokan vitatkoznak a véleményével.
 

Svédország évtizedek óta élen jár a gyerekjogok terén

1979-ben itt foglalták először törvénybe a testi fenyítés tilalmát, így azóta már a második generáció nő fel atyai pofon nélkül. Időközben a családon belüli egyenlőség gondolata is egyre szélesebb körben vált elfogadottá: ma már a legtöbb szülő szemében a gyermek bármilyen módon való fegyelmezése is felér a gyermekbántalmazással.
 

A valaha haladó szelleműnek tartott nevelési módszer ellen azonban egyre több szakértő emeli fel a hangját.

"Nemet mondani egy gyermeknek nem ugyanaz a kategória, mint megverni őt. A szülők feladata azáltal felkészíteni gyermekeiket a felnőtt életre, hogy megtanítják nekik a helyes viselkedést, nem pedig kis hercegként és hercegnőként bánni velük. Svédországban ma úgy hiszik, hogy a gyerek viselkedésébe történő bármilyen beavatkozás a bántalmazás egy fajtája", véli David Eberhard pszichiáter, a How Children Took Power (Hogyan vették át a hatalmat a gyermekek) című könyv szerzője, egyben hatgyerekes édesapa.
"Az úgynevezett szakértők büntetés helyett a tárgyalást javasolják, ami azonban teljes félreértése a szülői szerepnek. A gyerekek nem olyan törékenyek, mint hisszük róluk."

A fő probléma szerinte az, hogy a felnőtt életben jól működő mintákat – mint az egyenlőség vagy a dolgok tárgyalás útján való lerendezése – egyszerűen nem lehet gyerekeknél alkalmazni. Ember legyen a talpán, aki képes egy tomboló kétévest észérvekkel meggyőzni. Éppígy nem tisztességes elvárni egy 13 év alatti gyermektől, hogy maga határozza meg, mikor óhajt lefeküdni, egy kamasztól pedig azt, hogy teljes körű felelősséget vállaljon a cselekedeteiért.

"Leginkább az a jelenség zavarba ejtő, ahogy a felnőtt társadalom önként lemondott a tekintélyéről", mondja Frank Füredi, a Kenti Egyetem Szociológiai Tanszékének professzor emeritusa.
"Az egész azzal kezdődött, hogy megbélyegezték azt, aki megbüntette a gyermekét, ez pedig később a fegyelmezéstől való félelembe csapott át. Nem amiatt aggódom, mi történik a gyerekekkel, hanem amiatt, mi lesz velük felnőtt korukban."
 

Az eredmények valóban nem túl bíztatóak.

Néhány évtizeddel ezelőtt még mindenki csodájára járt a boldog skandináv gyermekkornak: a kicsik rengeteg időt töltöttek a szabadban, háborítatlanul fedezhették fel a természetet, és örömmel próbálták ki magukat a különböző téli sportokban. Mára azonban a helyzet elkezdett tarthatatlanná válni: a fiatalok az iskolában például rutinszerűen hagyják figyelmen kívül a tanáraik utasításait, ami a tanítást is igen megnehezíti.

Mindemellet úgy tűnik, a nagy szabadság ellenére a fiatalok egyre elégedetlenebbek az életükkel. Eberhard szerint az öngyilkossági kísérletek száma drasztikusan megnőtt az utóbbi időben, különösen a 15-25 év közötti lányok körében. A jelenségen nem is igazán kell csodálkozni: a pszichológusok régóta figyelmeztetnek, hogy a határok nélküli nevelés éppolyan káros, mint a túlzott szigor – mindkettő bizonytalan, szorongó felnőtteket eredményez.
 

Akkor mi a megoldás?

Valószínűleg a szeretet és a józan ész. Aki szívből és odafigyeléssel, ugyanakkor a belső hangját követve neveli a gyerekeit, ha el is követ hibákat – hiszen ez kikerülhetetlen – olyan rettenetesen azért nem lőhet mellé.

Indexkép: pxhere

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja